Foto: U sistem daljinskog grijanja ulazi 2.500 individualnih stambenih objekata

15.08.2012 14:51
 

Na sjednici Kolegija općinskog načelnika predstavljeni su elementi pilot projekta ˝Snabdijevanje individualnih objekata visinskih zona toplinskom energijom˝ sa polaznom tačkom od tuzlanskog naselja Kula. Riječ je o priključenju individualnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja. Zanimljivo je da će Tuzla biti prvi grad u BiH u kojem će se realizirati jedan ovakav projekat.

Prema riječima rukovodioca Sektora za razvoj Centralnog grijanja d.d. Tuzla Amera Karabegovića, pilot projektom predviđeno je priključenje 2.500 stambenih objekata. ˝Mi ćemo organizovati i bit ćemo nosioci izrade energetskog pregleda objekata i davat ćemo smjernice šta trebaju ti objekti da urade kako bi bili ekonomski i tehnički uslovni za priključenje na sistem daljinskog grijanja˝, pojasnio je Karabegović.

Projekat je podjeljen na nekoliko faza, a Centralno grijanje je već izradilo projektnu dokumentaciju koja se sastoji od tri glavna projekta. Prvi je primarna vrelovodna mreža, zatim centralna toplinska podstanica, dok je treći sekundarna vrelovodna mrrža kojom će se doći do svakog objekta. ˝Dok se bude radio taj projekat mi ćemo organizirati energetski pregled i napraviti analizu šta je potrebno. Mi dok smo bili na terenu vidjeli smo da već određeni broj objekata ima minimalne uslove da se priključi bez većeg ulaganja. Intenzivno radimo na mogućnosti i pokušaju da ljudima što više pomognemo, jer nama nije cilj da kažemo: ‘To košta toliko, pa se priključujte’.Nama je u interesu da taj projekat bude energetski efikasan, a kako bi ga mogli prezentirati i široj javnosti izvan Tuzle˝, dodao je Karabegović.

Građani dali ˝zeleno svjetlo˝

Na sjednici Kolegija moglo se čuti da je za pomenuti projekat urađena i anketa, a rezultati su više nego pozitivni, s obzirom da su svi anketirani građani dali ˝zeleno svjetlo˝, odnosno svoj pristanak za priključenje na sistem daljinskog grijanja. ˝Svi su spremni da idu u to ulaganje, a sada se mora napraviti konačna ekonomska matematika kako će se to realizirati. Idemo na to da najmanje ‘oštećeni’ budu građani˝, nastavio je Karabegović.

U ime Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Kemal Kurević, kazao je da je jedan ovakav projekat izuzetno važan za Tuzlu. ˝Kao resorna služba imamo veliki pritisak i očekivanja građana iz svih mjesnih zajednica koje na neki način imaju mogućnost dobijanja toplinske enrgije. Zaista ovaj projekat se sa nestrpljenjem očekuje, ne samo u Kuli nego i svim ostalim mjesnim zajednicama koje gravitiraju u ovom urbanom dijelu Tuzle˝, rekao je Kurević.

Proširenje vrelovodne mreže na području općine Tuzla

Kada je u pitanju realizacija projekta proširenja vrelovodne mreže na području općine Tuzla načelnik Imamović je istakao da je u toku ugradnja podstanica u Šićkom Brodu. ˝Sada idemo prema Kreki sa mrežom i stvaranjem uslova, a zatim tu je i projektni zadatak za izradu studije izvodljivosti za dugoročno snabdijevanje toplinskom energijom općine Tuzla. Naš je cilj da nakon završetka sa priključenjem svih kolektivnih objekata, pređemo na toplifikaciju individualnih objekata, a vezano za to je kapacitet Termoelektrane Tuzla. Zajedno sa Elektroprivredom BiH radimo na projektu, odnsono velikoj investiciji EP BiH u TE Tuzla. Taj projekat ima u vidu i veliku količinu pare za zagrijavanje kolektivnih i individualnih objekata, i to ne samo Tuzle nego i susjedne općine Živinice i Lukavac. Mi smo optimisti u namjeri da ostvarimo cilj, jer je naš ukupan cilj energetska efikasnost˝, istakao je Imamović.

Dodao je i da je dobijena i pravna bitka u vezi s naknadom za zagađenje zraka, za dobijanje sredstava koja su trenutno na računu Vlade TK. Očekuje se da će Općina Tuzla dobiti oko 50 posto sredstava, što je kako načelnik kaže, “finansijska injekcija” za realizaciju zacrtanih ciljeva koji se tiču jeftinijeg i zdravijeg života u gradu soli.

Administrativne takse manje od septembra

Na Kolegiju se ponovo otvorila i priča o Odluci o administrativnim taksama i tarifi općinskih administrativnih taksi koja je usvojena na sjednici Općinskog vijeća Tuzla 10. jula tekuće godine. Naime, iako je planirano da cijene takse od januara naredne godine budu umanjene za oko 10 KM, do toga će ipak ranije doći, a kako je rečeno, najvjerovatnije već narednog mjeseca.

˝Mi imamo najkraće rokove i najniže takse i zato smo ovoga trena najveće gradilište u BiH. Međutim, eksperti Svjetske banke su nas ubijedili da rokovi mogu biti kraći i takse manje. Ja sam donio Pravilnik o racionalizaciji rada općinski službih gdje zakonom propisane rokove nemamo pravo produžiti, ali imamo skratiti˝, rekao je Imamović, te dodao da će ova Odluka biti zastupljena na sjednici OV Tuzla u septembru. Na kraju, važno je dodati da će svi obrasci biti dostupni i na web stranici Općine Tuzla, isto kao i pojašnjenja koja je neophodna dokumentacija kako bi zahtjev koji se predaje bio potpun.

