‘Crnci, političke prostitutke i vremenske mašine’ u Općinskom vijeću Tuzla

31.10.2013 21:29
 

Od 1. januara 2014. godine sve kategorije potrošača plaćat će 10 posto skuplje usluge JKP ˝Vodovod i kanalizacija˝ Tuzla, usvojeno je u četvrtak na sjednici Općinskog vijeća Tuzla. Izvršena je korekcija postojećih cijena pitke vode i vršenja usluga odvođenja otpadnih voda te će od naredne godine građani Tuzle plaćati ove usluge po sljedećem cjenovniku:

1. Domaćinstva – 1,10 KM za vodu i 0,34 za odvođenje otpadnih voda

2. Privreda I (sva pravna i fizička lica koja samostalno obavljaju djelatnost, a nisu svrstana u kategoriju privreda II i specijalni potrošači) – 1,66 za vodu i 0,58 za odvođenje otpadnih voda

3. Privreda II (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, đački i studentski domovi) – 1,33 za vodu i 0,41 za za odvođenje otpadnih voda

4. Specijalni potrošači (pravna i fizička lica koja u toku procesa proizvodnje ili vršenja usluga troše veće količine vode) – 2,50 za vodu i 0,84 za odvođenje otpadnih voda

Kako je rečeno na sjednici, osnov za donošenje ove Odluke jeste Odluka Vijeća o kreditnom zaduženju Općine Tuzla. Odlukom je utvrđeno da će JKP ˝Vodovod i kanalizacija˝ Tuzla preuzeti obavezu otplate kreditnog zaduženja Općine u ukupnom iznosu od 6.250.000 eura. Otplata kredita će početi tek od 2018. godine. Kreditna sredstva će se koristiti za finansiranje projekata izgradnje sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u okviru Studije izvodljivosti za pripremu Programa vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda.

Neki od uslova pod kojim će ovo preduzeće preuzeti otplatu kreditnog zaduženja jesu iznos kredita do 6.250.000 eura, rok otplate 12 godina počev od 2018., kamatna stopa fiksna do 3,5 posto, grace period od 3 godine, te nešto što se posebno isticalo tokom trajanja ove tačke na sjednici – grant od 5,392 miliona eura koje će obezbijediti Njemačka kreditna banka za obnovu, švicarska Vlada i Razvojna banka Austrije, kao i iznos od 750.000 eura na ime mjera institucionalnog jačanja ovog javnog komunalnog preduzeća, obezbijeđen od istih institucija.

Ranije pomenuto poskupljenje usluga također je jedan od uslova za dobijanje kredita. Na ovom preduzeću jeste i obaveza da u 2015. i 2016. godini smanji troškove i poveća prihode za oko 500.000 eura.

Još jedan od izgovora za poskupljenje jeste stvaranje uslova za ekonomsko jačanje preduzeća, odnosno kako bi se stvorilo ekonomski samoodrživo preduzeće koje bi samostalno moglo ispunjavati obaveze uplate rata kredita.

˝Radi se o tome da moramo riješiti dugoročno vodosnabdijevanje do 2035. godine. Besplatno smo dobili studiju od njemačke, švicarske i austrijske vlade i oni su procijenili da ćemo biti mirni do tada ukoliko poduzmemo mjere zamjene cijevi koje su dotrajale i puštaju vodu, zamjene zbog štetnih azbestnih cijevi. Imat ćemo savremene uređaje koji će štedjeti struju, vozilo koje otkriva gdje je pukla cijev. Riječ je o najsavremenijoj opremi, ali i kadrovskom jačanju Vodovoda˝, kazao je ranije načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isaković: Nastojali smo da naš budžet bude realan

Općinsko vijeće Tuzla usvojilo je i Nacrt budžeta Općine Tuzla za 2014. godinu u iznosu od 43.235.489,54 KM. ˝Ovaj iznos je otprilike na nivou prihoda koji će se ostvariti u budžetu u tekućoj budžetskoj 2013. godini. Struktura prihoda ovog budžeta su otprilike 37 miliona iz izvora koji direktno po zakonima pripadaju Općini kao lokalnoj zajednici, a oko 5,5 miliona se odnosi na vlastite prihode i prihode od donacija i transfera od drugih nivoa vlasti. Kao i ranijih godina nastojali smo da naš budžet bude realan i što se pokazalo, svih ovih godina smo sačuvali stabilnost budžeta. Prilikom rasporeda vodili smo računa o nadležnostima Općine kao lokalne zajednice, odnosno onim stvarima šta je njoj osnovna nadležnost, a to je komunalna infrastruktura, osim naravno funkcionisanja organa Općine kao lokalne zajednice i u skladu s tim najviše sredstava se planira uložiti u komunalnu infrastrukturu, negdje oko 33 posto sredstava˝, kazala je šefica Službe za budžet i finansije Općine Tuzla Suada Isaković.

Nema zapošljavanja

Što se tiče zapošljavanja u Općini Tuzla i plaća, one ostaju na nivou tekuće godine, a novog zapošljavanja naredne godine neće biti, istakla je Isaković. ˝U tom smislu pokušavamo sa postojećim brojem ljudi da nivo sredstava za plaće zadržimo na nivou tekuće godine, a da ipak efikasno i racionalno pružamo usluge građanima i da racionalno trošimo budžetska sredstva˝, kazala je ona.

