" /> TIP.ba | Nema pomaka na sastanku lidera s Fileom: Propala još jedna runda pregovora!
 

Nema pomaka na sastanku lidera s Fileom: Propala još jedna runda pregovora!

17.02.2014 21:57
 

Na sastanku komesara za proširenje EU Stefana Filea sa bh. političkim liderima nije postignut dogovor u vezi implementacije presude „Sejdić i Finci“. To su izjavili lideri stranaka SBB, SDP, SDA i HDZ 1990 nakon sastanka koji je tokom noći održan u zgradi Delegacije EU u Sarajevu. Po njihovim riječima, problem je i dalje definisanje izbornih područja u Federaciji BiH i nemogućnosti postizanja političkog kompromisa u vezi tog pitanja.

Lagumdžija: File je ponudio dobru polaznu osnovu

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je nakon sastanka bh. političkih lidera sa komesarom za proširenje EU Stefanom Fileom noćas u Sarajevu izjavio je da se pozicije, nažalost, nisu bitno promjenile, ističući da je komesar File ponudio dobru polaznu osnovu sa 14 tačaka. – To je bila neka vrsta konsolidovanog prijedloga koji su dosad bili pred nama i ukazivao je na to da je moguće naći rješenje. Nažalost tih početnih 14 tačaka nije bilo prihvatljivo za jedan broj učesnika u razgovoru – rekao je Lagumdžija, izražavajući žaljenje što se ovaj predloženi dokument nije razradio do kraja. On je naglasio da su se pojavile i ideje koje su značile i početak procesa crtanja karata i prijedlozi koji su išli ka tome da se vrati na poziciju od prije pola godine kada je predlagano da se tačno definišu koji kantoni su u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH. – To je nešto što je bilo neprihvatljivo za jedan broj učesnika, za mene je bilo potpuno neprihvatljivo i na tim osnovama se nije moglo razgovarati. Smatram da niko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podjeljena – rekao je lider SDP-a BiH.

Lagumdžija je napomenuo da je od predstavnika EU, s obzirom na situaciju u zemlji, tražio da bez obzira što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, ubrzaju razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Govoreći o rješenjima koji su predlagani za izborna područja u Federaciji BiH, Lagumdžija je kazao da se u radnoj verziji pojavio prijedlog da se konkretna četiri kantona u Ustavu definišu kao područje broj dva – Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski kanton i Posavina. – Taj prijedlog je bio u jednom trenutku kao radna verzija i prijedlog za razmišljanje – rekao je Lagumdžija, ističući da nema potrebu da govori čiji je to prijedlog.

Radončić: Ovakav nas rasplet koči na evropskom putu

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić izjavio je nakon sastanka bh. političkih lidera sa komesarom EU za proširenje Stefanom Fileom da ni pored najbolje volje učesnika skupa i pogotovo napora komesara Filea nisu uspjeli da dođu do toliko željenog rješenja. -Mislim da nas ovakav rasplet ozbiljno koči na evropskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili, ali mislim da će se pojaviti još neka prilika da pokušamo riješiti jednu tako veliku stratešku stvar kakva je presuda „Sejdić i Finci“ koja od svih nas traži veliku toleranciju i kompromis i mislim da ćemo ga, prije ili kasnije, morati pokazati.

Izetbegović: Nažalost nismo uspjeli

Komesar za proširenje EU Stefan File i predstavnici EU pokazali su zaista pokazali veliki entuzijazam , ali nažalost nismo uspjeli – izjavio je noćas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka bh. političkih lidera sa komesarom Fileom koji je održan u Delegaciji EU u Sarajevu.

Napomenuo je da su bili na tragu rješenja sa prijedlogom da se deset kantona razdvoji na dvije grupe . – Definisali bi nakon što vidimo ko je od kandidata za člana Predsjedništva u prvih pet kantona dobio najveći broj, a onda bi sljedeći koji također dobija glasove iz cijele Federacije bio izabran kao drugi član Predsjedništva BiH uz uslov da ima više od 50 posto glasova iz druge grupe kantona. To smo zvali „plutajućim kantonima“ jer nisu bili definisani. To je bila spremnost stranaka iz Sarajeva, a Hrvati su tražili da se ti kantoni definišu. Dakle, da to ne budu „plutajući kantoni „ nego da se stvar definiše – dodao je Izetbegović. Kazao je da to nije bilo prihvatljivo bošnjačkim strankama, te da on nije imao mandat SDA da u tom smislu nešto prihvati, mada se, kako je kazao, dalo razgovarati o takvim stvarima. – Bilo smo jako blizu, ali nažalost nismo uspjeli. Prije ili kasnije vratit ćemo se za pregovarački sto i morat ćemo završiti ono što zasad nismo uspjeli – kazao je Izetbegović.

