Nova i bolja radna mjesta u TK?!

14.03.2013 13:59
 

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je u četvrtak Okvirni program mjera za “Nova i bolja radna mjesta”. Naime, Tuzlanski kanton je i prije pojave recesije imao duboke strukturne poremećaje tržišta rada, što Vladi nameće obavezu da se snažnije suoči sa izazovima alarmantne nezaposlenosti.

Program mjera “Nova i bolja radna mjesta” konkretan je odgovor Vlade Tuzlanskog kantona na probleme nezaposlenosti u kratkoročnoj, srednjoročnoj i dugoročnoj ravni. Osnovu Programa čini konceptualno opredjeljenje da se otvaranje “novih i boljih radnih mjesta” može ostvariti kombinacijom mjera optimizacije korištenja raspoloživih resursa i pokretanja investicija, posebno u javnom sektoru, i sa fokusom na infrastrukturu.

Kratkoročne mjere, prije svega, podrazumijevaju očuvanje postojećih radnih mjesta, te stvaranje pretpostavki za kreiranje novih radnih mjesta boljim organiziranjem javnog sektora i optimalnim korištenjem raspoloživih javnih resursa i to na područjima tržišta rada, upravljanja poticajima i artikuliranja fiskalnog kapaciteta Kantona. Srednjoročne mjere se odnose na konkurentnost malih i srednjih preduzeća i obuhvataju djelovanje na područjima upravljanja javnim resursima, upravljanja javnim investicijama, inicijativa “gazele” i sektorski ciljevi iz oblasti ekonomske strukture i razvoja.

Dugoročno, Vlada TK treba da započne pripreme za izradu Strategije razvoja za period 2014 – 2020., koja će biti osnova za angažovanje sredstava IPA II fondova. Ove mjere obuhvataju djelovanje na područjima pripreme za prihvatanja podrške EU za period 2014 -2020., obrazovanje i istraživanje, novi sektori i direktne strane investicij. Naravno za realizaciju zacrtanih ciljeva neophodno je postizanje društvenog konsenzusa i jačanje institucionalnih kapaciteta za razvoj našeg kantona. Slijedeći veoma važan korak je izrada Akcionih planova svih resora, sa jasno naznačenim mjerama odnosno aktivnostima, nosiocima aktivnosti, sredstvima potrebnim za realizaciju, izvorima sredstava kao i rokovima realizacije, a koji će se usvojiti odmah po usvajanju Budžeta za 2013 godinu.

Utvrđen program rada Vlade za 2013.

Analizirajući trenutnu situaciju na Tuzlansom kantonu i u BiH, Vlada je konsultujući već izrađene studije i dokumenta koja prate stanje i napredak u BiH donijela Program rada Vlade za 2013. godinu. Neke od aktivnosti bit će nastavak već započetih projekata u koordinaciji sa vladama BiH i FBiH, kao što je npr. ubrzanje operativnih aktivnosti u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja, naročito kada je u pitanju uklanjanje administrativnih barijera za razvoj poduzetništva.

U ovom kontekstu i u narednom periodu, insistirat će se na jačem socijalnom dijalogu poslodavaca, sindikata i Vlade, uz podizanje društvene i etičke odgovornosti poslodavaca utemeljenoj na njihovim zakonskim obavezama o ekonomsko-socijalnoj sigurnosti radnika. Vodeći se osnovnim načelima vrijednosti, u vremenu nove ekonomske krize u Evropi i okruženju, Vlada Kantona će i u 2013. raditi na realizaciji četiri osnovna strateška cilja, a to su: poboljšanje ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona, razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života, smanjenje i pravednija potrošnja, kao i učinkovitija organizacija organa uprave i promjena sistema društvenih vrijednosti.

Strukturne mjere za unapređenje poslovne okoline, ubrzanja oporavka i ekonomskog rasta Kantona, sprovodit će se realizacijom prethodno donesenih strateških dokumenata na nivou Kantona, na prvom mjestu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine, Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu i Strategije razvoja poljoprivrede u Tuzlanskom kantonu, kao i prioritetne razvojne ciljeve u pogledu poboljšanja društvenog položaja mladih sadržanih u Akcionom planu politike za mlade. Poboljšanje ekonomske strukture traži razvoj ljudskih kapaciteta i konkurentnosti, priliv investicija, iskustvo, ekološku održivost, internacionalizaciju i ekonomiju znanja. Navedene ciljeve Vlada će ostvariti poboljšanjem ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona, razvojem ljudskih resursa i unapređenjem kvaliteta života, smanjenjem i pravednijom potrošnjom, kao i učinkovitijom organizacijom organa uprave i promjenom sistema društvenih vrijednosti.

Poboljšanje ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona Vlada će nastojati postići podrškom proizvodnji namijenjenu kako domaćem tako i inostranom tržištu, inicirajući nove investicije i privlačeći strana ulaganja. U cilju razvijanja javno-privatnog partnerstva, implementirat će se doneseni Zakon o javno-privatnom partnerstvu i raditi na njegovoj promociji. Realizirat će se programi podrške jačanju kapaciteta malih i srednjih poduzeća i obrta u cilju stvaranja mogućnosti za novo zapošljavanj, kao i Program mjera za unaprjeđenje poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu.

