Općinski sud u Tuzli jedan od najneažurnijih sudova u BiH

16.04.2013 13:28
 

Općinski sud u Tuzli jedan je od najneažurnijih sudova u BiH po raznim parametrima. Po broju nezavršenih stečajnih predmeta Sud je ˝prvak˝ u FBiH, po broju neriješenih predmeta starijih od 15 i 20 godina također je prvi i poznat je po izuzetno neažurnom stanju u Izvršnom referatu. Po ukupnom broju neriješenih predmeta, po ukupnom broju neriješenih starih predmeta i po ukupnom broju neriješenih komunalnih predmeta tuzlanski Sud je drugi u državi, istakao je predsjednik OS Tuzla Muhamed Tulumović govorivši o rezultatima iz prethodne godine.

Na kraju 2012. godine ostalo je neriješenih 128.783 predmeta, od toga najveći broj nezavršenih komunalnih predmeta na Izvršnom referatu i to 69.574 predmeta, zatim na Parničnom referatu 6.619 predmeta i na Privrednom 1.176.

Interne i eksterne mjere za smanjenje broja neriješenih predmeta

Međutim, Tulumović ima rješenja za situaciju kakvu je zatekao preuzevši mjesto predsjedavajućeg OS Tuzla. ˝U cilju unapređenja rada Suda i postizanja bolje ažurnosti i efikasnosti, te smanjenja broja predmeta po svim nabrojanim parametrima doneseno je nekoliko internih i eksternih mjera˝, kazao je Tulumović.

Najznačajnijom mjerom naveo je donošenje vrlo ambicioznog Plana za rješavanje starih predmeta. ˝Planirano je da se završi 9.700 predmeta iz najstarijih godina, 3.200 predmeta više u odnosu na prošlu godinu sa skoro istim ljudskim resursima˝, kazao je Tulumović. Dalje je naveo redovnu mjesečnu evaluaciju Plana rješavanja starih predmeta, a posebno praćenje rezultata rada svih zaposlenih, naglašenu ulogu rukovodioca sudskih odjeljenja u praćenju rada na odjeljenju sa posebnim aspektom na rješavanje starih i hitnih predmeta, te veću odgovornost šefova odjeljenja.

Kazao je da se radi na unapređenju odnosa sa korisnicima sudskih usluga i upoznavanju sa rješavanjem starih predmeta. Istakao je da se u saradnji sa nadležnim ministarstvom osigura redovno finansiranje rada suda uz maksimalne uštede u radu. Također i poboljšanje urednosti dostavljanja sudskih pisama, te unapređenje odnosa sa javnošću i medijima.

Osim rješavanja 9.700 starih predmeta, Tulumović je kazao da planira smanjiti ukupan broj nekomunalnih predmeta za 8.000, zatim smanjiti ukupan broj starih nekomunalnih predmeta za 15.000, eliminirati sve predmete starije od 10 – 20 godina (preko 10.000 predmeta), te smanjiti broj stečajnih predmeta i ažurirati ovaj referat, kao i znatno smanjiti broj predmeta na Izvršnom referatu.

Vidljivi rezultati

Istakao je i rezultate koji su postignuti u prva 3 mjeseca tekuće godine. ˝Povećano je ostvarenje kolektivne norme za 20 posto, smanjen je ukupan broj nekomunalnih predmeta za 1.600, završeno je oko 1.600 starih predmeta iz Plana i to sa nepotpunom sudijskom sistematizacijom od 6 sudija i 5 stručnih saradnika, smanjen je broj starih nekomunalnih predmeta za 3.000, smanjen je broj stečajnih predmeta za 4 predemta, a na svim referatima smanjen je broj predmeta. Najzapaženije smanjenje zabilježeno je na Izvršnom, Krivičnim i Parničnom referatu˝, naglasio je Tulumović koji kaže da čeka usvajanje budžeta kako bi imali finasijska sredstva koja su najpotrebnija za unapređenje rada Suda.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.