Kako je kazano, s obzirom da sredstva predviđena za finansiranje rashoda ne zadovoljavaju sve iskazane potrebe, predloženom strukturom rashoda nastojalo se zadovoljiti osnovne potrebe građana i obezbijediti finansiranje izvršne i zakonodavne funkcije u općini Tuzla. Kao i prethodnih godina, najviše sredstava se planira utrošiti u komunalnu oblast i oblast društvenih djelatnosti. Za izdatke kojim se finansiraju nadležnosti ove dvije službe u budžetu je se planiraju izdvojiti sredstva od 23.671.489,54 KM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuzli status grada

U okviru ove tačke usvojen je zaključak da OV Tuzla traži od Vlade Federacije BiH da pripremi, a od oba Doma Parlamenta Federacije BiH, da usvoje Zakon o uspostavljanju grada Tuzle. ˝ Tuzla nije grad, građani imaju utisak da to sporo ide – mi smo postupajući po Zakonu o osnovama lokalne samouprave čak 2006. godine donijeli odluku gdje smo konstatovali da ispunjavamo zakonske uslove. Grad je automatski ona općina koja je sjedište kantona, i koja ima više od 35. 000 stanovnika. Podnijeli smo inicijativu Vladi Federacije da predloži federalni zakon o proglašenju Tuzle gradom. Mi to očekujemo uskoro na Vladi, a zatim brzo i na Parlamentu. Nakon dobijanja tog statusa tad bi se za sjedište kantona moglo tražiti od raspodjele PDV-a više sredstava nego danas˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Akcioni plan ravnopravnosti spolova Općine Tuzla

Na sjednici je razmatran i usvojen Program rada Općine Tuzla za narednu godinu, kao i Informacija o problematici održivog povratka u ovoj općini. Također je razmatran Akcioni plan ravnopravnosti spolova sa pregledom stanja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Akcioni plan ravnopravnosti spolova Općine Tuzla uz Pregled stanja rodne ravnopravnosti su nastali u okviru Projekata „Unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“, koga finansira Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP program 2009-2014), a realizuje Udruženje VESTA.

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH (ZORS BiH), svi organi na državnom i entitetskom nivou, kantonalni organi i organi jedinica lokalne samouprave, pravne osobe sa javnim ovlaštenjima, pravne osobe u većinskom vlasništvu države, u okviru svojih nadležnosti, dužni su poduzeti sve odgovarajuće i potrebne mjere radi provođenja odredbi propisanih Zakonom i Gender akcionim planom Bosne i Hercegovine (GAP BiH).

Odredbama ZORS-a, Član 24. stav 1. i stav 2. utvrđeno je da organi jedinica lokalne samouprave imaju obavezu izraditi svoje strateške dokumente-programe mjera (akcione planove) bazirane na analizama stanja radi poduzimanja odgovarajućih mjera u smislu provođenja odredbi propisanih u ZORS BiH.

U zvaničnom političkom diskursu EU, integriranje principa rodne ravnopravnosti u sve sfere društveno-ekonomskog djelovanja predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti i ključnih pretpostavki održivog rasta i razvoja. „Bez ravnopravnosti u političkom, ekonomskom i bilo kom drugom obliku odlučivanja, ne postoji mogućnost da rodna ravnopravnost bude integrirana u kreiranje politika vlade. Bez aktivnog učešća žena u procesu izgradnje našeg društva kao modernog, europski profiliranog i demokratskog, nije moguće ostvarivanje demokracije, ravnopravnosti i napretka društva.“ (Europska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, Brisel, 2006).

Pregled stanja rodne ravnopravnosti na području Općine Tuzla ukazuje na značajne pozitivne aspekte i trendove u brojnim oblastima rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, ali otvara i prostor za dalje djelovanje u pravcu unapređenja stanja.

Akcioni plan ravnopravnosti spolova Općine Tuzla je rezultat konsultacija sa članovima imenovane Interresorene radne grupe za izradu Akcionog plana, provedenih u periodu juni-august 2013. godine i analize stanja provedene u periodu mart-maj 2013. godine i predstavljene u formi analitičke podloge „Pregleda stanja rodne ravnopravnosti u Općini Tuzla“, završene u maju 2013. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spomenimo i to da su tačke o budžetu i kreditnom zaduženju protekle uz nekoliko burnih momenata. Spominjani su crnci nakon čega se povukla priča o diskriminaciji od čega se Vijeće ogradilo rečenicom: ˝Općinsko vijeće Tuzla ograđuje se neprimjerenih istupa koji jesu ili mogu implicirati bilo kakvu vjersku, nacionalnu, rasnu ili drugi oblik diskriminacije˝.

Nešto kasnije, potekle su suze zamjenice predsjedavajućeg OV Tuzla Nade Mladine kada je vijećnik Sabahudin Imamović (SDA) kazao da je njena ˝vremenska mašina˝ stala. Vijećnik Mirnes Ajanović (BOSS) vijećnike iz reda SDA nazvao je ˝političkim prostitutkama˝ jer su podržali Odluku o kreditnom zaduženju, ali ne i Odluku o poskupljenju usluga Vodovoda i kanalizacije.

(Danas.info/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.