Foto: Otvorena Međunarodna konferencija ENERGA 2012

07.06.2012 12:58
 

Dvodnevna Međunarodna konferencija ENERGA 2012 kao programski stručni sadržaj Međunarodnog sajma energija, industrija, rudarstvo, otvorena je danas u Tuzli. Tematika ovogodišnje konferencije su izazovi i iskustva u transformaciji energetskog sektora u okolinski održivu ekonomsku djelatnost.

Na Konferenciji o temama energetske efikasnosti govori preko 60 stručnjaka iz ove oblasti iz cijelog regiona. Teme se kreću od transformacije energetskog sektora, strategije razvoja termoenergetskog sektora, realizacije politika razvoja obnovljivih izvora energije, politika energetskog menadžmenta i energetske efikasnosti, pa do finansijskih modela podrške procesu transformacije energetskog sektora.

Energetski i industrijski kanton

U ime Vlade TK, učesnicima se obratio kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček. ˝Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Tuzlanski kanton prepoznat kao energetski i industrijski kanton jer je ovdje koncentracija proizvodnje električne energije i uglja preko 50 posto u odnosu na cijelu BiH. U Vladi TK smo pokušali da se, pored naših komparativnih prednosti velike proizvodnje uglja i električne energije, okrenemo energetskoj učinkovitosti. Napravili smo vodič energetske efikasnosti na prostoru TK, koji je usvojen, a sadrži strateške ciljeve u okviru uštede energije na svim planovima˝, kazao je Knežiček.

Imamović: Sve što želim za BiH, želim i za Tuzlu

U svom pozdravnom obraćanju načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je kazao da je energetska efikasnost velika razvojna šansa, a posebno za onoga koji prvi ima ideju. ˝Sve što želim za BiH, želim i za Tuzlu, a to je pametan, održiv i integrirajući razvoj. Htio bih zaštitu javne imovine svih građana i htio bih sačuvati integrativni faktor jer bez integracije nema ništa. Moj slogan je `Niko nije pametan kao svi´˝, kazao je Imamović.

˝Ono što se danas napravi trajat će do 2050. i duže˝

Konferencija je otvorena predavanjem ˝Green New Deal – GND za Zapadni Balkan – Vizija nove energetske paradigme Zapadnog Balkana do 205˝, konsultanta za ekonomiju energije, studija Heinrich Boell Stiftung – HBS Aleksandra Kovačevića. Prezentacija ove studije urađena je u toku 2011/2012., u okviru aktivnosti Heinrich Boell Stiftung-HBS za region Zapadnog Balkana: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Studija obrađuje koncept i elemente realizacije vizije ”low carbon” energetike i ekonomije regiona do 2050. godine. Ideja editora je da pozvano predavanje posluži kao ilustracija radikalnog pristupa GND, koga zagovaraju ”zelene političke opcije u EU”, i na taj način provocira diskusiju oko vizije razvoja energetike, i posebno elektroenergetike, kao i o neophodnom procesu transformacije ovih sektora, naročito u segmentu proizvodnje.

˝Sve strategije počinju velikim ciljevima, koji se i ne ostvaruju baš uvijek, ali je bitno da imate neku tačku prema kojoj se ide. U našem slučaju ciljevi su ekonomična proizvodnja i ekonomična potrošnja, a treće je dekarbonizacija ekonomije zaključno sa 2050. godinom. Rok 2050. godina vam kaže da vi već danas morate planirati objekte shodno tom cilju, jer ono što se danas napravi trajat će do 2050. i duže. Ako hoćemo da nešto bude jeftino i ekonomično onda moramo zamisliti da traje dugo˝, kazao je Kovačević.

U okviru Konferencije učesnici će slušati o temama implementacije najboljih raspoloživih tehnologija u okviru nove Direktive Europske Unije za industrijske emisije, implementacije EU pravne stečevine u oblasti energetike i životne sredine, politici razvoja oblasti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, poslovnim politikama i strateškim ciljevima EP BiH i brojnim drugim temama.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.