Ajanović na sjednici OV Tuzla izveo eksperiment

31.01.2012 13:31
 

Da li postoje bilo kakve sankcije, u bilo kakvom obliku, ukoliko vijećnik na sjednici OV radi ˝ništa˝? Ovako je glasilo vijećničko pitanje vijećnika iz reda BOSS-a Mirnesa Ajanovića na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla. Kako je i sam Ajanović kazao, na ovoj 38. sjednici OV Tuzla izveo je eksperiment koji je izgledao otprilike ovako – sjedio je i prešutio cijelu sjednicu koja je vjerovali ili ne, trajala kraće od dva sata. Poveo se pitanjem: ˝Kako bi to bilo da sam ja vijećnik SDP-a?˝

˝Sjedi, zjala okolo, čita novine, izlazi i pije kahve, ugovara privatne poslove, posebno ukoliko je dobar sa načelnikom, glasa kako načelnik hoće… ukoliko govori i upozorava na nepravilne radnje, a što izrazito uznemirava načelnika i SDP, pa i do mogućnosti da u slučaju da ne bude poslušan i napusti sjednicu po nalogu predsjedavajućeg bude pretučen od strane lične garde načelnika i SDP-a˝, ovo je samo dio onoga što je kroz vijećničko pitanje na sjednici uputio Ajanović.

˝Izašao sam i postavio pitanje da li postoje sankcije kada vijećnici rade `ništa´ ili kada čitaju novine, izlaze napolje, ne interesuje ih niti dnevni red, ne javljaju se, ne pripremaju se i slično. Ja sam predložio jedan eksperiment – kako bi to bilo da sam ja vijećnik SDP-a i kao jedan od tih vijećnika koji služe njima, služe onima koji vladaju Tuzlom i kada ne bi radio ništa. Ja sam danas odšutio sjednicu, a inače sam optužen od strane SDP-a da 80 odsto rada Vijeća nosim sam˝, kazao je Ajanović i dodao da je eksperiment prošao uspješno te da su svi preživjeli, ali ipak naglašava da neće više šutjeti. Priznaje: ˝Otkad se bavim politikom najteže mi je bilo na današnjoj sjednici, vrlo je bilo teško šutjeti i zaista ne znam kako ostalo vijećnici mogu na takav način biti neaktivni˝, zaključio je Ajanović. Ostaje da odgovor na ovo vijećničko pitanje sačekamo do februarske sjednice OV Tuzla.

Mladina: Svi da se uključe u odbranu istine o agresiji na BiH

Možda jedina zanimljiva tačka iz današnjeg dnevnog reda sjednice, koji je sadržavao svega sedam tačaka, jeste ona o finansijskom planu i utrošku sredstava granta Općine Tuzla za 2012. godinu Fondacije ˝Istina Pravda Pomirenje˝. Grant za 2012. godinu Fondaciji iznosi 60.000 KM. U rashodima najviše će novca biti utrošeno na plate i ostala primanja i to u iznosu od oko 29.100 KM, slijede troškovi predmeta Jurišić oko 17.100 KM, gdje je na advokatske troškove raspoređeno 7.800 KM, na vještačenje 3.600 KM, a slijede ih troškovi za hotelski smještaj u iznosu od 2.600 KM.

Rasprava o ovoj tački nije se toliko ticala same Fondacije. ˝Činjenica je da su vijećnici osjećali potrebu da o problemu političke prirode govorimo u vezi sa samim radom Fondacije, odnosno ciljem osnivanja Fondacije i ciljem davanja finansijske pomoći za odbranu naših sugrađana, konkretno za slučaj Jurišić˝, kazala je predsjedavajuća OV Tuzla Nada Mladina. Ona je dodala: ˝Mi ne znamo koliko sličnih potencijalnih predmeta mogu da pokreću pravosudni organi države koja je izvršila agresiju na BiH˝.

Vijeće je usvojilo plan utroška sredstava Fondacije, ali i donijelo zaključak da se u obezbjeđenje finansijskih sredstava za rad Fondacije trebaju uključiti i drugi organi. ˝Uputili smo svojim zaključcima zahtjev i inicijativu višim organima vlasti, ali i lokalnim zajednicama, da se ne samo finansijskim sredstvima uključe u odbranu onih kojima je potrebno, nego da ponude i profesionalnu pomoću okviru svojih nadležnosti˝, kazala je Mladina i naglasila da se svi trebaju aktivnije uključiti u otkrivanje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Na sjednici OV Tuzla razmatran je i usvojen Program rada OV Tuzla za 2012. godinu, kao i Odluka o načinu dodjeljivanja javnih priznanja u ovoj godini. Vijeće je razmatralo i usvojilo imovinsko – pravne akte, te je obrađena tačka o razrješenju i izboru u savjetima mjesnih zajednica.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.