Mesihović: Univerzitetsko-kliničkom bolnicom Tuzla ništa ne gubi, samo dobija!

27.08.2013 12:32
 

Informacija da bi Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli uskoro trebao dobiti zvanje Univerzitetsko-kliničke bolnice zabrinula je javnost u Tuzli, ali i cijelom Tuzlanskom kantonu. Naime, po gradskim kuloarima se uveliko može čuti da će doći do ukidanja pojedinih klinika u tuzlanskom UKC-u. Samim tim, ako do toga dođe, građani će pojedine zdravstvene usluge morati potražiti u Sarajevu, čime će biti na udaru dodatnih troškova.

Građani nemaju razloga za zabrinutost

Federalni ministar zdravstva prof.dr. Rusmir Mesihović kaže da građani uopće nemaju razloga za zabrinutost. ˝Tuzla ništa ne gubi, Tuzla dobija. Niti će neko naturati kako ovdje treba da se radi, jer je ovo na prvom mjestu vaše. Građani Tuzle i menadžment ove respektabilne ustanove ima potpunu širinu za upravljanjem. Što se tiče prelaska iz UKC-a u UKB, još uvijek ćemo vidjeti šta će biti sa tim, odnosno tom dilemom, jer moramo pogledati u Zakonu iz 2010. Ja bi više volio da bude centar, jer ljepše zvuči˝, pojasnio je ministar Mesihović.

Dio osnivačkih prava u rukama Federacije

Kao što smo već i pisali, nakon što je na hitnoj sjednici Skupštine TK nedavno usvojena Odluka o preuzimanju osnivačkih prava i obaveza osnivača JU UKC Tuzla, dio osnivačkih prava ustupljen je Federaciji BiH. Pojašnjenja radi, tek nakon što tuzlanski UKC zvanično potpiše ugovor sa Federacijom može postati UKB. Zvanično potpisivanje ugovora o ustupanju osnivačkih prava treba da se desi u narednih 12 mjeseci. Ugovorom će biti definisana međusobna prava, obaveze i odgovornosti oba osnivača, odnosno Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

Federalni ministar posjetio UKC Tuzla

Iz ovoga će proizaći to da će Upravni odbor UKB-a Tuzla imati sedam članova, odnosno dva predstavnika Federacije, dva člana iz TK i tri sa UKB-a. Nakon potpisivanja ugovora, ponovo će se birati direktor, načelnici klinika, ali i članovi Upravnog odbora. Kažimo i to da se o pomenutoj transformaciji govorilo na sastanku direktora UKC-a Tuzla Nešada Hotića i federalnog ministra zdravstva prof.dr. Rusmira Mesihovića, a koji je u utorak boravio u radnoj posjeti Tuzli.

Prvi čovjek tuzlanskog UKC-a Nešad Hotić također naglašava da građani ne trebaju imati prostora za bilo kakav vid panike kada je u pitanju pomenuta transformacija. ˝Ja ne mislim da će se išta promijeniti, odnosno da ćemo ići u nekom negativnijem pravcu i smjeru. Moja su očekivanja i predviđanja, i tako će i biti, da za nas ovo može biti samo bolje, progresivnije i produktivnije. Mi smo u prošlosti, ali i danas surađujemo sa Vladom FBiH i Ministarstvom zdravstva, kao i sa federalnim Fondom zdravstvenog osiguranja, od kojeg dobijamo značajna sredstva za ono što radimo˝, naglasio je Hotić.

Elektronske kartice i tzv. e-recepti uskoro i u TK

U okviru svoje radne posjete, federalni ministar zdravstva sastao se i sa premijerom TK Seadom Čauševićem, te resornom ministricom Nerminom Hadžigrahić. Istakavši da najmnogoljudniji kanton ima zdravstveni „brend”, u okviru dosadašnjeg UKC-a, kojeg treba sačuvati i unaprijediti, ministar Mesihović je prije svega dao podršku transplant programu i sugerisao važnost budućeg javno-privatnog parnerstva u zdravstvu.

Boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema, prema riječima federalnog ministra, trebala bi doprinijeti skora informatizacija odnosno, uvođenje elektronske kartice i takozvanog e-recepta što već treba da zaživi na području Kantona Sarajevo čime će biti eliminisano čekanje i periodično ovjeravanje zdravstvenih knjižica. „Cilj nam je ubrzati procese kojim će zdravstvo dobiti na kvaliteti te zajedno sa Federacijom BiH regulisati osnivačka prava Univerzitetsko-kliničke bolnice Tuzla”, kazao je ovom prilikom premijer Čaušević.

Ovaj sastanak organizovan je u cilju sagledavanja svih komponenti koje čine stabilan federalni zdravstveni sistem za koji je zainteresovana i Svjetska banka a čiji će konsultant uskoro posjetiti Tuzlu, najavljeno je ovom prilikom.

(TIP/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.