Za 62 volontera izdvojeno 300.000 KM

25.01.2012 14:31
 

Na sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzle danas je usvojena Odluka o raspisivanju Javnog poziva za prijem volontera na rad u službama za upravu i stručnim službama Općine Tuzla u 2012. godini. Odlukom su definirani kriteriji i procedure prijema 21 volontera sa završenim visokim obrazovanjem. Također će biti primljen još 41 volonter u javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Općina Tuzla. Za ovu namjenu u budžetu je izdvojeno 300.000 KM

˝Zadužio sam Službu za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti da oformi radni tim za koordinaciju aktivnosti sa Vladom TK i Službom za zapošljavanje TK, sa ciljem zajedničkog apliciranja kod Federalnog zavoda za zapošljavanje, kako bi se stvorile finansijske mogućnosti za dodatni volonterski angažman za što veći broj mladih visokoobrazovanih kadrova sa područja općine Tuzla˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i dodao: ˝Smisao ove odluke jeste zapošljavanje, davanje obuke uz odgovarajuću naknadu mladim tek diplomiranim, a još uvijek nezaposlenim pripravnicima volonterima kako bi oni sutra bili jači na tržištu rada˝, istakao je Imamović.

Svi kandidati prijavni obrazak mogu preuzeti na internet stranici Općine Tuzla www.tuzla.ba ili na šalteru informacija u centru za pružanje usluga građanima – matični ured. U Javnom pozivu koji će u javnim glasilima biti objavljen u četvrtak, tražit će se 21 volonter na šest pozicija i to: diplomirani pravnici (12 izršilaca), ekonomisti (4), inžinjeri arhiktekture (2), inžinjer građevinarstva (1), profesor tjelesnog odgoja (1) i inžinjer sigurnosti i pomoći (1). Za sve pozicije mogu konkurisati svršeni studenti koji imaju VSS/VII stepen stručne spreme ili I ciklus studija po bolonjskom sistemu studiranja.

Potrebno izgraditi još 36 skloništa za 11.000 osoba

Na Kolegiju je usvojen u Nacrt Programa izgradnje i održavanja javnih skloništa i zaklona za period od 2012. do 2016. godine. Na području općine Tuzla trenutno ima 42 javna skloništa. U ove objekte, pod uslovom da se saniraju i dovedu u funkcionalno stanje, može se smjestiti 7.000 osoba. Kako je rečeno na sjednici, potrebno je izgraditi još 11.000 sklonišnih mjesta, odnosno 36 skloništa kapaciteta do 300 osoba. Istaknuto je da će za realizaciju ovih aktivnosti trebati jedno dugoročno razdoblje. Potrebe za izgradnju objekata najviše su izražene u središnjoj zoni Tuzle, odnosno u užem gradskom jezgru.

Za boračke organizacije i udruženja 160.000 KM

Razmatran je Prijedlog raspodjele sredstava za finansiranje rada i programskih ciljeva boračkih organizacija i udruženja sa područja Općine Tuzla. Prijedlog Službe za boračko-invalidsku zaštitu jeste iznos od 160.000 KM za period januar-decembra 2012. godine koji će imati jmjesečnu tranšu od oko 13.300 KM. Najviše novca bit će izdvojeno za Organizaciju ratnih vojnih invalida – 32.000 KM.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.