Mještani Par Sela zaprijetili Općini Tuzla građanskim neposluhom!

15.11.2013 15:48
 

U MZ Par Selo održan je zbor građana na kojem se razgovaralo o komunalnim problemima, povećanju cijena usluga odvoza smeća i vode, veoma lošem odnosu izvršne vlasti Općine Tuzla naspram građana i njihovih potreba. Iako su kroz diskusiju mještani imali namjeru razgovarati sa predstavnicima Službe za komunalne poslove Općine Tuzla, JKP Vodovod i kanalizacija, JKP Komunalac i JP Elektroprivreda BiH to nije bilo moguće jer se niko nije odazvao pozivu što je pokazatelj nepoštivanja i ignoriranja mještana Par Sela i njihovih potreba što je poražavajuće.

Mještani su donijeli određene zaključke kojim traže od JKP Vodovod i kanalizacije da se pod hitno riješi problem snabdjevanja vodom na području mjesne zajednice jer se svakodnevno događa nestašica, a naročito u visinskim naseljima. Ukoliko se do kraja godine nešto ne poduzme građani će pristupiti neposluhu u smislu nedopuštanja očitavanja vodomjera i neplaćanja računa.

Kada je u pitanju povećanje cijena odvoza smeća mještani traže od Općinskog vijeća da poništi ranije donesenu Odluku kojoj je drastično povećana cijena. Pored toga zatraženo je da Općinsko vijeće zaduži JKP Komunalac da sa svakim od korisnika potpiše Ugovor uz prihvatljivu cijenu. Kako se moglo čuti odvoz smeća vrši se jednom sedmično i to samo uz magistralni put Tuzla-Dubrave, a većini mještana problem predstavlja i to što smeće moraju nositi po nekoliko stotina metara do najbližeg mjesta odakle se vrši prevoz. Također mještani su odlučni u stavu da neće plaćati račune koje su dobili bez da se vrši usluga bilo da im se ne vrši odvoz smeće ili nisu stalno nastanjeni u Par Selu.

Veliki problem u MZ Par Selo predstavlja i snabdjevanje električnom energijom zbog dotrajalih stubova i prenosivih kablova. Najgora situacija je u naselju Ravna Trešnja gdje je napon toliko nizak da kućni uređaji ili ne mogu raditi ili se non stop kvare zbog smanjenog napona. Razna obećanja da će se riješiti problem s električnom energijom nije potreban jer mještani Ravne Trešnje traže konkretna djela, a ako se ne krene u rješavanje problema mještani najavljuju onemogućavanje očitavanja brojila i građanski neposluh.

I putna komunikacija u Mz Par Selo je veoma loša. Gotovo ništa se ne događa na rekonstrukciji postojećih niti se pristupa izgradnji novih puteva. Mješatni podsjećaju da su još davno prikupili i uplatili novac za izgradnju puta u naseljima Vidakovići(Ljeskovice), Jurići i Pranjići, ali još uvijek bez realizacije. To je još jedan pokazatelj zanemarivanja potreba građana čak i onda kad se prikupi novac za neki projekt.

Izgradnja rasvjete u MZ Par Selo davno je zaboravljena od izvršne vlasti, a već godinama mještani vape i za pješačkom stazom na magistralnom putu Tuzla-Dubrave (kroz Par Selo). Dodatno vrijeđa i to što se ne može dobiti nikakva informacija u općinskim službama šta se događa sa navedenim projektima. Mještani rakođer traže da se pristupi promjeni članova Savjeta MZ Par Selo budući da su u Savjet imenovani ljudi koji nemaju podršku mještana iskazanu na posljednjim lokalnim izborima, a dodatni problem je i to što pojedini članovi dolaze iz drugih naselja (Kreka, Pasci Gornji) i nemaju nikakav kontakta s mještanima Par Sela. Ukoliko se ne pristupi rješavanju gore navedenih problema u narednom periodu mještani će odlučiti o daljnjim aktivnostima kako bi osigurali minimum uvjeta za svakodnevni život.

(Danas.info)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.