Održana prezentacija sajma i konferencije “Energa 2014”

19.03.2014 08:31
 

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu u utorak je prezentiran program Međunarodnog specijaliziranog sajma energetike “Energa 2014” i Međunarodne konferencije “Energa 2014”, koji će se održati u Tuzli od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine. Time su i zvanično počele aktivnosti na promociji ova dva značajna, sada već tradicionalna, događaja, na kojima se očekuje učešće znatnog broja privrednih subjekata i institucija, te njihovih predstavnika koji su sudeći po po iskustvima iz prethodnih godina, prepoznali kvalitet onoga što nudi projekat „Energa“.

Prezentaciji su prisustvovali brojni gosti – predstavnici bh. institucija, diplomatskog kora, komorskog sistema BiH, bh. privrednih subjekata i druge zvanice, kojima je su predstavljene osnovne ideje projekta „Energa“. Na skupu su govorili predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević, te pomoćnica ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Amira Pintul.

Organizator oba događaja u okviru projekta „Energa 2014“ je Tuzlanski sajam, partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla i Rudarski institut Tuzla. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, suorganizator USAID-Firma projekt, a sponzor UNDP.

Sajam „Energa 2014“:

U proteklim godinama Međunarodni sajam ENERGA potvrdio se kao uspješan i atraktivan međunarodni sajam energetike i kao jedna od najznačajnijih poslovnih manifestacija u oblastienergetike u BiH i regiji. Programski i organizacioni koncept ENERGA, izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti čemu su prilagođeni i koncept i svi programski sadržaji Sajma i prateće konferencije.

Planirane modernizacije rudnika uglja, predstojeća gradnja novih velikih termoenergetskih kapaciteta na bazi uglja među najznačajnijim su predstojećim investicijama u BiH. Istovremeno, BiH nastoji iskoristiti sve prednosti koje nude obnovljivi izvori energije o čemu svjedoče brojni primjeri projekata i gradnje, posebno solarnih elektrana.

Investiranje u obnovljive izvore energije; solarne i vjetroelektrane, mini hidroelektrane kao i u istraživanje novih nalazišta fosilnih goriva, uglja i nafte, daju BiH u perspektivi velike šanse koje će implicirati dalji razvoj industrijske proizvodnje i međunarodnog povezivanja i suradnje.

Interesovanje koje je Sajam pobudio u regiji i ostvareni odziv izlagača (na sajmu ENERGA 2013, pored izlagača iz BiH sudjelovale su i firme iz 11 evropskih zemalja), sadržaj i brojnost poslovnih aktivnosti, potvrđuju dobro pozicioniranje Sajma te opravdanost i vjerodostojnost inicijative koja je provedena realizacijom ovog sajma.

Zbog interesovanja poslovne i stručne javnosti za sudjelovanjem u programima ENERGA 2014, termin njihovog ovogodišnjeg održavanja usklađen sa terminom održavanja skupa Energetske zajednice „Athens Forum Electricity – June 2014“.

Konferencija „Energa 2014“

Međunarodna konferencija ENERGA 2014 je prateći kongresni sadržaj Međunarodnog sajma ENERGA. Sudionici Konferencije su domaći i evropski stručnjaci iz sektora energetike, predstavnici vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija, te istraživačko razvojnih i obrazovnih institucija, sa prezentacijama svojih istraživanja, iskustva i dostignuća u energetskom sektoru.

U radu ovogodišnje Konferencije svoje sudjelovanje potvrdili su i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča na čelu sa Gosp. Janezom Kopačem, što takođe govori o ugledu i poziciji ovog događaja u širim okvirima. U fokusu ovogodišnje konferencije je razvoj tržišta električne energije u BiH te će predstavnici nadležnih i zainteresiranih strana (organi vlasti, regulatorna tijela, elektroprivredne kompanije, trgovci električnom energijom, kupci i dr) imati pravovremenu priliku da prezentiraju svoje stavove i daju doprinos razvoju tržišta električne energije u BiH.

Pored ove tematike u programu Konferencije su i teme: Energetske politike, strategije i investicije, Energetska efikasnost i ekonomija obnovljivih izvora energije te Savremeni trendovi u termoenergetici i eksploataciji fosilnih goriva. Programski odbor Konferencije ima međunarodni karakter; čine ga istaknuti profesori i stručnjaci iz prakse koji su svojim naučnim i praktičnim aktivnostima bili akteri osmišljavanja strategija i realizacije projekata ali prije svega, osobe koje su prepoznatljive po promoviranju potpuno nove vizije elektro energetskog sistema.

(Danas.info)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.