Crni dani pred Tuzlanskim kantonom: Enormni pad prihoda uzrokuje deficit od 116 miliona KM?!

28.11.2013 21:12
 

Zbog slabog priliva sredstva od naplate poreza, Tuzlanski kanton u 2014. godinu mogao bi ući sa deficitom od oko 116 miliona KM, rečeno je na sjednici Skupštine TK održanoj u četvrtak. Ministrica finansija u Vladi TK Alisa Bijedić tokom izlaganja za skupštinskom govornicom ukazala je na enormni pad prihoda u posljednjih šest godina. Shodno pomenutom, napravimo li usporedbu 2013. sa 2008. godinom bilježi se pad od oko 50 miliona maraka.

Deficit za 2013. mogao bi dostići 57 miliona KM

Inače, pored resorne ministrice, većina zastupnika ukazala je na problem deficita u budžetu koji bi zaključno sa 31. decembrom samo za ovu godinu trebao iznositi oko 57 miliona KM. Iako deficit sa 30. oktobrom iznosi 10 miliona maraka, ministrica Bijedić je kazala da slijedi period godine kada se više troši, odnosno kada dolaze rashodi na naplatu.

˝Činjenica je da mi imamo ostvaren deficit od 60 miliona do kraja 2012. godine, međutim enorman pad prihoda u ovoj godini za prvih deset mjeseci, od 18 miliona KM, izazvat će veliki deficit i u ovoj godini. On sa krajem desetog mjeseca iznosi 10 miliona, ali ako bi se izvršili svi rashodi, što mislim da nije moguće zbog malog vremenskog perioda, taj deficit može biti i 50 miliona maraka˝, naglasila je ministrica Bijedić.

Resorna ministrica dodje da su rashodi izazvani propisima sa federalnog nivoa, zatim kolektivnim ugovorima, te obavezama koje se nameću sa viših nivoa vlasti, a koje je Vlada TK dužna isfinansirati. ˝Mi poboljšavamo likvidnost budžeta, održavano isplate plaća, osnovnih socijalnih davanja, kao i određenog dijela davanja za boračke kategorije, te sve ono ostalo kako bi smo funkcionisali. Međutim, postoje aktivnosti u smislu naplate potraživanja, te kreditnog zaduženja. Što se likvidnosti tiče, ona jeste otežana, ali mi još uvijek imamo situaciju da imamo isplate plaća onako kako je to bilo i do sad – u ovom mjesecu za prethodni˝, nastavila je Bijedić.

TK za četiri godine prijeti bankrot?!

Poslanik SBB-a u Skupštini TK Mahir Nurkanović nije optimističan kada je u pitanju stanje u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH. ˝Uzeo sam digitron u ruke, što mogu i svi ostali, izračunao i vidio da mi ako ovako nastavimo u naredne četiri godine imat ćemo deficit koliko iznosi i budžet. Svi znamo šta to znači˝, naglasio je Nurkanović aludirajući na bankrot.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK Senad Alić također je izrazio zabrinutost zbog stanja u kojem se nalazi TK. ˝Po prvi put je ministrica prihvatila da je deficit onakav kakav smo mi iz opozicije i iznosili. Glavni uzrok deficita je nerealno planiranje budžeta. Mi smo sugerisali pri donošenju budžeta za 2013. godinu da ćemo imati manjak sredstava od Uprave za indirektno oporezivanje, i da ga treba projektovati sa tri posto, međutim Ministarstvo finansija je predložilo da to ide tri posto više, tako da smo u startu projekciju budžeta imali sa 18 miliona deficita˝, kazao je Alić.

Rješenje u novom zaduženju

U vladajućoj strukturi kao izlaz navode novo zaduženje sa milionskim sredstvima, a koja bi se obezbjedila iz kredita. Ovaj novac bi se koristio za plaće budžetskim korisnicima, te smanjenje postojećeg deficitnog stanja. ˝Evidentno je da deficit nije nastao zbog povećanja rashoda, nego zbog smanjenja prihoda i to je generalno problem BiH, kao i zemljama okruženja. Rješenje je u tome da se uzme kreditni aranžman. On bi sačuvao likvidnost budžeta i na taj način bi pokušali servisirati sve one obaveze iz budžeta koje su na teretu. Također, u narednom peirodu pokušali bi iznaći rješenje za sanaciju ovog deficita˝, istakao je predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Predsjednik Kluba poslanika SBiH u kantonalnoj Skupštini čija stranka od ove godine učestvuje u vlasti u TK Besim Imamović ističe da se TK trenutno nalazi u stanju ˝spasimo ono što se spasiti može˝. ˝Mi smo zadnje tri godine upozoravali na stanje, ali tadašnje većine ništa nisu slušale. Sada se nalazimo u takvom stanju kakvo jeste˝, dodao je Imamović.

