Smijenjen premijer TK Sead Čaušević i četiri SDP-a ministra

16.05.2013 00:02
 

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u srijedu je smijenjen premijer TK Sead Čaušević, kao i četiri ministra iz reda SDP-a: Alen Taletović, Dijana BIlanović, Nađa Avdibašić-Vukadinović i Nada Čalić-Pavlović. Jedini član Vlade TK iz SDP-a koji nije smijenjen jeste ministrica finansija Alisa Bijedić.

Naime, inicijativu za smjenu premijera podnijelo je 19 zastupnika većine – SDA, S BiH, NS RzB, BPS, HDZ i četiri nezavisna zastupnika. Predsjednik Skupštine Slađan Ilić odbio je da sazove sjednicu hitnog karaktera, dok su zastupnici SDP-a napustili salu. Nakon toga, sjednica je održana.

Kanton odblokiran za naredni period

Na sjednici je riješeno pitanje finansiranja budžetskih korisnika u TK koje više ne bi trebalo biti problem zbog usvojenog Zakona o privremenom finansiranju koji vrijedi sve do usvajanja budžeta. ˝Ovaj Zakon predviđa finansiranje svih korisnika budžeta na jedan zakonit i transparentan način. On nije jednokratan, već će ostati do usvajanja budžeta, a u slučaju kriza u budućnosti može se isto tako koristiti˝, kazao je predsjednik Komisije za ustavna pitanja Skuštine Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović.

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata je istakao da pozdravljaju napore koje čini nova parlamentarna većina i očekuju redovne isplate plaća. ˝Ne bismo željeli da se ponovi protekli mjesec kada je bila neizvjesnost vezano za isplate istih. Dajemo punu podršku i mi sve činimo da dobijemo ono što je nama Zakonom i kolektivnim ugovorom garantovano, a to je redovna isplata plate˝, kazao je Šahović.

Ipak iz SDP-a smatraju da ovo finansiranje nije riješeno Zakonom o finansiranju budžeta FBiH, a kako je kazao Dževad Hadžić ovo su prihvatili sa rezervom.

Ministrica Alisa Bijedić nije smijenjena

Nakon višesatne rasprave i višesatnih pauza nije izglasana smjena ministrice finansija Alise Bijedić. Skupštinska većina koja je smjenu predložila za dnevni red sjednice na kraju nije glasala ˝ZA˝, nego je SDA odlučila da bude ˝uzdržana˝, valjda zbog povlačenja pitanja vitalnog nacionalnog interesa od strane dva poslanika (SDP) iz reda hrvatskog naroda. Vitalni nacionalni interes bio je ˝krivac˝ za silne sate provedene na ovoj, od četiri tačke, dnevnog reda.

Ovo su razlozi zbog kojih je parlamentarna većina tražila njenu smjenu: ˝Neplaniranje budžeta na vrijeme i po Zakonu o budžetima Federacije, znamo svi i poslanici su sugerisali ministrici i Vladi TK da u prošloj godini od augusta – septembra predloži nacrt budžeta kako bi bio usvojen do 31. 12. Ministrica je trošila nenamjenski sredstva budžeta po privremenom finansiranju i došli smo u poziciju da za mjesec februar nismo mogli isplatiti primanja budžetskih korisnika˝, kazao je poslanik SDA u Skupštini TK Senad Alić i dodao: ˝Budžetski korisnici nisu ni danas dan zbog nenamjenskog trošenja sredstava primili tople obroke, prevoze, nije plaćen prevoz učenika, dječiji doplatci, socijalna primanja, primarna poljoprivredna proizvodnja. Nije ispoštovan Zakon o dopunskim pravima boraca˝.

Prema njegovim riječima ministrica je našla za shodno za izvrši blokadu Ministarstva finansija. ˝Da ode na bolovanje, a da ni na koga ne prenese nadležnosti potpisivanja dokumenata i akata Ministarstva finansija i raspodjele sredstava. Svima nam je jasno da je ministrica podnijela ostavku premijeru Vlade, a ostavka se podnosi i Skupštini Tuzlanskog kantona. Smatram da su ovo dovoljni argumenti˝, zaključio je Alić.

Hadžić (SDP) je kazao da bi bilo logično da su zahtjev za smjenu ministrice dobili napismeno: ˝Sad ovako imamo određene informacije, a koje ja ne mogu provjeriti i ne mogu kompletno komentarisati. Međutim, nije tačno da budžet nije predložen u skladu sa Zakonom, određeni rokovi su ispoštovani i imali smo dva puta razmatranje˝, kazao je ovaj poslanik.

Na stranu ministrice Bijedić stao je i premijer TK Sead Čaušević. ˝Riječ je o osobi koja je meni podnijela ostavku, a koju ja nisam prihvatio. Radi se o osobi vrlo sposobnoj, osobi koja profesionalno izvršava svoje obaveze i zadatke i sigurno se radi o osobi za koju ne mogu nikako prihvatiti argumente koje je predsjednik Kluba SDA iznio kao inicijativu za nju i njen profesionalan rad. O moralnom dignitetu i ostalom, ne bih govorio. Mislim da je uradila ono što je smatrala da treba da uradi˝, kazao je premijer.

Na smjenu je dvotrećinskom većinom Klub Hrvata povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. ˝Ovaj se prijedlog direktno tiče naših ranijih odluka kada smo mi potezali vitalni nacionalni interes zbog smjene ili nepovjerenja Vladi, tako da se ovim direktno dira u tu našu odluku i time nastoji na svaki način promijeniti ono što smo mi već tražili na ranijim sjednicama˝, kazao je Zlatko Šimić (SDP).

Nakon ovoga uslijedilo je ˝prepucavanje˝ odkud da Hrvati vitalni nacionalni interes povlače za ministricu Alisu Bijedić koja je Bošnjakinja pa do toga ko je od Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih veći Bosanac i Hercegovac. Ministrica nije bila na sjednici, ali ipak na kraju je izglasano da ne bude smijenjena.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.