Imamović: Sigurnost Tuzlaka i miran san su najvažnija stvar!

13.03.2014 17:07
 

Općinsko vijeće Tuzla na tematskoj sjednici, održanoj u četvrtak, između ostalog, razmatralo je Informaciju o bezbjednosnom stanju na području općine Tuzla sa prijedlogom mjera u cilju poboljšanja bezbjednosti na području ove općine. Razlog razmatranja ove tačke su demonstracije nezadovoljnih građana, a koje su, između ostalog, rezultirale devastiranjem zgrade nekadašnje Vlade TK i Općine Tuzla.

Kako se navodi u Izvještaju MUP-a TK koji je predstavljen pred vijećnicima, do sada je evidentirano 58 osoba koje su za vrijeme demonstracija u Tuzli, 5., 6. i 7. februara tekuće godine, narušavale javni red i mir. Zbog pomenutog protiv četiri osobe, od toga tri maloljetnika, je podnesen zahtjev za pokretanje Prekršajnog postupka, dok je za 54 osobe izdat Prekršajni nalog.

Imamović: U potpunosti razumjeti zahtjeve građana

Općinski načelnik Jasmin Imamović od vijećnika, kao i svih općinskih službi, očekuje da u potpunosti razumiju opravdane zahtjeve građana, a koji su ispoljeni za vrijeme demonstracija. Imamović smatra da je 90 posto demonstranata potrebno, uslovno rečeno, zaštititi, odnosno krivično ne goniti. Ističe da se ovdje radi o osobama koje su mirnim putem, potpuno opravdano odlučile iskazati svoje nezadovoljstvo.

˝Ove demonstrante je potrebno odvojiti od onih koji su putem demonstracija pokušali loviti u mutnom, zatim paliti javne zgrade, a koje su na kraju i pljačkali. Potrebno ih je odvojiti i od onih koji su pokušali politički profitirati na toj radničkoj muci. To je zanemarljiv broj osoba i mi očekujemo da će organi pravosuđa i policije prema zakonu postupiti. Zbog paljevina je u gradu nastala velika nesigurnost, strah i zebnja. Ja ne mogu dopustiti da se građani Tuzle boje da se to ponovi ili da im neko zapali kuću. Sigurnost i miran san građana Tuzle je najvažnija stvar˝, istakao je Imamović.

Neophodno što aktivnije raditi na rješavanju problema obespravljenih radnika Tuzle

Imamović je naglasio da je neophodno što aktivnije raditi na rješavanju problema obespravljenih radnika Tuzle. ˝Moramo biti mobilni i raditi 24 sata kako bi se to riješilo, bez obzira na našu nadležnost. Uvijek postoji izlaz i nema govora da će Tuzla krenuti nizbrdo. Najvažnije je da se izborimo za federalni Zakon o izdvajanju dijela dobiti od Elektroprovrede kakav imaju u RS-u i Hercegovini. Ja se nadam da je to veoma blizu, radi se o značajnom iznosu koji bi mogli upotrijebiti za poboljšanje kvaliteta života Tuzle˝, istakao je Imamović, te naglasio da od nove Vlade TK, čije je formiranje na pomolu, očekuje mnogo veće razumjevanje nego što je postojalo od strane one na čijem se čelu nalazio Sead Čaušević.

Kratkoročne i dugoročne mjere za bolje sutra, članovi komisija se odrekli naknada

Svjesni izuzetno teške situacije, kao i manjka prihoda u općinskom budžetu, Općinsko vijeće Tuzla je 2009. godine usvojilo odluku o načinu ostvarivanja ušteda. Tako je za pet godina samo po osnovama na regrese, plate, te paušale općinskih vijećnika ušteđeno oko sedam miliona maraka. Općinski vijećnici u četvrtak su zaključili da je s ciljem  realizacije kratkoročnih i dugoročnih mjera potrebno pristupiti izmjenama programa rada i planova Općinskog vijeća i općinskog načelnika. Općina Tuzla će u narednom periodu poduzeti kratkoročne i dugoročne mjere, a među njima je i povratak nelegalno privatizirane imovine.

˝Mi smo prije dvije godine ukinuli plaćanje članovima Komisija koje je općinski načelnik formirao. U zadnjem periodu smo tražili da se i uposlenici Općine Tuzla, odnosno članovi onih komisija koje su po zakonu nametnute od strane viših nivoa vlasti i gdje je predviđeno njihovo plaćanje, odreknu svojih naknada. Njih više od 60 je potpisalo izjave da neće naplaćivati rad, nego da će se ta sredstva usmjeravati za socijalne i neke druge potrebe˝, kazao je savjetnik načelnika za razvoj, investicije i ekonomske poslove u Općini Tuzla Bahto Mekić.

Gradnjom poslovnih zona do novih radnih mjesta

Nakon formiranja novog sastava Vlade TK, Općinsko Vijeće Tuzla skupa sa načelnikom Imamovićem tražit će sastanak, a sve s ciljem pronalaženja rješenja za obespravljene radnike, kao i građane Tuzle. Za vrijeme sjednice Općinskog vijeća Tuzla bilo je govora i o donošenju federalnog zakona koji bi omogućio gradnju poslovnih zona na području naše općine. Izgradnjom poslovnih zona, kako se moglo čuti za vrijeme sjednice, omogućilo bi se i zapošljavanje novih osoba.

Na kraju kažimo i to da su tematskoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla prisustvovali i obespravljeni radnici nekoliko tuzlanskih firmi, kao i nekadašnji uposlenici hotela ˝Tuzla˝. Oni su po prvi put pred tuzlanskim vijećnicima progovorili o svojim problemima.

(Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.