Foto: Svečano puštene u rad nove telefonske centrale u Tuzli i Lukavcu

14.10.2011 12:17
 

Premijer TK Sead Čaušević, načelnici Općine Tuzla i Općine Lukavac Jasmin Imamović i Dževad Mujkić, te direktor Direkcije BH Telecoma Tuzla Miralem Jahić prisustvovali su danas svečanom puštaju u rad dvije nove telefonske centrale na području Tuzlanskog kantona.

Realizacijom ovih projekata BH Telecom-a, korisnici telekomunikacijskih usluga u mjesnim zajednicama Dragodol, Mandići, Batva i Slatina u općini Tuzla i u mjesnoj zajednici Bistarac u Lukavcu bit će u mogućnosti koristiti najnovija tehnološka rješenja i napredne tehnologije u izboru usluga koje pruža BH Telecom. Prije svega to se odnosi na veće brzine pristupa internetu, usluge Moja TV, a također, su stvorene i dugoročne pretpostavke za poboljšanje kvaliteta telekomunikacijskih usluga na području ovih mjesnih zajednica.

Zbog malog obima usluga koje su se putem starih centrala, prevaziđenog kvaliteta, mogle pružiti građanima BH Telecom dd Sarajevo, Direkcija Tuzla vrši konstantna ulaganja u rekonstrukciju i proširenja pristupnih mreža i nabavku moderne opreme slijedeći koncept decentralizacije sistema TK centrala i skraćivanja pristupne korisničke linije na području cijeloga kantona, istaknuto je prilikom puštanja u rad.

“Ova vrijedna investicija osim što će građanima omogućiti dosezanje aktualnih svjetskih trendova u korištenju telekomunikacijskih usluga omogućava i razvojnost koja će moći obuhvatiti najsavremenije TKI usluge telekomunikacijsko-informatičke kreirane u budućnosti˝, kazao je premijer Čaušević.

˝BH Telecom je ovim projektom započetim 2009. godine investirajući oko četiri miliona konvertibilnih maraka, omogućio za preko 30.000 građana mjesnih zajednica Batva Slatina Dragodol i Tušanj i značajnom broju građana Bistarca , korištenje najnovijih tehnoloških rješenja i naprednih tehnologija u izboru usluga koje pruža BH Telecom”, istakao je direktor Direkcije BH Telecoma Tuzla Miralem Jahić.

Načelnici obje općine ovom prilikom naglasili su dobru saradnju sa BH Telecomo ističući značaj ulaganja ove firme u ukupnom poboljšanju TK infrastrukture koja omogućuje građanima Tuzle i Lukavca konfornije korištenje  usluga.

Projekat vrijedan oko četiri miliona KM započet 2009. je u cijelosti je završen, koncem mjeseca septembra. Puštanjem u rad ovih centrala BH Telecom je završio prvi dio planiranih aktivnosti, a tokom 2012. godine za područje MZ Slatina do svakog ulaza u stambenu zgradu ili poslovnog objekta će se postaviti optički kabal. Ovakva infrastruktura otvara mogućnost da se, po prvi put na području djelovanja Direkcije Tuzla, optičko vlakno dovede korisniku direktno u stan, što će dodatno poboljšati mogućnosti pružanja usluga i povećati pristupne brzine internetu, najavljeno je iz Telecoma.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.