Budžetski korisnici jedna od malo grupacija zaposlenih čija plata ne kasni

13.03.2012 13:05
 

U vezi sa aktualnim štrajkom u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, Vlada Kantona obratila se saopćenjem za javnost u kojem konstatuje da se javnost dezinformiše brojnim poluistinama i odlučila je još jednom ponoviti svoja stanovišta.

Smanjenje za sve budžetske korisnike

Kako je navedeno u saopćenju, radi uravnoteženja rashoda sa smanjenim prihodima, a na zahtjev MMF-a, Vlada je predložila da se u budžetu za ovu godinu masa sredstava za plate i naknade svih budžetskih korisnika, izuzev sudija i tužilaca, na čije plate Kanton nema uticaja, te pripadnika uniformisane policije, smanji za 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

˝Bužetskih korisnika ima oko 9.760, od čega je u ministarstvima, upravama, službama, ustanovama kulture oko 2.700 zaposlenih (među njima je i oko 1.500 pripadnika uniformisane policije). U oblasti pravosuđa je 500, a u oblasti obrazovanja oko 6.560 zaposlenih. Pored mase za plate, predloženo je da se u Budžetu smanje tekući i kapitalni transferi za 1,8 posto, (jer nije predviđeno smanjenje transfera socijalno ugroženim), otplate i kamate za 4,7 posto, a samo da se izdaci za materijal i usluge, koje nisu plaćene u prošloj godini, povećaju za 11 posto˝, navedeno je u saopćenju. Ovaj prijedlog Skupština Kantona je prihvatila dvotrećinskom većinom.

Prosvjetni radnici odabrali štrajk

U razgovorima sa sindikatima budžetskih korisnika Vlada je imala svoje prijedloge. ˝˝Predloženo je da se smanjenje mase za plate rasporedi u grupe, a to bi značilo da oni sa najnižim platama, njih najmanje 940, zadržalo istu platu, a da se umanjenje rasporedi progresivno, od nižih ka višim platama. Pored toga, Vlada je predložila da se svaki eventualni suficit usmjeri u masu za plate i naknade˝, navode iz Vlade TK. Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju su sve prijedloge Vlade odbili i odlučili se za stupanje u generalni štrajk.

˝Podsjećamo da su budžetski korisnici jedna od malo grupacija zaposlenih čija plata ne kasni, grupacija koja je iskoristila sve pozitivne efekte poreza na dodanu vrijednost (u periodu 2005-2009 masa sredstava za plate porasla je preko 60 posto), te koja je kroz kolektivne ugovore obezbijedila pogodnosti, o kojima, na primjer, zaposleni u privatnom sektoru i ne razmišljaju˝, napominju iz Vlade.

Zaduženje pod nepovoljnim uslovima

Kažu da će i pored predloženog smanjenja plaća od 6,5 posto, u budžetu TK za ovu godinu nedostajati oko 3 miliona KM, za koje će se Kanton morati zadužiti pod nepovoljnim uslovima. ˝Svako dalje povećanje rashoda povećava dug, koji nema vratiti ko drugi, nego građani Kantona˝, zaključeno jer u saopćenju .

(TIP/Foto:arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.