Dvije kolekcije spremne za nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara BiH

10.02.2012 15:24
 

Nesebično jednoipogodišnje zalaganje menadžmenta Međunarodne galerije portreta u Tuzli ovih dana rezultira apliciranjem umjetničkih kolekcija ˝Ismet Mujezinović˝ i ˝Tito u djelima likovnih umjetnika˝ na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine.

Prema riječima direktora MGP Tuzla Dženana Jusufovića, posljednjih mjesec dana svoju podršku pružili su i direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Benjamin Bajraktarević, te stručni saradnik Zavoda Senad Begović. ˝Veliki je posao bio ispred nas, ali je i u narednom periodu. Danom podnošenja aplikacije će još jedno godinu dana trajati proces. Komisija će formirati svoje članove. Ja želim reći da se u kolekciji ‘Ismet Mujezinović’ nalazi 2.085 djela, a u ‘Tito u djelima likovnih umjetnika’ 86 djela. Po meni malo je čudno što ovo do sada nije proglašeno nacionalnim blagom, jer su izuzetno vrijedna djela u pitanju˝, istakao je Jusufović, te dodao da će se i u narednom periodu vršiti istraživanja, koja bi trebala rezultirati pronalaskom još Mujezinovićevih djela, kako bi se i ona mogla staviti pod zaštitu.

Sve ovo će galeriji pomoći u apliciranju za pristupanje različitim fondovima, a koji bi pružili finansijsku podršku za restauriranje pomenutih zbirki, s obzirom da su djela trenutno u zapuštenom stanju. ˝Nisu dovoljna sredstva od Općine i Kantona da bi se mogle ove zbirke sačuvati. Zbog toga je potrebno i da se uključi država, i zato je ovo bitan segment koji smo proveli˝, naglasio je Jusufović.

Važno je reći da na prostoru Tuzlanskog kantona trenutno postoji samo jedno djelo koje je proglašeno nacionalnim spomenikom, a to je orijentalna zbirka u Arhivu TK. ˝Mi smo na neki način pristupili vrednovanjem i apliciranjem drugih pokretnih dobara, a evo u prvi plan je iskrsla zbirka Ismeta Mujezinovića, s obzirom da su neka njegova djela već proglašena nacionalnim blagom. Mi sa ovim nećemo stati, na potezu je sada Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Na osnovu aplikacije oni će izaći na lice mjesta i pregledati kompletnu zbirku. Treba kazati da proces proglašenja vjerovatno neće ići u kompletu, jer pravilo Nacionalne komisije jeste da djela nastala do 1960. godine ulaze u bubanj proglašenja, odnosno nominiranja˝, istakao je Bajraktarević, te dodao: ˝To ne znači da će biti neka iznimka, ali s obzirom na vrijednost Ismeta Mujezionovića i ove druge zbirke čini mi se da predstoji neka iznimka u tom nekom pravilu.˝

Stručni saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Senad Begović, tokom cjelokupnog procesa bio je zadužen za tehničku pripremu za apliciranje na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine. Kako nam je kazao, tokom procesa za koji je bio zadužen, koristo je literaturu koja je bila dostupna u svim relevantnim institucijama kulture na području TK, a najviše Specijalnu zbirku koja se nalazi u MGP Tuzla. I na kraju važno je reći da je Komsija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2006. godine proglasila nacionalnim spomenikom četiri platna Ismeta Mujezinovića koja se nalaze u zgradi Doma armije BiH u Sarajevu. Riječ je o djelima ˝Ustanak 1941.˝, ˝Prelaz preko Neretve˝, ˝U slavu boraca Sutjeske˝, te ˝Oslobođenje Jajca˝.

(TIP/A.K.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.