Krijumčarili više desetina kg droge vrijedne nekoliko stotina hiljada KM : Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 8 osoba

28.01.2014 14:43
 

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv 8 osoba, koje se terete za organizirani kriminal i međunarodnog krijumčarenje više desetina kilograma opojne droge marihuana-„skunk“.

˝Optuženi se terete da su kao organizirana skupina, zajedno sa njima poznatim osobama iz BiH, Crne Gore i Albanije, radi sticanja materijalne koristi, tokom 2013. godine, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos i krijumčarenje, te posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, opojne droge marihuana-„skunk“ u količinama od više desetina kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže iznos od nekoliko stotina hiljada KM˝, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Drogu krijumčarili u BiH, kao i dalje prema zemljama EU

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata, od osoba sa područja Albanije i Crne Gore, nabavljali opojnu drogu u različitim količinama, nekada i po 20 kilograma, nakon čega su u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama, vršili prepakiranje opojne droge, njeno skrivanje na različita posebno napravljena mjesta u automobilima, te drogu krijumčarili u BiH, kao i dalje prema zemljama EU. Nakon krijumčarenja opojne droge, ona je u Bosni i Hercegovini skrivana na različitim lokacijama, nakon čega je dogovarano njeno dalje prodavanje, isporuka i preuzimanje. Krijumčarena opojna droga u više navrata je otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinitelja.

dokazi

Istragu u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH je realiziralo sa MUP-om Republike Srpske, kao nositeljem istražnih aktivnosti, uz asistenciju drugih policijskih agencija, te ostvarenu značajnu međunarodnu suradnju, u okviru ove složene istrage. Značajna saradnja ostvarena je i sa Okružnim tužiteljstvom u Trebinju. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga.

Optuženi su:

1.Božinović Marko, rođen 19.08.1976. godine u Kotoru, Crna Gora, državljanin Crne Gore..

2.Ljiljak Robert, zv. „Krezubi“, rođen 09.05.1977. godine u Novoj Gorici, Slovenija, državljanin Crne Gore

3.Mijanović Momčilo, zv.“Beli“, rođen 12.12.1979. godine u Trebinju, državljanin BiH

4.Fofilos Odisej, zv. „Fofi“ ili „Grk“, rođen 11.11.1982. godine u Varešu, državljanin BiH

5. Kenjić Vanja, rođen 07.09.1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH

6. Husković Veis, rođen 11.12.1970. godine u Mostaru, državljanin BiH

7.Vuković Davor, rođen 28.02.1983. godine u Trebinju, državljanin BiH

8. Ratković Predrag, rođen 07.08.1981. godine u Trebinju, državljanin BiH

˝Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i policijskih agencija u našoj zemlji, da otkrivaju i procesuiraju počinitelje međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, što je kazneno djelo sa ozbiljnim posljedicama po zdravlje građana, naročito mladih osoba u Bosni i Hercegovini˝, istakao je Grubešić. Optužnica je uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Danas.info)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.