U 2013. godini radit će se i na realizaciji projekta Unaprjeđenja poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu s ciljem privlačenja novih investicija, koji se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, koji će doprinijeti, između ostalog povećanju konkurentnosti kantona putem smanjenja troškova i rizika poslovanja, povećanju transparentnosti u provođenju administrativnih postupaka na kantonalnom nivou, jačanju kapaciteta za privlačenje investicija i olakšavanje ulaganja na kantonalnom nivou. Prioritetni cilj Ministarstva rada, socijalne politike i povratka Kantona je smanjiti stopu dugoročno nezaposlenih i drugih teško zapošljivih kategorija nezaposlenih osoba, odnosno povećati stopu zaposlenosti mladih i stopu zaposlenosti dugotrajno nezaposlenih.

Planirana je izrada Akcionog plana za provedbu Okvirnog programa mjera za nova i bolja radna mjesta, kao i provedba Programa podrške razvoju poljoprivrede i podrške razvoju ruralnih područja. U oblasti turizma će se posebna pažnja usmjeriti na pojačanu kampanju i prezentaciju turističkih resursa TK, izradu “Osnova strategije razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona”, izradu i donošenje Zakona o turističkoj djelatnosti za područje Tuzlanskog kantona, te donošenje odgovarajućih podzakonskih akata. U oblasti saobraćaja posebna pažnja bit će usmjerena na izradu Postizanje uravnoteženog i održivog razvoja svih dijelova i općina Kantona preko izgradnje putne i saobraćajne infrastrukture, s akcentom na razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, što podrazumijeva izradu Osnova strategije razvoja regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za period 2013-2023 godina, izradu kantonalnog daljinara i minimalnih vremena redova vožnje za kantonalne i općinske linije na području Tuzlanskog kantona, izmjenu Zakona o cestovnom prijevozu, suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području TK.

Kada je u pitanju razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života, osnovni i prioritetni zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2013. godini povećati ukupni stepen sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, koji se mjeri brojnošću i intenzitetom sigurnosnih pojava usmjerenih na ugrožavanje života, lične i imovinske sigurnosti građana, a direktno i indirektno se reflektuju na kvalitet življenja i ukupno zadovoljstvo građana Kantona, iskazano kroz jačanje njihovog povjerenja u policiju i spremnost za međusobnu saradnju.

Također, planiran je i nastavak reforme osnovnog i srednjeg obrazovanja i dalje afirmacije visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, organizaciono umrežavanja ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, prilagođavanje obrazovnih programa potrebama tržišta rada i poticanje obrazovanja deficitarnih struka, jačanje prostornih, tehničkih i kadrovskih kapaciteta u sferi obrazovanja i nauke, stvaranje ambijenta za razvoj i zadovoljenje kulturnih potreba stanovništva Tuzlanskog kantona, kao i razvoj sporta i povećanje uključenosti stanovnika u sportske aktivnosti. Također, planirana je priprema preporuka za obrazovnu upisnu politiku na području Tuzlanskog kantona, kao i je izrada Akcionog plana za mlade Tuzlanskog kantona za period 2013 – 2014. Nastavit će se započete aktivnosti za dalji razvoj JZU UKC Tuzla kroz uvođenje promjena u planiranju rada i razvoja a posebno finansija, organizovanju i kontroli uz efikasno upravljanje ljudskim resursima, što će omogućiti stabilizaciju i finansijsku konsolidaciju ustanove koja ima prioritetan značaj u zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona

Ministarstvo finansija predložit će Vladi Tuzlanskog kantona inicijativu o donošenju Zakona o budžetskoj odgovornosti korisnika budžetskih sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona, kojim bi se uredila pravila o ograničenju budžetske potrošnje, ojačala odgovornost za zakonito, namjensko i svrsishodno korištenje budžetskih sredstava, te ojačao sistem kontrole i nadzora u cilju osiguranja fiskalne odgovornosti i transparentnosti, odnosno dugoročne održivosti javnih finansija, navodi se, između ostalog, u Programu rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2013. godinu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

9 komentara na Nova i bolja radna mjesta u TK?!

 1. Crnac

  14. 03. 2013. - 14:41

  :roll:

 2. bumba

  14. 03. 2013. - 19:01

  Jojj koja je ovo bombasticna LAŽ….

 3. fadil

  14. 03. 2013. - 21:46

  Jel im ko rek'o da je pala vlada. Toliko su se uzivili u lafinu da ne mogu stati.

 4. Serpiko

  15. 03. 2013. - 06:48

  Nevjerovatno! Kolektivno ludilo! 😆

 5. hamo

  15. 03. 2013. - 06:56

  Lafina…………..

  pala je vlada budale jedne

 6. assassin

  15. 03. 2013. - 07:24

  bljak

 7. eldar

  15. 03. 2013. - 08:06

  Znači baš se danas sjetili radnih mjesta kad treba da napuste fotelje. Eeee vlade jadne.

 8. bizon12ks

  15. 03. 2013. - 10:59

  zlatne kašike

 9. madbhboy

  15. 03. 2013. - 20:54

  Opet posao za covjeka iz SDP-a. Malo je sto je premijer zaposlio 11 sestara na UKC-u i jos koga iz Gracanice,ministar Hasic snahu i kcerku u ministarstva ,oni koji su radili u Iraku sad rade u min.obrazovanja, pa malo vozaca, pa onom sto je upropastio Slobodu Ditu izmisljeno radno mjesto sekretara obdanista i jos malo vaspitaca,pa desetine u elektroprivredi , pa malo u telekomu, pa u univerzitetu, itd posao za covjeka ali samo iz sdp.Gospodo sdp-ovci razocarali ste me i nemate moj glas nikad vise. :mrgreen:

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.