Ćazim Sarajlić na optuženičkoj klupi: U šta je utrošeno 19.500 KM za rekonstrukciju krova MGP Tuzla?!

07.01.2014 13:56
 

U Općinskom sudu u Tuzli u utorak je održano prvo ročište kojim je počelo suđenje nekadašnjem direktoru Međunarodne galerije portreta u Tuzli Ćazimu Sarajliću. Naime, Općinski sud u Tuzli u junu prošle godine je potvrdilo optužnicu protiv Sarajlića, kojom se tereti da je nenamjenski utrošio novčana sredstva u iznosu od 19.500 KM. Riječ je o sredstvima koja je, u vrijeme dok je obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora, Međunarodna galerija portreta Tuzla dobila od Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Kako je kazao za Danas.info glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović, ovo Tužilaštvo je u junu 2013. godine podiglo optužnicu protiv Sarajlića (66) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, a koju je povrdio Općinski sud u Tuzli.

˝U optužnici je obrazloženo da je Sarajlić u periodu maja i juna 2009. godine, obavljajući dužnosti v.d. direktora JU Međunarodna galerija portreta u Tuzli, sredstva uplaćena od nadležnog ministarstva u Federaciji BiH, namijenjena za sanaciju krova na ovoj ustanovi, koristio protivno njihovoj namjeni i na taj način pribavio protupravnu imovinsku korist MGP Tuzla u iznosu od 19.500 KM. U ovom predmetu je pred Općinskim sudom u Tuzli u toku glavni pretres˝, dodao je Arnautović

Kako Danas.info saznaje, među svjedocima na prvom ročištu pojavio se trenutni direktor MGP Tuzla Dženan Jusufović, kao i članovi Upravnog odbora ove ustanove. Ročištu je prisustvovao i Sarajlić koji je došao u pratnji svog advokata Mensura Radončića.

Resorno ministarstvo tražilo Izvještaj

Veza između Galerije i resornog ministarstva, uslovno rečeno, ne postoji već unazad nekoliko godina, s obzirom da je pomenuto ministarstvo do sada dva puta izričito tražilo dostavljanje Izvještaja o utrošku sredstava, a koji na njihovoj adresi nije završio.

˝Mi smo 2012. godine MUP-u TK predali prijavu kako bi se utvrdilo u šta su ta sredstva utrošena. Upravo zbog ovog problema Galerija nije mogla aplicirati Ministarstvu kulture i sporta FBiH za dodjelu sredstava. Prilikom aplikacije se traži da se dostavi Izvještaj o utrošku sredstava koja su ranije dodjeljena, a mi to nismo u mogućnosti. Mi od ovog ministarstva već četiri godine ne možemo dobiti sredstva, čime je Galerija svakako oštećena˝, kazao je za Danas.info Jusufović.

Galerija ostala u ogromnim dugovanjima

Nakon Sarajlićevog odlaska sa pozicije direktora, kako Jusufović tvrdi, MGP Tuzla je ostala u ogromnim dugovanjima. Među njima je oko 40.000 KM prema ˝Centralnom grijanju˝ d.d. Tuzla, zatim prema ljevaonici umjetnina ˝Ujević˝  oko 25.000 KM, te članovima Upravnog odbora Galerije oko 11.000 maraka. Kako bi čuli i stranu optuženog, kontaktirali smo Sarajlića koji o ovoj temi nije želio razgovor sa ekipom Danas.info portala.

Prvi predmet na stolu Općinskog suda Tuzla

Zanimljivo je kazati da je ovo prvi predmet koji se našao na stolu Općinskog suda Tuzla, a koji je vezan za MGP Tuzla i njenog nekadašnjeg prvog čovjeka Ćazima Sarajlića. Naime, više od dvije i po godine su prošle, a istraga o jednoj od najvećih poslijeratnih pljački umjetnina u kojoj su iz fundusa Međunarodne galerije portreta u Tuzli nestale 72 vrijedne slike i skulpture čuvenih autora svjetskog glasa, sporadično se pomjera sa jednog mjesta.

Kao što smo već i pisali, iz Kantonalnog tužilaštva TK sporadičnost u ovom predmetu opravdavaju činjenicom da se radi o prijavi za nestanak umjetničkih djela kroz duži vremenski period, te su i provjere koje je potrebno poduzeti obimnije i kompleksnije. U cijeloj ovoj priči rezultati su se do sada ogledali u pronalasku samo šest slika i podnošenju izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, i to protiv Sarajlića i muzejskog tehničara Zekerijaha Omerčića.

Nema elemenata za podizanje optužnice

S obzirom da se i dalje vrše dodatne provjere, za podizanje optužnice protiv pomenute dvije osobe još uvijek nema elemenata. Kako je nedavno za Danas.info kazao glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović, ovo Tužilaštvo je u septembru 2011. godine od MUP-a TK primilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dvije odgovorne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi, a vezano za prijavljeni nestanak slika ili drugih umjetničkih djela iz MGP Tuzla.

Kako ovu Galeriju u narednom periodu ne bi zadesila slična, ili možda ista pljačka, menadžment ove ustanove poduzeo je nekoliko koraka. Jedan od njih je zaštita fundusa MGP Tuzla.

(Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.