Imamović želi iskorijeniti dugogodišnju nepravdu koja se nanosi Tuzli

20.11.2013 13:40
 

Općina Tuzla putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica u utorak je Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK proslijedila Prijedlog projekata za utrošak sredstava po osnovu presude Općinskog suda u Tuzli protiv JP Elektroprivreda BiH – Termoelektrana Tuzla, a na osnovu obaveze plaćanja naknade za zagađenje zraka.

Podsjećanja radi, Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici održanoj 22. oktobra donijela je Program raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za ovu godinu. Iz ovog Programa Općina Tuzla uspjela je povući sredstva u iznosu od oko 5,86 miliona KM, a koji će biti utrošeni u projekte toplifikacije, zaštite voda, odnosno izgranje kanalizacionih sistema, te projekte koji će imati za cilj uspostavljanje kvalitetnog sistema vodosnabdijevanja.

Kako je kazao na Kolegiju općinskog načelnika, koji je upriličen u srijedu, šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Kemal Kurević, Općina je resornom ministarstvu uputila prijedloge za deset projekata, a koji obuhvataju zaštitu zraka, te zaštitu zemljišta. ˝Za MZ Šićki Brod uvrštena je realizacija druge faze projekta izgradnje vrelovodne mreže za priključenje individualnih objekata, i tu je negdje oko 130 objekata koji su u neposrednoj blizini OŠ Šićki Brod˝, kazao je Kurević.

Kada je u pitanju MZ Husino resorna općinska služba se vezala za realizaciju kanalizacione mreže. ˝Ovo je jedan od ranije započetih projekata gdje smo do sada realizirali dvije faze i sa realizacijom treće čitavo naselje Husino bilo bi pokriveno kanalizacionom mrežom. U ovoj MZ smo dodali još jedan projekat a radi se o sanaciji vodovodne mreže jer imamo često pucanje cijevi koje su u nekom ranijem periodu postavljene. Vijek tih cijevi je istekao i htjeli bi iskoristiti ova sredstva kako bi smanjili zastoj u vodosnabdijevanju, a također i kako bi smanjili materijalne troškove našem Javnom komunalnom preduzeću ‘Komunalac’ Tuzla˝, pojasnio je Kurević.

Što se tiče MZ Bukinje, tu je predviđena realizacija projekta širenja vrelovodne mreže. ˝Do sada smo doveli primnarni vod od Doma kulture, a sada idemo u nastavak radova. To je druga faza projekta i ona podrazumijeva priključenje objekata kolektivnog i individualnog stanovanja na sistem vrelovodne mreže. Ovdje će biti obuhvaćeno naselje Kolone, te dio naselja Divkovići. Ovdje dajemo na neki način naznaku da ćemo sa trećom fazom pokriti i naselje Divkovići˝, nastavio je Kurević, te dodao: ˝Drugi projekat koji je vezan za ovu MZ je i nabavka podstanica i ugradnja podstanica za objekte kolektivnog stanovanja u naselju Kolone. Tu je i treći projekat, a riječ je o izgradnji kanalizacione mreže u naselju Udeč.˝

Za MZ Kreka za objekte kolektivnog stanovanja predviđena je nabavka i ugradnja podstanica za priključivanje na sistem vrelovodne mreže. ˝Sa ovim sredstvima ćemo nastojati i taj dio posla da uradimo, te da građani u svojim stanovima dobiju toplinsku energiju˝, nastavio je Kurević.

Općina Tuzla putem Službe za komunalne poslove prema Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK također je uputila i prijedloge za još dvije MZ. Ovdje je riječ o pilot projektu u MZ Kula gdje je predviđena izgradnja vrelovodne mreže za priključenje individualnih objekata stanovanja. Drugi pilot projekat tiče se MZ Centar, i ovdje je predviđeno priključenje objekata u ulicama Kristijan Kreković, te Kojšino.

kolegij novembar02

Imamović želi iskorijeniti dugogodišnju nepravdu koja se nanosi Tuzli i Kaknju

Tokom Kolegija općinskog načelnika posebna pažnja posvećena je i Obnavljanju inicijative za ekološke naknade zbog ekoloških šteta koje Teromelektrane nanose građanima Tuzle i Kaknja. Naime, na federalnom nivou trenutno postoji Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, za koji načelnik Općine Tuzla smatra da je diskriminatoran iz prostog razloga, a to je neuvrštavanje u isti pored hidroelektrana i termoelektrana. Shodno pomenutom Imamović je na adresu Vlade FBiH uputio Inicijativu za izmjenu i dopunu postojećeg zakona, a kojom bi se u konačnici, kako kaže, ispravila dugogodišnja nepravda.

˝Smatram da građani Tuzle i Kaknja nisu ravnopravni sa drugim građanima Europe, regije i BiH. Kada je u pitanju FBiH, općine u kojima hidroelektrane postoje primaju sredstva na ime ekološkog obeštećenja, a one gdje postoje termoelektrane i gdje je zagađenje daleko veće ne primaju nikakva sredstva. Mi hoćemo da se ta u nekada donesenom Zakonu nepravda ispravi˝, istakao je Imamović.

Bratime se Općina Tuzla i austrijski grad Linz

Aktivna dugogodišnja saradnja između Općine Tuzla i grada Linza rezultirala je i Prijedlogom Odluke o bratimljenju Općine Tuzla i grada Linza, a koja je također predstvaljena na Kolegiju općinskog načelnikia. Prema riječima prvog čovjeka Tuzle, Linz je grad koji ima 190.000 stanovnika, od kojih je 12.000 iz BiH. Kako bi se što prije realizirao jedan poduhvat kao što je bratimljenje, u narednim danima bit će izvršena dopuna dnevnog reda naredne sjednice Općinskog vijeća Tuzla, a sve u cilju što skorijeg donošenja pomenute Odluke.

(Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.