Vrhunski stručnjaci u Tuzli pronalaze rješenje za izlaz iz recesije

06.12.2013 14:35
 

˝Znanjem od recesije ka prosperitetu˝ tema je Treće međunarodne naučne konferencije ˝Ekonomija integracija˝ koja je počela u petak u Tuzli. Temeljni cilj ovog dvodnevnog događaja je aktuelizacija i ponuda konkretnih rješenja rastuće nezaposlenosti u nacionalnim ekonomijama. Kako se moglo čuti tokom uvodnog izlaganja, neusklađenost obrazovnog sistema sa sadašnjim i budućim potrebama rada u pogledu izlaznih kompetenijca učenika i studenata generira, kako ukupnu, tako i strukturnu nezaposlenost.

˝Mi ovom konferencijom želimo pokazati da smo kao Univerzitet, ali i Ekonomski fakultet u Tuzli zainteresirani da ponudimo ono što objektivno možemo, a to je znanje koje se generira kroz teorijsko znanje, te kroz znanje koje se generira kao istraživački rad. Sama aktuelnost teme će u velikoj mjeri rezultirati vrlo konkretnim zaključcima i preporukama koje će biti usmjerene na njihove implementatore, a to su vlade svih nivoa, ali i poslovni sektor˝, kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Bahrija Umihanić.

Nedovoljna koordinacija između univerziteta, vlada i privrede u BiH

Kada je u pitanju koordinacija između univerziteta, vlada i privrede u BiH, Umihanić kaže da ona postoji, međutim nedovoljno. ˝U ovom obliku saradnje nedostaju i istraživački instituti koji su od 1990. godine nestali i sigurno će biti važno ponovo raditi na njihovoj izgradnji i uspostavi jer su to važni mostovi između univerziteta, vlada i privrede˝, istakao je Umihanić.

U pomenutom kontekstu, kako se čulo za vrijeme prvog dana konferencije, prepoznat je nedostatak “korisnog znanja” koje je neophodno za postizanje individualne, organizacijske i nacionalne konkurentnosti. Inače, u savremenom dobu znanje je prepoznato kao glavni faktor postizanja konkurentnosti o čemu postoji opća saglasnost među naučnicima i istraživačima.

Rješavanje recesije obojeno pesimizmom

Rješavanje problema recesije, na žalost, posljednjih godina, kako na prostoru BiH, tako i zemalja regije obojeno je, uslovno rečeno, pesimizmom. Na upit da li zemlje bivše Jugoslavije trenutno mogu izaći iz recesije, dekan na Beogradskoj Bankarskoj Akademiji Hasan Hanić je kazao da na tom putu ogromnu kočnicu predstavlja izuzetno visoka stopa nezaposlensoti, posebno visoka stopa nezaposlenih mladih i obrazovanih osoba.

˝Uz to imamo veoma niske stope privrednog rasta i druge nepovoljne tendencije u privredi. One su izražene u posljednjih pet, šest godina i ova konferencija treba da pruži podlogu i podsticaj za rješavanje pojedinih ekonomskih, društvenih, ali i socijalnih problema na planu zapošljavanja i podsticanja privrednog rasta po osnovu jačanja konkurentnosti i preduzeća, ali i porasta konkurentnosti privrede pojedinih zemalja˝, naglasio jeHanić.

Dekan Ekonomskog fakulteta iz Prilepa, Makedonija, Gjorgji Manceski smatra da se upravo znanjem izlazi iz svake krize, naročito recesije koju su na prostorima regije prouzrokovali nemili događaji iz 1990-ih godina. ˝Ono sve što smo prošli minulih godina treba da nas nauči kako se trebaju rješavati problemi ubuduće. U Makedoniji smo, kao i cijeli svijet, osjetili krizu. Mi smo bili izloženi nekim ekonomskim sankcijama i to je svakako imalo negativnih posljedica na ekonomiju i biznis u našem okruženju. Nadam se da ćemo se brzo integrisati u EU, ali za to treba da se posvetimo nauci i da se mudro rješavaju stvari, te da svi zajedno uspijemo u onome ka čemu ciljamo, a to je bolja budućnost i zaborav na sve ono što nam se desilo u proteklom periodu˝, istakao je Manceski.