(TIP/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

13 komentara na Foto: U sistem daljinskog grijanja ulazi 2.500 individualnih stambenih objekata

 1. Crnac

  15. 08. 2012. - 17:25

  Ma joj sto radi PR sluzba Džasminova  :mrgreen:

 2. nadja2000

  15. 08. 2012. - 19:05

  S obzirom da će općina Tuzla uskoro dobiti, po potvrđenoj odlluci suda 13,79 miliona KM na ime obeštećenja za ugrožavanja čovjekove okoline, ona je obavezna sve ovo o čemu priča subvencionirati svim građanima koji žive na području mjesnih zajednica u blizini Termoelektrane, Znači povoljnije instalacije, podstanice, mreža i sl. Kulu kao stari problem treba riješiti, ali ne mogu se uzimati kao do sada  građanima pune cijene, jer pare su za to, a ne njihovo prodavanje magle; ko biva oni se brinu o čovjeku odjednom pred izbore.

 3. LadyA

  15. 08. 2012. - 21:25

  Treba ove što se na sve žale malo u Saraj'vo poslat’ , da se zamisle oko cijena i dovoda plina uopšte, umjesto što komentare ovdje pišu i smaraju šire narodne mase. Bio ti za il’ protiv ove vlasti, najjeftinije cijene grijanja imamo. I imamo sigurno grijanje, što je najbitnije. Elem, za pohvalu.

 4. Crnac

  15. 08. 2012. - 22:21

  I vode plaćamo ko da svako ima autopraonu  🙄

 5. tztekila

  16. 08. 2012. - 01:42

  hehehe logicno,dovedose u novo naselje grijanje,sada u kulu, a ja zivim 100 meteara od parovoda i grijem se na struju…………………………..

 6. mikimimi

  16. 08. 2012. - 08:20

  Slazem se sa LadyA i mislim da zaista treba podrzati ovaj projekat. Inicijalni troskovi za gradjane mozda jesu previsoki, ali kada se uzme u obzir isplativost investicije a pogotovo rahatluk koji dobijaju sa centralnim grijanjem, mislim da tu nema dilema.

 7. Dine

  16. 08. 2012. - 08:25

  Projekat za svaku pohvalu i zaista ne znam kako neko moze biti protiv ovoga?! Pa eto i ako se kasni, vjerovatno je bilo razloga, jer ipak je u pitanju veliki posao.

 8. nadja2000

  16. 08. 2012. - 09:39

  Projekt jeste za pohvalu, ali je sve pitanje cijena. Cijene priključka na plin jesu visoke, ali kad znaš da na njemu kuhaš, griješ vodu i griješ stan dugoročno to je isplativije.
  U konačnici, kada se uvodio sistem daljinskog grijanja u Tuzli građanima je naglašeno da što se njih više priključi i cijene će padati. “Super” je sve, što se ljutite na istinu. Nemojte izvrtati stvari. Što se malo ne zapitate – šta je sa građanima koje direktno truje TE TZ.???
  P.S. Znači Džasmin je izdao naredbu ponovo – branite me!!!

 9. sveznalac

  16. 08. 2012. - 09:48

  Jasmine davno si ti trebao ugrijati Tuzlake, ne moze svijet zivjeti svake cetvrte godine.
  Sta je sa nasim sugradjanima, koji su dalje od siporexa, jel njih smatras Tuzlacima, jer si rekao da Tuzla, zavrsava daleko blize gradu, nego sto su oni.

  (Na)celnice sta ti uradise sa Tvrtka, preoporodili ga, fino je krenulo sa njim, neda ti ni bog nesto nazor da radis… Ti ko na hipodromu, samo naprijed, jebo publiku sa strane, e jaraneeeeee…..

 10. sveznalac

  16. 08. 2012. - 09:53

  Svugdje u normalnim zemljama, gradjani imaju besplatno grijanje u krugu 100km, ali ko ima mudekana pa da lupi rukom o sto pa da kaze to, ali s obzirom da nacelnik radi svake prestupne godine,1095 dana sebi, a 365 dana za 170000 hiljada ljudi, bogami fin ti omjer, nemoze se sve ni stici, treba ga razumiti
  Zivot u Tuzli ako Jasmin ostane je neprihvatljiv, kao Tuzlak rodjeni, citav zivot u rodnoj Tuzli, ne tjeraj nas nazor ba, da napustamo rodne krajeve…

 11. lagumdzija

  16. 08. 2012. - 12:10

  samo radi Jasmine. ionako si zasrao pošteno. makar malo olakšaj Adiju ili Berbi posao nakon izbora. ovo je dobar tempo za jednog načelnika. kamo sreće da traje 4 godine. 

 12. lagumdzija

  16. 08. 2012. - 12:25

  eto glasova… samo ste zaboravili da je taj narod već 100 puta prevaren i da vam neće vjerovati, jer vi to nećete sprovesti. kako glupe poteze vučete načelniće. 

 13. marantz

  17. 08. 2012. - 09:19

  Kampanja,makar i napravili sve ovo, što je pohvalno, ali ipak kampanja

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.