Intervju/Smijenjeni ministar MUP-a TK Amir Husić: ˝Ovo je uvod u anarhiju u TK˝

23.04.2013 14:48
 

Smijenjeni ministar MUP-a TK Amir Husić u intervjuu za TIP, između ostalog, govorio je o tome zašto je podržao protest uposlenika kantonalnog MUP-a u Tuzli, svojoj smjeni, prijetnji koju mu je uputio zastupnik u Skupštini TK, ali i o složenoj političkoj situaciji u Tuzlankom kantonu.

TIP: Na hitnoj sjednici Skupštine TK smijenjeni ste jer vas je parlamentana većina smatrala odgovornim za demonstracije uposlenika kantonalnog MUP-a. Vaš komentar?

Husić: Ja sam podržao radnike koj su izrazili bojazan da neće dobiti platu i to bih opet učinio bez obzira na sve. Volio bi da vidim onog rukovodioca koji ne bi podržao svoje zaposlene ako im prijeti sutra prazan stomak, da neće dobiti platu i ako žele nekoga da upozore na to. Ja sam to shvatio na sebi svojstven način, iako to neki ministri nisu nikada učinili, ja sam podržao svoje radnike. Zamolio sam ih da mirno i dostojanstveno održe protest, što se i dogodilo. Protest je prošao bez bilo kakvih incidenata i o tome sam informisao Kolegij Skupštine nakon što se protest završio u skladu sa zakonom. Protest je organizovao Sindikat MUP-a TK, a ne ja. Informisao sam Kolegij da je sve mirno, da javna bezbjednost nije ugrožena i da nema nikakvih prijava. Oni su tu dali zamjerke da je bilo psovanja, na šta sam ja rekao da sve to prijave pismeno i da će policija sve istražiti u skladu sa zakonom. Na hitnoj sjednici parlamentarna većina je odlučila da je stanje javne bezbjednosti narušeno i da ima elemenata do donesu moju smjenu.

Smijenjen ministar MUP-a TK Amir Husić, usvojena Odluka o privremenom finansiranju

TIP: Mislite li da je to jedini razlog zašto su vas smijenili?

Husić: Ja sam njih informisao i u vezi ranijih pitanja skupštinskog Kolegija u vezi sa prisustvom pojedinih inspektora u holu ispred sale za održavanje sjednice Skupštine TK, što je bila procjena tadašnjeg komesara, jer je možda neko dojavio da se neke pare nosaju tu u koferima. Mislim da su se u stvari oni pobojali tih istraga ili nekih većih istraga koje se možda dotiču i njih, ali možda i moje popularnosti jer sam ja podržao radnike na prostestima. Izgleda da su odlučili da zaprijete i maknu sve one koji odluče misliti svojom glavom i postupaju u skladu sa zakonom, koji upozoravaju nadležne šta se sve može desiti jer se kroz budžet ucjenjuje čitav kanton, Vlada i građani. Mislim da je to bio njihov zadnji pokušaj da uplaše sve strane i da i dalje ucjenjuju sa budžetom građane ovog kantona.

KO SDP Tuzla: Nelegalna sjednica i nelegalna smjena ministra Husića

TIP: Nakon što se podržali radnike na protestima upućene su vam i prijetnje?

Husić: Ja sam prijavio zastupnika BPS-a u Skupštini TK Džemala Jukana jer mi je prijetio o čemu sam upoznao PS Zapad. Na hodniku mi je rekao ‘Ministre gotov si'… Ja sam to shvatio kao prijetnju i obavjestio o tome nadležene organe. Obavješten je postupajući tužilac koji je poduzeo daljnje mjere i radnje i to će dobiti svoj epilog vjerovatno u narednim danima.

Od psovanja džume i majki do izglasavanja nepovjerenja Vladi TK

TIP: Kako vi ocjenjujete trenutnu ‘političku’ situaciju u Tuzlanskom kantonu?

Husić: Budući da je sazvana hitna sjednica Supštine bez ustavno pravnog karaktera gdje se kaže da se hitna sjednica saziva samo u slučaju kada je ugrožana šira javna bezbjednost, opće katastrofe, velike nesreće, a uzevši u obzir i izjave SDP-a da na istu nisu pozvani njihovi poslanici u skladu sa Poslovnikom, sazvana je nelegalna sjednica na kojoj su donesene nelagalne odluke. Konkretno i odluka o mojoj smjeni ušlo se u jednu avanturu od zastupnika nove parlamentarne većine vidjevši da su iscrpili sve zakonske mehanizme da smijene vladu krenuli na način da ‘čopaju’ jednog po jednog ministra. Ovo predstavlja uvod u anarhiju u Tuzlanskom kantonu. Ukoliko se neko od relevatnih domaćih i međunarodnih zvaničnika ne oglasi i ne poništi tu odluku, bojim se da će ovo preći u početak opšte anarhije u Tuzlanskom kantonu, jer će ti pojedinci shvatiti da mogu da rade šta god hoće.

TIP: Koji je vaš naredni potez?

Husić: Ja sam legalista, dobio sam odluku Skupštine sa pečatom, ko ju je potpisao, to mene sada ne interesuje, iskopirao sam je premijeru kao svom poslodavcu i zatražio dalje instrukcije. Da mi kaže da li da dolazim na Vladu, da li da potpisujem akte, ili na kraju da mi da knjižicu. Ja ću poštovati odluku Skupštine sve dok je ona takva kakva jeste. S druge strane ja ću pokrenuti svoje privatne tužbe, krivične prijave za odgovorne pojedince koji su se upustili u ovu avanturu. Mislim da je napokon vrijeme da se nekim pojedincima pokaže da moraju odgovorati za sve svoje nepromišljene postupke.

TIP: Hoće li budžetskim korisnicima biti isplaćene plaće?

Husić: U ovoj državi se pokazalo ‘da je sigurno da ništa nije sigurno’ moguće je da se svašta desi i da prođu neke nelegalne stvari koje nisu zakonite, ne bi me ništa iznenadilo. Po mom mišljenju, ta odluka je nelegalna, kao i sama sjednica. Ustav je jasno propisao da je privremeno finansiranje moguće samo do 31.marta. Prema tome, suvišan je bilo kakav drugi komentar. Bilo ko da drugačije postupi u ministarstvu finansija, a da ne upozori zakonodavca na nezakonitost te oduke bi svakako i sam učinio krivično djelo.

TIP: Kakva su vaša previđanja kako će se i kada riješiti politička zavrzlama u TK?

Husić: Nezahvalo je prognozirati. Ukoliko se na vrijeme uključi međunarodna zajednica, konkretnije OHR i stavi tu odluku van snage, onda će se neke stvari početi rješavati. Ukoliko niko od međunarodnih zvaničnika ne reaguje onda ćemo vjerovatno čekati presudu Ustavnog suda. Informisan sam da je SDP uputio tužbu Ustavnom sudu glede zadnjih postupanja Skupštine TK. Stvar je koliko će on brzo reagovati. U ovom trenutku nezahvalo je davati bilo kakvu procjenu.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.