˝U potpunosti razbijena ekonomska sinergija među zemljama bivše Jugoslavije˝

Pomenutoj konferenciji na kojoj je uvršteno 59 radova, od kojih je 30 iz inostranstva, a 29 iz BiH, prisustvovao je i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović. On kaže da je početkom 1990-ih godina u potpunosti razbijena ekonomska sinergija među zemljama bivše Jugoslavije. ˝U fazi smo još uvijek bezintegracije, ali i velikih političkih sukoba i kriza. Na Balkanu su sve banke postale strane, odnosno banke stranih država. Zaista je bitno umanjena javna imovina što je štetno po građane. Sada svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je siromaštvo i nezaposlenost. Putem ove konferencije trebala bi se probati obezbijediti sinergija ekonomske pameti kako iz ovako teške pozicije izaći i pobijediti nama tog zajedničkog neprijatelja˝, dodao je Imamović.

Na kraju još kažimo da se kao organizator Treće međunarodne naučne konferencije ˝Ekonomija integracija˝ potpisuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli u koorganizaciji sa Ekonomskim fakultetom iz Osijeka, Ekonomsko-poslovnim fakultetom Maribor, Beogradskom Bankarskom Akademijom, Ekonomskim fakultetom Podgorica i Ekonomskim fakultetom Prilep.

(Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

7 komentara na Vrhunski stručnjaci u Tuzli pronalaze rješenje za izlaz iz recesije

 1. bismark

  06. 12. 2013. - 15:12

  Čuj vrhunski stručnjaci, 🙂
  sa takvim stručnjacima i Njemačka bi propala.
  Sve sami manipulatori i lezihljebaroši, lopovi i kriminalci.
  Riješenje izlaska iz recesije je jednostavan:

  Manje priče i više rada!!!

 2. Crncuga

  06. 12. 2013. - 16:24

  Cuj Imamovica zvali da da izjavu…jbte ko da su mene zvali da dam izjavu o japanskoj semantici! ccccc

 3. salemdexter

  06. 12. 2013. - 18:30

  ˝Znanjem od recesije ka prosperitetu˝

  Pa gdje ste vi bili do sad evo mi već godinama čekamo ovako nešto a vas nema pa nema,ne znam kako su razvijenije i pametnije zemlje od naše glupe pa se nisu sjetili da primjnu znanje da bi izašli iz recesije i krenuli ka još većem prosparitetu!Koje je ovo preseravanje čim treba da se troše državne pare ajmo napraviti neki seminar ili neku konferenciju!

 4. ROBINZON KRUSO

  06. 12. 2013. - 21:07

  OVI DOSLI NAMA SOLIT PAMET…ATO FINO NA SKUPU TOM NISTE REKLI U OPCINI TUZLA VISAK 133 CINOVNIKA,KANTON NEPOTREBAN CIJIM SE GASENJEM OSLOBADJAMO 530 MILIJUNA KM I USMJERAVAMO U NOVA RADNA MJESTA

 5. Mer De Noms

  07. 12. 2013. - 19:41

  “On kaže da je početkom 1990-ih godina u potpunosti razbijena ekonomska sinergija među zemljama bivše Jugoslavije. ˝U fazi smo još uvijek bezintegracije, ali i velikih političkih sukoba i kriza. Na Balkanu su sve banke postale strane, odnosno banke stranih država. Zaista je bitno umanjena javna imovina što je štetno po građane. Sada svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je siromaštvo i nezaposlenost. Putem ove konferencije trebala bi se probati obezbijediti sinergija ekonomske pameti kako iz ovako teške pozicije izaći i pobijediti nama tog zajedničkog neprijatelja˝, dodao je Imamović.”

  Sta je hebena “bezintegracija”? I hoce li nacelnik naucit neko novu tudjicu ili ce tupiti sa “sinergija” do kraja mandata (nadajmo se i vlasti)?

 6. Muhamed Aganovic

  07. 12. 2013. - 23:37

  Žali bože potrošenih para i utrošenog vremena. Bez promjene ustroja BiH da funkcioniše kao i svaka normalna država, sve ovo su beskorisne sesije, što se ogleda u prisutnim, koje je kamera zabilježila.

 7. ROBINZON KRUSO

  08. 12. 2013. - 20:59

  ko gdje pravo u tuzli kobejagi da nam pomognu ..mos mislit..al u panjevima

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.