Mještani `VI bosanske´ u Tuzli ne žele mijenjati izgled ulice/ Imamović: Vlasnici mogu dobro zaraditi

15.01.2014 14:15
 

Čini se da ideja o gradnji kolektivnih stambeno-poslovnih objekata i velikih individualnih objekata u Ulici VI bosanske brigade u Tuzli, Općini ne polazi za rukom. Naime, mještani se ne slažu sa izmjenom izgleda ulice. Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je kazao da stanovnike ovog područja niko nema pravo natjerati da pristanu na ponudu, ali da će i dalje voditi razgovore sa njima.

Nastaviti pregovore

˝Želja je bila, jer tamo imate dosta praznog prostora, ali i prostora gdje su objekti, da ako krenemo od Mjesne zajednice Slatina, pa sa desne strane imate dvije sive zgrade, da zgrade te visine dođu do Skvera. Mi bismo time spojili Slatinu sa istorijskom jezgrom i sa istočnim dijelom grada, tako bi se urbani dio grada proširio jer bi to bile zgrade koje u prizemlju imaju dućane, široke trotoare, šetnice, dakle jedno definitivno lijepo povezivanje. Vlasnici malih kuća bi mogli te kuće dobro prodati onome ko bi pravio veću zgradu, ako to žele, ako ne žele, ne moraju to uraditi nikada˝, kazao je Imamović i dodao da ipak neće odustati od razgovora sa mještanima pomenute ulice te da će raspravu obnoviti: ˝Ljudima treba sve dobro objasniti. To rade svi gradovi, tako su se svi gradovi razvijali, umjesto malih kuća budu velike kuće i mi pratimo tu praksu razvoja našeg grada˝.

Usvojen Nacrt odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana prostorne cjeline Slatina I

 

 

 

Dobra zarada

S druge strane kako je kazao načelnik, problema sa pregovorima nema sa mještanima u okviru prostorne cjeline starog gradskog područja ˝Hendek – Pazar˝. ˝Riječ je o trouglu ako krenemo od Katoličke crkve kod Mosta kipova kroz Hendek do Skvera i onda Skverom idemo kroz Džafer mahalu, odnosno Rudarsku ulicu iza benzinske pumpe prema slastičarni ˝Šaćir˝ pa opet do Mosta kipova˝, pojasnio je načelnik na Kolegiju u okviru tačke dnevnog reda pod nazivom Izmjena regulacionog plana područja slijeganja teretna u Tuzli – prostorna cjelina staro gradsko područje ˝Hendek – Pazar˝. Također, naglasio je da privatni vlasnici mogu dobro zaraditi prodajom objekata.

Bez gradnje nema razvoja

Prema njegovim riječima stvoreni su uslovi da se spriječi devastacija pomenutog prostora te da se stvore uslovi za gradnju više različitih objekata bez obzira na ˝gabarite postojećih objekata koji su u privatnom vlasništvu˝. Naglasio je da bez gradnje nema razvoja, a njegov cilj jeste da se uvijek stvaraju uslovi za novu gradnju. U okviru prostornog obuhvata planirana je izgradnja 19 novih stambeno – poslovnih objekata – blokova u kojima je moguće realizovati 462 nova stana.

Visok stepen izvršenja Programa rada Općinskog vijeća Tuzla

Kada je u pitanju stepen izvršenja Programa rada Općinskog vijeća Tuzla za 2013. godinu, rečeno je da je on visok, pogotovo ako se uzmu u obzir materijali koji su naknadno uvršteni i koje je `život nametnuo´. Naime, Programom rada bile su predviđene 83 teme, a realizovano je njih 622.

Od najznačajnijih dokumenata koji su usvojeni u prošloj godini, na Kolegiju su izdvojeni Nacrt Prostornog plana Općine Tuzla za period 2006 – 2026 te Nacrt Odluke o uslovima, držanju i načinu postupanja sa domaćim životinjama, kućnim ljubimcima i nezbrinutim životinjama. Također kao važniji dokumenti izdvojeni su Regulacioni plan centralnog gradskog groblja ˝Drežnik˝, Odluka o kreditnom zaduženju Općine sa pratećim nužnim odlukama vezanim za održivost JKP ˝Vodovod i kanalizacija˝ Tuzla koja je omogućila realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda i rekonstrukcije kanalizacionog sistema u narednih nekoliko decenija. Na istoj sjednici usvojen je i Akcioni plan ravnopravnosti spolova sa pregledom stanja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Na Kolegiju je rečeno da se u prošloj godini nije uspjela realizirati Odluka o pristupanju izradi Statuta Grada Tuzle, te Statut Grada Tuzle zbog neusvajanja Zakona o uspostavljanju grada Tuzle u Parlamentu Federacije BiH. Također, nije realiziran ni materijal Analiza problematike zapošljavanja na području općine Tuzla sa posebnim akcentom na zapošljavanje mladih i sa prijedlogom mjera.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.