Ajanović: HDZ želi stvoriti ˝hrvatsku općinu Soli˝

08.07.2013 21:03
 

Sjednica Općinskog vijeća Tuzla održana u ponedjeljak obilježena je tačkom dnevnog reda o raspodjeli mjesta u savjetima tuzlanskih mjesnih zajednica. Prije svih, raspodjelom su bili nezadovoljni vijećnici iz reda Hrvatske demokratske zajednice te Stranke demokratske akcije.

Mijatović: Svi žitelji svake mjesne zajednice trebali sami odabrati svoje predstavnike

˝Odgovorno tvrdim da pravna norma onako kako je propisana ne bi imala nastavak, uvažavajući izborne rezultate u mjesnoj zajednici, ako bi se implementirala na način kako to vrše predlagači i smatram osobno da visokoj politici nije mjesto u mjesnoj samoupravi. Moj osobni stav kao pravnika jeste da bi svi žitelji svake mjesne zajednice trebali sami odabrati svoje predstavnike bez obzira na političke stranke˝, kazala je vijećnica iz reda HDZ-a Jasminka Mijatović.

Imamović: Učinjena nepravda

Kako je kazao Sabahudin Imamović, SDA je oštećena u 15-tak mjesnih zajednica. ˝U pregovorima o implementaciji izbornih rezultata sa posljednjih lokalnih izbora SDA je oštećena zato što većina u Općinskom vijeću nije poštovala Statut Općine Tuzla u dijelu koji kaže da se predsjednici i članovi savjeta imenuju, između ostalog, uvažavajući rezultate ostvarene u toj mjesnoj zajednici. Tamo gdje smo ostvarili izbornu pobjedu nije nam se dozvolilo da imamo onaj broj članova savjeta koji nam pripada, dok smo članove savjeta dobili u onim sredinama gdje nemamo nikakav legitimitet kao što je recimo MZ Par Selo˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Mi smo dostavili svoje prijedloge i mi ćemo učestvovati u radu mjesnih zajednica u ovakvom reduciranom obliku, ali nećemo podržati Odluku. Nećemo koristiti neka pravna sredstva ili neke druge načine da ostvarimo svoja prava. Bit će u pojedinim mjesnim zajednicama zborovi građana da se naši glasači upoznaju sa ovom nepravdom koja nam je učinjena˝, kazao je Imamović prije izglasavanja Odluke, a cijelu situaciju nazvao je postizbornom krađom.

Ajanović prezentirao karte ˝hrvatske općine Tuzla˝

Vijećnik iz reda BOSS-a Mirnes Ajanović je na sjednicu čak donio i karte općine Tuzla na kojima su iscrtane mjesne zajednice sa većinskim hrvatskim stanovništvom. ˝Jedna politička stranka je tražila duplo veći rezultat nego što im pripada. To je prezentirala domaćoj i međunarodnoj javnosti na način da su Hrvati ugroženi i da im se da njihovo pravo, što je netačno i mi smo kontraargumentovali definitivno činjenicama nekorektnost, neozbiljnost, nelogičnost prijedloga HDZ-a, a pozadina svega toga jeste stvaranje atmosfere da su Hrvati navodno ugroženi u Tuzli. I na kraju rezultat svega toga jeste da sam prezentirao čak i njihove zahtjeve zvanične za formiranjem `hrvatske nacionalne općine Soli´. To je isto ono što rade iz Republike Srpske u cilju stvaranja srpskog kantona u Federaciji. Mi nećemo to dozvoliti i bila je, bez pretjerivanja, bitka za multietičnost Tuzle. Više od pola Tuzle po njihovim kartama treba da pripada `hrvatskoj općini Tuzla´˝, kazao je Ajanović.

Gazibegović: Statut Općine Tuzla nije prekršen

Stranke koje imaju većinu u OV Tuzla kazale su da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da Statut nije prekršen ni u jednom segmentu. ˝Pregovarački tim je vodio računa i o Statutu i o člancima Statuta Općine Tuzla koji se tiču implementacije izbornih rezultata. Jedna politička stranka zagovara da se drugoj političkoj stranci ne treba dati niti jedno mjesto člana savjeta što nikako nije dobro i samim time se krši Statut i SDP na to nikada neće pristati˝, kazala je predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u OV Tuzla Azra Gazibegović. Dodala je da opozicija koristi sve moguće načine kako bi krivo informisala javnost o onome što se dešavalo na sjednici Vijeća i uopšteno o onome što se dešavalo posljednjih 7 mjeseci.

Nakon burne višesatne rasprave, vijećnici su usvojili i Regulacioni plan Centralnog gradskog groblja ˝Drežnik˝ u Tuzli, kao i Odluke vezane za isti, zatim izvještaje o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća za prošlu godinu, a čiji je osnivač ili suosnivač Općina Tuzla.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.