Usvojen Nacrt budžeta TK za 2014. godinu

Iako je poseban akcenat bio stavljen na deficit u budžetu TK, zastupnici u kantonalnoj Skupštini nakon razmatranja usvojili su Nacrt budžeta TK za 2014. godinu koji iznosi ukupno 364.078.388,14 KM. Od toga je gotovo 303 miliona plan budžetskih sredstava, a skoro 61,5 miliona plan po osnovu namjenskih i vlastitih prihoda, tekućih transfera i donacija za narednu godinu.

Razvojni programi za 2014. godinu planirani su u iznosu od 25 miliona KM. U Budžetu su planirani i primici od domaćeg zaduživanja namijenjeni za pokriće akumuliranog deficita sa 31. 12. 2013. Nacrtom budžeta TK za 2014. plaće i naknade budžetskih korisnika ostaju nepromijenjene. Na nivou 2013. ostaju i davanja iz oblasti socijalne, boračko-invalidske zaštite kao i podrška poljoprivrednoj proizvodnji, privrednim subjektima sa većinskim državnim kapitalom.

Za zapošljavanje asistenata u UNTZ 1,2 miliona KM više

Kažimo i to da su poslanici na sjednici također razmatrali i usvojili Zakon o nabavljanju,držanju i nošenju oružja, te Zakon o šumarstvu TK. Također, vodila se rasprava i o zapošljavanju asistenata na fakultetima Univerziteta u Tuzli, a gdje su za 2014. prema Nacrtu bužeta TK sredstva povećana za oko 1,2 miliona KM u odnosu na ovu godinu.

Kćerke, sinovi i rođaci pojedinih političara i ministara ostaju bez posla?

Poslanik NSRzB u kantonalnoj Skupštini Mersed Šerifović uputio je inicijativu o usvajanju ˝Deklaracije o sprječavanju nepotizma u institucijama u TK˝. Šerifović kaže da je do sada bila praksa da se zapošljavanje u javnim institucijama u Tuzlanskom kantonu nerijetko vršilo po rodbinskoj osnovi, a da apsolutno niko nije vodio računa o stručnosti osoba koje obavljaju određeni posao. ˝Deklaracija će doprinijeti tome da kćerke, sinovi, ali i rođaci pojedinih političara i ministara ostanu bez posla˝, kazao je za skupštinskom govornicom Šerifović.

Kamenjaković: Povratnicima u RS onemogućeno liječenje u TK

Zastupnik NSRzB u Skupštini TK Samir Kamenjaković uputio je inicijativu u kojoj zahtjeva od Vlade TK da poduzme sve aktivnosti u rješenju problema sa kojim se susreću povratnici u RS, a koji su bili na području TK. Naime, njima je od mjeseca oktobra prekinuto pružanje usluga u bolničkom sektoru i dijagnostičkim disciplinama na području TK. ˝Naši povratnici koji su već naručeni za određene pretrage ovamo dolaze po ovakvom vremenu, ali se moraju vratiti iz bolničkog sektora, kao i primarne zdravstvene zaštite jer nemaju mogućnost liječenja. Mi kao političari u Skupštini TK obećali smo im sve privilegije koje sleduju i naše građane u TK˝, pojasnio je Kamenjaković.

Bitno je kazati da se bolničko liječenje povratnika do prije mjesec dana finansiralo iz Federalnog fonda solidarnosti u koji, u velikoj mjeri, sredstva izdvaja i TK. Međutim, sredstva koja su se nalazila u pomenutom Fondu bila su dovoljna za bolničko liječenje povratnika do kraja mjeseca oktobra. Ministrica zdravstva u Vladi TK Nermina Hadžigrahić kaže da se trenutno u UKC-u Tuzla primaju samo hitni slučajevi, i tako će biti do 31. decembra ove godine. ˝To su, između ostalog, pacijetni sa malignim bolestima koji su već započeli terapiju. Niko kome je zdravlje ugroženo nije u tom pogledu zakinut i mislim da informacija o potpunom prestanku liječenja povratničke populacije nije tačna˝, naglasila je ministrica Hadžigrahić.

S obzirom da su sva predviđena sredstva iz Federalnog fonda solidarnosti potrošena, za liječenje povratničke populacije od mjeseca oktobra potrošeno je oko 400.000 KM i to su sredstva koja idu na teret UKC-a Tuzla. Kako saznajemo, iz pomenutog Fonda za narednu godinu također su planirana sredstva za bolničko liječenje povratnika. Resorna minsitrica kao trajno rješenje ovog problema vidi u većim izdvajanjima sredstava, s obzirom da je trenutno veoma izvjesno da će se povratnici u RS, a koji su boravili na području TK pred kraj naredne godine opet naći u sličnom problemu.

 (Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.