Duže radno vrijeme za tuzlanske ugostiteljske objekte

31.05.2012 21:03
 

Na sjednici Općinskog vijeća Tuzla usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području općine Tuzla. Kako je rečeno, donošenje Odluke proizašlo je iz nastojanja Općine da se što bolje reguliše rad ugostiteljskog sektora kao bitnog segmenta ukupne turističke ponude, a sve u skladu sa zahtjevima vlasnika ugostiteljskih objekata, kao i potrebe Tuzlaka i turista za vrijeme njihove posjete i boravka u gradu.

˝Postoji više razloga za donošenje ovakve Odluke, jedan je to što je promijenjen Zakon o trgovini, drugi razlog je to što su bar zadnjih godinu dana ugostitelji podnijeli inicijativu da se produži radno vrijeme tokom cijele godine. Također, mi sve više postajemo turistički grad i Tuzla poprilično lijepo živi tokom ljetnih mjeseci˝, kazao je pomoćnik Općinskog načelnika iz Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Safet Husanović.

U dane praznika državnih i vjerskih, kao i četvrtkom, petkom i subotom, na zahtjev vlasnika objekta, radno vrijeme je do 2 sata, drugim danima do 1 u ljetnom periodu. Zimskim periodom objekti će raditi do 1 sat. Odlukom je regulisano da radno vrijeme objekata iz grupe ˝barovi˝ koji rade noću, u zatvorenim prostorima, u skladu sa kantonalnim Zakonom, može trajati od 21 do 3 sata. Na prijedlog Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Općine Tuzla usvojen je prijedlog da ugostiteljski objekti iz grupe ˝restorana˝ i ˝barova˝, mogu dobiti dozvolu za jednokratno produženje radnog vremena do 4 sata.

Usvojena Strategija razvoja općine Tuzla do 2026. godine

Sa 27 glasova ˝za˝ i 2 ˝suzdržana˝ na sjednici je usvojena Strategija razvoja općine Tuzla do 2026. godine. Kako je rečeno, osnovni koncept izrade nove strategije zasniva se na principima održivog razvoja i socijalne uključenosti, u skladu sa standardiziranom metodologijom za planiranje razvoja u BiH. Strateški pristup razvoja predstavlja osnovicu buduće održivosti lokalne zajednice. ˝Bilo je vrijeme da dopunimo Strategiju iz 2003. godine iz koje smo preko 90 strateških ciljeva ostvarili. Smisao je planirati razvoj, a sada slijedi prostorni plan do 2026. godine i to je jedan segment ove Strategije. Osnovni cilj je razvoj i mi smo uspješno realizirane strateške pravce iz Strategije do 2015. godine, produžili i dodali nove pravce. Poseban je pravac energetske efikasnosti, inteligentnih sistema, pasivne kuće i ovaj puta ekologija je u funkciji razvoja i štednje˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i dodao: ˝Jako je važno da je cilj onih koji budu razvijali Strategiju, udoban život građana i da je cilj razvoj. Razvoja nema bez sinergije, a nama je jako važna tradicija multikulturalnosti, antifašizma, našeg zajedničkog jedinstva. Jako nam je važno štiti javnu imovinu, uvijek prijeti opasnost od privatizacije imovine svih građana˝.

Također je kazao da je osnova tuzlanske strategije bila strategija Europske Unije. ˝Cilj nam je da Tuzla bude ljepši i ugodniji grad od bilo kojeg drugog grada u BiH, da bude atraktivna, ne samo za svoje građane, nego i za investitore i turiste. Mislim da će doći do enormnog povećanja investicija nakon prijema BiH u NATO pakt, a mi za to doba moramo biti spremni i do tada se ne smije zaustaviti razvoj˝, kazao je Imamović.

Kako je napisano u Strategiji, postavljena vizija razvoja općine Tuzla glasi: Tuzla grad kontinuiteta kulture, kreativne inovativnosti, zdravog i ugodnog života; grad koji omogućava učešće svojih građana u svim aspektima urbanog života; grad koji osigurava ekonomsku i društvenu atraktivnost, razvoj i kvalitet života za građane i sve ljude koji u njoj borave, investiraju i stvaraju. Strateški ciljevi jesu ubrzanje ekonomskog razvoja i unapređenje konkurentnosti privrede, ugodan život građana – podržavajuća društvena i komunalna infrastruktura, uravnotežen i održiv razvoj, te europske vrijednosti i multikulturalnost.

Vijećnik Nikola Slavuljica je kazao da bi se Strategijom detaljnije trebalo pristupiti zaštiti okoline i grada jer građani ne pridaju važnost čistoći svog okoliša. Kazao je da bi po ovom pitanju trebalo uvesti rigoroznije zakonske mjere. Mirnes Ajanović, vijećnik iz reda BOSS-a Strategiju vidi kao predizbornu manipulaciju.

Da li su 12. maja prekoračena ovlaštenja?

Vijećnici su razmatrali i Informaciju o događajima koji su se desili na Sonom trgu 12. maja. A kako u Informaciji piše, Konsultativni komitet Općine Tuzla smatra da je taj događaj uznemirio tuzlansku javnost. ˝Na bazi Komitetu dostupnih informacija utvrđeno je da održavanje koncerta atraktivnog muzičara Ede Maajke nije bilo najavljeno, te da je organizator istog morao biti svjestan da će ime ovog omladini poznatog muzičara okupiti veći broj građana, nego što to bašta objekta ´Sloboda´ može okupiti˝, navedeno je. Zatraženo je da se iz MUP-a TK dostavi detaljna informacija o tome ko je nadležan da angažuje Jedinicu za podršku, te na osnovu čega je ona te noći angažovana. Također i informaciju o tome da li je i u kojoj mjeri u intervenciji specijalne jedinice došlo do prekoračenja ovlaštenja.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.