Imamović: U funkciji smo stvaranja boljeg svijeta za generacije koje dolaze

06.06.2012 13:18
 

U okviru Međunarodnog sajma sajma energije, industrije i rudarstva danas je u Tuzli otvorena Konferencija pod nazivom ˝Energetski dani Tuzla 2012˝. Općina Tuzla je predstavila i promovisala Akcioni plan energetski održivog razvoja općine, uz prezentaciju mogućnosti i prednosti inteligentnijeg načina korištenja energije.

˝Grad koji ima siguran plan i put ka energetskoj efikasnosti˝

U svom obraćanju načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je uputio dobrodošlicu gostima u grad koji ima siguran plan i put ka energetskoj efikasnosti. ˝Jedan od osnovnih pravaca Akcionog plana energetski održivog razvoja općine jeste energetska efikasnost. Realizirano je do sada nekoliko važnih projekata. Energetski efikasnom smo učinili Gradsku kuću i plaćanje grijanja mjesečno sa 30.000 KM smanjili smo na 7.000. Isto smo uradili sa OŠ Pazar i sa kućom koja je posvećena djeci sa posebnim potrebama. U našem sportskom centru više se ne troši strujaza grijanje vode nego se voda grije na sunčevu energiju. Ista je praksa urađena u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, te u Domu zdravlja˝, kazao je o proteklim projektima Imamović.

Pametan, održiv i integrirajući razvoj

˝Naš je cilj da svi javni objekti budu energetski efikasni. Naš plan je pametan, održiv i integrirajući razvoj, baš kao što je to plan Europske unije do 2020. godine. sve što radimo kada postane dio kolektivne svijesti, onda ćemo do naših ciljeva dolaziti daleko brže. U funkciji smo razvoja i u humanoj funkciji stvaranja boljeg svijeta za generacije koje dolaze˝, naglasio je Imamović.

Općina Tuzla jedna od prvih koja je prepoznala značaj energetske efikasnosti

Prema riječima premijera TK Seada Čauševića, o značaju Konferencije govori činjenica da je otvaranju prisustvovao veliki broj značajnih imena. Između ostalog tu su bili premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar prostornog uređenja FBiH Desnica Radivojević, direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, premijeri kantona, predstavnica Vlade RH Ana Pavičić – Kaselj i brojni drugi. ˝Dostizanje standarda u oblasti energetske efikasnosti je u uskoj vezi sa procesom približavanja naše zemlje EU. Energetska efikasnost je za Tuzlu značajna jer je centar kantona kada je u pitanju energija i proizvodnja električne struje. Općina Tuzla je jedna od prvih općina u BiH koja je prepoznala značaj energetske efikasnosti. Vlada TK planira u narednom periodu raditi na kreiranju strateških dokumenata koji će tačno definisati planove i aktivnosti za poboljšanje energetske efikasnosti na nivou cijelog Kantona˝, istakao je Čaušević.

Mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta

Kako je kazao premijer FBiH Nikšić, energetski sektor se suočava sa ozbiljnim izazovom održivog razvoja, što se prije svega odnosi na način na koji proizvodimo i trošimo energiju. ˝Odgovor na ovaj izazov nalazi se u provedbi ideje energetske efikasnosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Energetska efikasnost najjeftinija je mjera za izdržavanje klimatskih promjena koja štedi novac, te doprinosi energetskoj sigurnosti općenito. Uspješna provedba transformira energetsko tržište tako što stvara mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i nove šanse za poslovni razvoj˝, kazao je Nikšić.

U februaru 2010. godine Općina Tuzla je pristupila EU inicijativi ˝Povelja gradonačelnika˝ (Covenant of Mayors), kojom je, kao odgovorna lokalna samouprava, preuzela niz obaveza na planu postizanja energetske učinkovitosti. Jedna od preuzetih obaveza je i organizacija ˝Energetskih dana˝.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.