Politička nestabilnost kao konstanta: Tuzlanski kanton zbog nelikvidnosti ulazi u spiralu kreditnih zaduživanja!

05.12.2013 14:01
 

Skupština TK nikad s manjim učinkom, usvojen je tek svaki peti zakon! Tuzlanski kanton zbog nelikvidnosti ulazi u spiralu kreditnih zaduživanja, a politička nelikvidnost postala je konstanta! Za to vrijeme u augustu 2013. broj nezaposlenih u TK porastao je i bio je najveći ikada 100.403, a broj zaposlenih ne da nije rastao, nego je u odnosu na isti period 2012., smanjen za 500, kazao je Muris Bulić, konsultant za monitoring Centara civilnih inicijativa.

Posebnost Tuzlanskog kantona u odnosu na druge kantone jeste to da ni jedan kanton nema takav srazmjer nezaposlenih i zaposlenih. U ovoj godini bilo je 20.000 više nezaposlenih nego zaposlenih.

Najgori rezultati

˝Nakon duboke političke i `budžetske´ krize sa početka godine, smjene pa zatim imenovanja nove Vlade polovinom godine, ni kratkotrajno stabilizovanje rada Vlade i Skupštine u julu i septembru, nije donijelo boljitak za građane TK. Vlada, a pogotovo Skupština su zabilježile najlošije rezultate u posljednjih 6 godina˝, istakao je Bulić.

Budžetska kriza dublja od političke

Kako je rečeno na press konferenciji CCI-ja koja je održana u četvrtak, da je budžetska kriza u TK i dublja od političke, vidjelo se iz usvojenog rebalansa budžeta kojim je povećana javna potrošnja od 13 miliona KM trebala biti pokrivena kreditnim zaduženjem. Ovdje se misli da je rebalansom planirano kreditno zaduženje od oko 60 miliona KM za pokriće akumuliranog deficita i unutrašnjih dugovanja iz prethodnog perioda. Međutim, finansijska nestabilnost se do kraja devetomjesečnog perioda dodatno produbila jer su stalni pad prihoda i zadržavanj rsahoda na istom nivou, stvorili novi deficit i nelikvidnost. ˝Očito je da sa ovakvim planiranjem budžeta, TK ulazi u spiralu kreditnih zaduživanja, a ceh neodgovorne politike , nesposobne da poveća zaposlenost, racionalizuje i smanji javnu potrošnju, platit će građani i buduća pokoljenja˝, kazao je Bulić.

Bez kvalitetnih zakona

Kako je kazao, politički problemi i nestabilnost su obilježili rad vlasti u 5 kantona, ali su najveći uticaj na rezultate rada imali u ovom kantonu. Na to ukazuje činjenica da je Skupština do sada realizovala svega 28 posto planiranog za ovu godinu. Usvojen je tek svaki peti zakon planiran za realizaciju u prvih 9 mjeseci. ˝Ovo predstavlja do sada najlošiji učinak Skupštine TK u posljednja dva mandata. Svega 3 od 16 usvojenih zakona, i planiranih i neplaniranih, su tzv. temeljni. Ostalih 13 su izmjene i dopune postojećih zakonskih akata. Imali su priliku donijeti prave i kvalitetne zakone, ali su im razlozi bili ili nedostatak budžetskih sredstava ili nedostatak političke volje. Zakon o platama i zakon o poticajima i poljoprivredi u TK još uvijek nisu doneseni˝, rečeno je na press konferenciji.

Loša realizacija

Kako je kazao Bulić, nakon parlamentarne krize, krize u izvršnoj vlasti i stabilizacije političkih prilika koja je uslijedila nakon formiranja nove Vlade, Vlada TK je pojačala tempo rada, međutim od planiranih 207 mjera iz Programa rada, uspjela je razmotriti ukupno 115 mjera, čime je ispunila svega 56 posto planiranog. Kada je u pitanju realizacija devetomjesečnog plana po ministarstvima, ni jedno ministarstvo ga nije u potpunosti realizovalo. Četiri ministarstva su realizovala oko 80 posto, a ministarstva sa izrazitim zaostatkom u realizaci planiranog su bila Ministarstvo provosuđa i uprave i MUP sa 50 posto realizovanog, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa 55 posto i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa 57 posto. Najniži stepen realizacije svojih planiranih obaveza – svega 40 posto, imalo je Ministarstvo zdravstva.

Isplatilo se poslanicima

˝Politička kriza se isplatila jedino poslanicima Skupštine koji su organizujući na početku godine brojne hitne sjednice, inkasirali značajna sredstva iz budžeta. Sa političkom krizom nestala je i parlamentarna etika, etičke norme su kršene u mnogo prilika i vidjelo se da je riječ o vrlo žustroj i ogoljnoj borbi za prevlast. Konstatovali smo da su sve političke partije u Skupštini TK bile bar jednom u političkoj vlasti˝, istakao je Bulić.

Hitno donijeti mjere za spas

Kako je na kraju kazao, logično bi bilo da Vlada hitno donese one mjere koje će mijenjati posrnulo stanje u TK. Alarmantna, najveća stopa nezaposlenosti u BiH i minimalna strana ulaganja, i stanje u posrnuloj privredi, nameću obavezu da vlast TK u posljednjem kvartalu tokom planiranja Budžeta i programa rada za 2014. godinu, svu energiju preusmjeri na traženja rješenja i donošenja mjera i odluka kojima će se hitno mijenjati stanje prvenstveno u oblasti krucijalnih pitanja – investiranja i zapošljavanja. Još uvijek je to u TK moguće, ukoliko nove političke nestabilnosti i svađe, ponovo ne gurnu u stranu i građana i njihove probleme.

Pohvala Skopljaku

Zanimljivo, Bulić je ovog puta pohvalio jednog poslanika u Skupštini TK. Riječ je o Fahrudinu Skopljaku (SDA) koji je predložio Zakon kojim je deblokirano izdavanje urbanističkih dozvola.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.