Nema zapošljavanja u Općini Tuzla u 2014. godini, uposlenicima manji regres i topli obrok

17.10.2013 13:45
 

Prema Nacrtu budžeta Općine Tuzla, isti bi za narednu godinu trebao iznositi 43.111.489 KM. Kako je rečeno na Kolegiju općinskog načelnika koji je upriličen u četvrtak, ovoliki iznos sredstva nedovoljan je za finansiranje svih potreba i rashoda. Shodno tome, u narednoj godini Općina Tuzla će raditi sa istim brojem uposlenih, njih 483. Njihove naknade ostat će nepromjenjene, a za tu svrhu planirano je 9.752.200 KM. Osim što neće biti zapošljavane dodatne osobe, kao jedna od mjera štednje je smanjenje naknade za topli obrok i regres.

Ima onih koji ne rade svih sedam i po sati

Općinski načelnik Jasmin Imamović svim općinskim službama, pod okriljem mjera štednje, uputio je zahtjev za reorganizaciju istih, a koja bi se ogledala u boljoj iskorištenosti svakog postojećeg uposlenika. Kako se moglo čuti za vrijeme kolegija, vrlo je moguće da će, primjera radi, uposlenik iz jedne preći u drugu službu, upravo zbog obima posla. ˝Trenutni izlaz je jedino u efikasnosti i ekonomičnosti rada. Sigurno je da ima onih koji ne rade svih sedam i po sati koliko je to potrebno. Mi nastavljamo sa ranijim mjerama štednje i do daljnjeg nema prijema novih uposlenika˝ kazao je Imamović.

Prema riječima šefice Službe za budžet i finansije Općine Tuzla Suade Isaković, iako je pomenuta visina budžeta nedovoljna za finansiranje svih potreba i rashoda, i dalje će se pokušati finansirati osnovne potrebe u oblasti komunalne infrastrukture. U tom cilju iz budžeta je planirano izdvojiti 33 posto od ukupnih sredstva.

˝Tu je također i oblast društvenih djelatnosti, sa oko 17 posto, sa naglaskom da se oblast socijalnih davanja i pomoći raznim institucijama iz ove oblasti zadržala na istom nivou kao i ranijih godina. Oblast socijalne zaštite je povećana za oko 30 posto. Nadamo se da ćemo ovu budžetsku godinu završiti bez nekog većeg deficita. Ukoliko ga uopće bude i bilo, Prijedlogom budžeta ćemo riješiti kako namiriti ta sredstva, i u tom smislu ćemo morati mijenjati određene stavke u ovom budžetu˝, dodala je Isaković.

Od 2007. nivo sredstava od PDV-a u padu

Bitno je naglasiti da je od 2007. godine počeo padati nivo sredstava koja se dodjeljuju iz dijela PDV-a. Kada je u pitanju osnovni račun budeža Općine Tuzla koji se puni iz PDV-a, dosadašji način dojele saredstava od strane F BiH izgledao je tako što federalni ministar finansija donese Pravilnik o rapodjeli pomenutih sredstva. Jedan od osnovnih elemenata u raspodjeli tih sredstava jeste broj stanovnika u određenoj općini, u ovom slučalu općini Tuzla. Prema procjeni Zavoda za statistiku BiH, u općini Tuzla nalazi se oko 130.000 stanovnika, međutim načelnik Imamović tvrdi da je taj broj znatno veći.

˝Mi smatramo da nas ima daleko više. Evo, napokon je popis stanovništva u BiH završen pa ćemo uputiti pismo federalnom ministru, kako bi njegov naredni Pravilnik bio zasnovan na preliminarnim rezultatima popisa. Mi se nadamo da ćemo tada dobiti iz PDV-a daleko više nego prije. To je razlog za moj optimizam kad je u pitanju osnovni račun˝, naglasio je Imamović, te dodao: ˝Što se tiče posebnog računa, on se najviše puni ili sredstvima sa višeg nivoa – posebne namjene za gradnju komunalnih objekata, zatim prodajom zemljišta i naplatom rente. Tu očekujem predusretljivost prema investitorima koji bi gradili na svom zemljištu, tu je i uporno raspisivanje konkursa, jer nam se ne javljaju graditelji za gradnju kao što su se javljali prije, a to je sve zbog opšte globalne krize. Također, poseban trud treba uložiti prema investitorima koji bi napustili neku zemlju EU, jer tamo plaćaju carinu za uvoz sirovina, a ovdje ne.˝ Na putu od Nacrta do Prijedloga budžeta radit će se i na balansiranju, odnosno ravnopravnijem odnosu ulaganja sredstava u kulturu i sport.

Izgranja parking prostora koji će biti korišten kao sklonište u slučaju rata

Zanimljivo je naglasiti da su Nacrtom budžeta Općine Tuzla za narednu godinu planirana i sredstva za izgradnju skloništima Službe civilne zaštite, a koja bi se koristila u slučaju rata. Zanimljivost u svemu ovome se ogleda u tome da će plairani novac biti uložen u izgradnju parking mjesta, a koja se u slučaju opsade mogu koristiti kao ratna skloništa. ˝Zakon je dopustio da se grade parkinzi koji mogu poslužiti za slučaj rata i kao skloništa. Moj nalog službama je da se odmah krene sa pripremom projekata. Već ima različitih ideja kako bi se ta sredstva odmah iskoristila˝, nastavio je Imamović. Na kraju još kažimo da će Prijedlog nacrta budžeta Općine Tuzla biti raspravljan na narednoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, a nakon čega će biti upućen u javnu raspravu.

(Danas.info/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.