Besplatna pomoć za građane općine Tuzla: Na ovim adresama dobićete pomoć za otplatu kredita!

02.12.2013 14:37
 

Teška ekonomska situacija veliki broj građana BiH ˝natjerala˝ je na to da eventualni spas potraže u podizanju kredita. Pristupačni uslovi, u prvi mah male kamate koje pružaju banke ili mikrokreditne organizacije, uslovno rečeno, pravi su mamac za koji su se brojni građani uhvatili. U prvim danima sve izgleda savršeno, međutim, pravi problemi nastaju od onog trenutka kada se građani nađu u situaciji u kojoj nisu u mogućnosti svoje zaduženje vratiti po prvobitno potpisanim uslovima svojih kreditnih ugovora.

S odmicanjem vremena kreditna zaduženost postaje sve veća, a kako bi na što jednostavniji način izašli iz ovakvog vida prezaduženosti građanima općine Tuzla od ponedjeljka je na raspolaganju pružanje usluge besplatnog finansijskog i pravnog savjetovanja. Ovo je omogućilo potpisivanje Ugovora o saradnji između Općine Tuzla i Međunarodne finansijske korporacije – IFC, članice grupacije Svjetske banke.

Potpisivanje ovog ugovora uslijedilo je nakon seminara ˝Pružanje usluga besplatnog finansijskog savjetovanja za prezadužene građane˝ koji je održan proteklog juna u Neumu, a koji je ujedno predstavio i početak implementacije druge faze projekta ˝Mikrofinansiranje u BiH˝.

˝Cilj ovog Ugovora i cijelog ovog projekta je da se radi na saniranju problema prezaduženosti u BiH. Da bi se došlo do konstruktivnog rješenja, gledajući iskustva iz drugih zemalja, našli smo da je jako korisno imati nekoga ko se postavi kao treća, neutralna, strana koja je u stvari savjetodavac u tom procesu. Mi smo u Općini Tuzla našli partnera koji je voljan da izdvoji određeno vrijeme zaposlenih, a koji će pružati savjetodavne usluge na neutralnoj osnovi˝, pojasnila je voditeljica Programa ˝Mirkofinansiranje u BiH˝ Nataša Goronja.

Svi prezaduženi građani besplatnu pomoć, odnosno savjet za izlazak iz prezaduženosti mogu potražiti na dvije lokacije u Tuzli, i to u prostorijama Službe za razvoj i poduzetništvo Općine Tuzla i Centra za socijalni rad Tuzla, utorkom i četvrtkom od 13 do 15 sati. Na sanaciji ovog izuzetno velikog problema, svim građanima promoć će pružiti stručne osobe koje su u proteklom periodu prošle obuku. Riječ je o dvije u Službi za razvoj i poduzetništvo Općine Tuzla, te dvije u Centru za socijalni rad Tuzla.

˝Mnogo građana sa naše općine je zbog finansijskih poteškoća došlo i u neku drugu vrstu problema. To se najčešće odražava na porodicu, odgoj i obrazovanje. Mi smo učešćem u ovom projektu educirali svoja dva uposlenika koji će davati finansijsku, pravnu, te psihološku pomoć. Nadam se da će od ovog projekta mnogo ljudi imati koristi˝, kazala je direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Sonja Brčinović.

Na kraju kažimo i to da pružanje usluge besplatnog finansijskog i pravnog savjetovanja pored već kreditno prezaduženih građana općine Tuzla, također mogu dobiti i potencijalni korisnici kreditnih usluga.

(Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.