U centru Tuzle gradit će se hotel?!

12.11.2013 14:21
 

Centar Tuzle u narednom periodu krasit će novi hotel za čiju je izgradnju u ponedjeljak Općina Tuzla raspisala konkurs, potvrđeno je na Kolegiju načelnika u okviru Usvajanja Urbanističkog projekta prostorne cjeline ˝Tabašnice – Atik Mahala˝.

˝Tu je planiran `outlet´za prodaju brendiranih tekstilnih roba, a kako bismo oživjeli istorijsku jezgru. U namjeri oživljavanja istorijske jezgre, mi smo jučer (op.a. ponedjeljak) raspisali konkurs za izgradnju maloga hotela na Trgu Slobode u produžetku Privredne komore. Nakon sjednice Vijeća, imat ćemo potpunu dokumentaciju i tražit ćemo investitore˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Prostorna cjelina ˝Tabašnice – Atik Mahala˝ definisana je ulicom Kulina Bana na sjeverozapadu, Hendek na zapadu i jugozapadu, Franjevačka na jugu, te Tabašnice,Trg Slobode i ulica Stari grad na istočnoj strani. Ovaj obuhvat zauzima površinu od 4.29 hektara.

Prema onome što se govorilo na Kolegiju, ‘zaboravljeni’ dio grada bit će pretvoren u stambeno-poslovnu zonu gdje će ponovo ljudi imati gdje da stanuju. `Atraktivna čaršija´ će ići u korak sa trenutnom turističkom ponudom.

Izgradnja objekata i uređenje prostora vršit će se nakon realizacije osnovne mreže infsrasturkture, u skladu sa usvojenim Urbanističkim projektom, glavnim projektima objekata i glavnim projektima uređenja terena za pojedinačne mikrokomplekse.

Usvojena Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana prostorne cjeline ˝Solana sjever˝

Po prvi puta na Kolegiju načelnika pričalo se o izradi Regulacionog plana prostorne cjeline ˝Solana sjever˝. ˝Dakle to je prostor od Fabrike obuće Aida prema Robotu u Solani. Tamo postoje dosta dobre lokacije i trebalo bi omogućiti investitorima da tamo grade poslovno – stambene objekte i da Solanu vežemo za Irac i Batvu. Dobre lokacije, dobra prilika za razvoj˝, kazao je Imamović.

Inače, prema Regulacionom planu, to je površina od 10,5 ha, lokacija je definisana sa sjeverne i zapadne strane individualnim stanovanjem naselja Moluhe, prostornom cjelinom Paša Bunar na istoku, te gradskom cestom – sjevernom saobraćajnicom na jugu. Plan se donosi na period do 10 godina.

Povećati ugled Tuzle zbog turista i investitora

Dok se razgovaralo o Informaciji o saradnji Općine Tuzla sa inostranim subjektima i realizaciji projekata i programa iz oblasti međunaordne saradnje, Imamović je kazao da je Tuzla regionalni lider po pitanju energetske efikasnosti. ˝Mi smo jedini od Europske komisije dobile novac za projekat vezan za vodu, a tu mislimo na 6 sjevernih mjesnih zajednica koje još uvijek nemaju uredno snabdijevanje vodom˝, kazao je načelnik i dodao: ˝Nama je namjera u našoj međunarodnoj saradnji obezbijediti sredstva, povećati ugled Tuzle. Što ugled bude veći, ovdje će dolaziti više turista i više investitora˝.

Imamović: Potvrda ispravnosti pravca kojim idemo

Također, na Kolegiju se govorilo i o dodojeli prestižnih turističkih nagrada Opini Tuzla, te lično načelniku Imamoviću. Naime, izvršni Direktorij manifestacije INTERSTAS – Međunarodne smotre turizma, u saradnji sa Europskom federacijom turističkih novinara (F.E.S.T.), sa sjedištem u Rimu, dodijelio je prestižne međunarodne turističke nagrade: ZLATNI INTERSTAS ‘2013. Općini Tuzla, te nagradu POVELJA Evropske federacije turističkih novinara (F.E.S.T.) načelniku.

˝Nagrade se tiču razvoja turizma Tuzle, a samim tih i Bosne i Hercegovine, ali tiče se i kompleksa slanih jezera. Meni je to drago priznanje jer kako neću biti sretan da Tuzla dobije priznanje u konkurenciji s Herceg Novim koji je na moru i to dobijamo u Solinu u Splitu. Doživio sam priznanja kao potvrdu ispravnosti pravca kojim idemo i kao ohrabrenje da nastavimo dalje tim pravcem˝, zaključio je Imamović.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.