Općinsko vijeće Tuzla: Nedovoljan broj policajaca u Tuzli?!

28.01.2014 18:16
 

Općinsko vijeće Tuzla na sjednici održanoj u utorak zatražilo je od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona da učine sve kako bi se adekvatno opremili pripadnici policijskih snaga u TK te da se poveća broj pripadnika istih u Tuzli s obzirom na broj počinjenih krivičnih djela. Također, zatraženo je da JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla sagleda mogućnost proširenja video nadzora na području općine Tuzla.

Informacija Policijske uprave Tuzla o napadima na građane i skrnavljenju vjerskih obilježja na grobljima, pokrenula je raspravu u Općinskom vijeću te su doneseni brojni zaključci. Između ostalog, očekuje se od organa policije i Kantonalnog tužilaštva TK da u okviru svojih nadležnosti maksimalnim naporima poduzimaju mjere na pronalasku, procesuiranju i sankcionisanju počinitelja i drugih krivičnih djela koji su ugrozili živote i imovinu građana Tuzle.

Dakle, ova tema se proširila i na krađu šahtova, te je zatraženo da se metalni šahtovi zamijene sa betonskim. Također, zatraženo je od Uprave za inspekcijske poslove TK da u saradnji sa općinskim inspekcijama krene u rješavanje pitanja nelegalnih autootpada te da izvrši nadzor nad privrednim subjektima koji otkupljuju metal.

˝Zaista imamo jednu čitavu invaziju na krađu svega metalnog. Čak se dalekovodi kradu, vagoni, mostovi, čitav krov sa džamije ukradu. Rješavanje tog problema je jednostavno, ako se obezbijedi sinergija, zna se gdje su topionice i treba da se sačeka na mjestu topionice, utvrdi porijeklo donesenih tih metalnih dijelova, pokrene istraga i otkrije ta mrežu. Treba represija, treba rad organa gonjenja. Treba imati 10 puta više policajaca da se sačuva od ove najezde kriminalaca˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Napad na Alića ima političku pozadinu?

U okviru iste tačke, OV Tuzla je osudilo fizički napad na predsjednika Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinana Alića. Smatraju da je napad izazvao uznemirenje građana i da ima političku pozadinu.

Povećati prihodovna strana budžeta Općine

Vijećnici su u okviru Informacije o realizaciji kapitalnih projekata za prošlu godinu dali podršku općinskom načelniku i nadležnim općinskim službama na iznalaženju mogućnosti da se poveća prihodovna strana budžeta Općine s ciljem realizacije projekata. U ovoj godini, smatraju, prioritet trebaju imati projekti iz prethodne dvije godine.

˝Imajući u vidu da se dio projekata ne može realizirati, a građani su skupili sredstva, neophodno je obavijestiti građane u kojoj su fazi projekti, a za ubuduće sagledati mogućnost da se, dok se ne steknu uslovi za realizaciju kapitalnih projekata, sredstva čuvaju na računima građevinskih odbora u mjesnim zajednicama˝, jedan je od zaključaka.

U vezi sa sredstvima ostvarenim na ime sudske presude u sporu između tužitelja TK i tužene JP Elektroprivrede BiH, gdje je dosuđeno na ime glavnice i kamate oko 12 miliona KM, nakon čega je sklopljen sporazum o načinu izmirenja obaveza, treba sagledati mogućnost da se ta sredstva i naknadno proizašle kamate zbog neizmirenja obaveza po Sporazumu uplate na račun Općine Tuzla, složili su se vijećnici.

Uskoro stolice na istočnoj tribini Tušnja

U okviru pomenute tačke, Vijeće je dalo ovlaštenje Službi za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica, da pokrene aktivnosti na okončanju radova i postavljanju stolica na istočnoj tribini fudbalskog stadiona Tušanj.

Potrebno još 11.000 sklonišnih mjesta

Stanje, broj i kapacitet postojećih skloništa na području Općine Tuzla ne zadovoljava potrebe sklanjanja ljudi i materijalnih dobara pa je iz navedenih razloga potrebno pristupiti gradnji dvonamjenskih javnih skloništa minimalnog kapaciteta 300 osoba i to u zonama ugroženosti, odnosno naseljenim mjestima gdje su najviše izražene te potrebe, smatraju iz Službe civilne zaštite Općine Tuzla.

Najmanji procenat izgrađenosti skloništa je u Mjesnim zajednicama Centar, Batva, Stari Grad, Mosnik, Brčanska Malta. S obzirom na činjenicu da na području općine ima 42 javna skloništa u koja, pod uslovom da se saniraju i dovedu u funkcionalno stanje, stane 7.000 osoba, potrebno je izgraditi još 11.000 sklonišnih mjesta. Kako je navedeno, za realizaciju aktivnosti trebat će jedno dugoročno razdoblje, što zavisi od priliva sredstava na ime naknade za oslobađanje od izgradnje skloništa i zaklona, kao i naknade od izdavanja skloništa pod zakup nakon njihovog dovođenja u funkcionalno stanje.

Na kraju kažimo i to da su se vijećnici iz reda HDZ-a BiH, nakon nekoliko izostanaka, pojavili na sjednici te da je OV Tuzla prihvatilo zaključke Komisije za izbor i imenovanje predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica i prijedlog Kluba HDZ-a BiH.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.