Raguž: Neuspjeh sastanka je nedostatak političke volje

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je ključni uzrok neuspjeha sastanka nedostatak političke volje svih lidera političkih partija, da se nađe riješenje koje će otvoriti novu perspektivu. – Nismo iskoristili, bar zasad, ogroman napor i trud koji je učinio komesar za proširenje EU Stefan File i njegov tim i spremnost da se dođe do rješenja koje će pokrenuti BiH. Loptica je za sada prebačena u naše ruke od Filea – naveo je Raguž.

Po njegovim riječima, rješenje koje je bilo na stolu i dobilo saglasnost, jeste da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica.- Prvi član Predsjedništva BiH iz Federacije BiH bira se prema najvećem broju glasova koji dobije, što se računa prema pet kantona u kojima je on dobio najveći broj glasova. Tih pet kantona nisu unaprijed fiksirani, već su promjenljiva kategorija, zavisno gdje je kandidat dobio najviše glasova – pojasnio je Raguž.

Dodik se nada uspostavi “nove dinamike” u vezi sa dogovorom o implementaciji presude “Sejdić-Finci”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je novinarima u Sarajevu da bi volio da se uspostavi jedna nova dinamika u vezi sa dogovorom oko implemetacije presude Sejdić i Finci što bi, kako je rekao, značilo aplikaciju za članstvo u EU i relaksiralo odnose u vezi mnogih pitanja. Na pitanje nazire li se dogovor na sastanku bh. političkih lidera sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fueleom koji još uvijek traje u Delegaciji EU u Sarajevu, Dodik je kazao da bi lično volio da do toga dođe. U Republici Srpskoj, po njegovim riječima, predviđeno je da ostane direktan izbor, da je RS jedna izborna jedinica i da se u toj izbornoj jedinici većinom glasova bira jedan član predsjedništva. – To je za nas prihvatljivo. Mi smo došli s tim stavom i ranije. I dalje ostaje problem usaglašavanja određenih procedura vezano za izbornu jedinicu Federacija BiH – rekao je Dodik. On je dodao da se govori o dva izborna područja u FBiH, odnosno da onaj kandidat koji dobije najveći broj glasova u pet kantona, drugi se bira iz ostalih kantona, gdje taj prvi nije dobio većinu.

Bosić: Ne postoji politička volja

Mladen Bosić predsjednik SDS-a u pauzi sastanka je kazao novinarima da nije došlo do očekivanog pomaka, te da nije čuo niti jedan novi stav koji bi davao mogućnost za pozitivan ishod. Bosić smatra da ne postoji politička volja da se dođe do rješenja. – Suština priče je produbljivanje krize u BiH, da bi neko došao na ideju o Daytonu 2 ili EU1- rekao je Bosić. U međuvremenu se Dodik pojavio u emisiji Federalne TV “Pošteno”, gdje je kazao kako je javnost u Republici Srpskoj “za jaku RS, a labilnu BiH”.

Kazao je kako je u redu da BiH ima evropsku perspektivu, ali da RS to ne zanima ako znači smanjenje njene autonomije. Također je ponovio kritike na račun Suda i Tužilaštva BiH, od kojih “ne vidi nikakvu korist”. Zbog toga više ne vjeruje ni visokom predstavniku ni međunarodnoj zajednici, zamjerajući im “ogroman broj nametnih zakona i olako mijenjanje ustavnog poretka”. Zaključio je kako Sud i Tužilaštvio BiH nemaju ustavnu osnovu.

Kada je u pitanju presuda “Sejdić-Finci” naveo je da Evropski sud za ljudska prava nigdje nije spomenuo da treba promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH i njegove kompetencije, te da su spremni brisati odredbu “srpski član” iz Republike Srpske, ali da ovaj entitet i dalje bira jednog člana, dok se u Federaciji trebaju dogovoriti oko izbora druga dva člana. Kazao je i kako ne može zamisliti BiH sa jednom predsjednikom.

Füle se nije obratio medijima

Evropski povjerenik za proširenje Evropske unije Štefan Fülea nije se obratio predstavnicima medija, svoje mišljenje o pregovorima daće danas nakon sastanka sa Vjekoslavom Bevandom predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

(Danas.info/Fena/Foto: TIP.ba)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.