Foto: Održan okrugli sto o unapređenju položaja djece bez roditeljskog staranja

04.10.2011 12:31
 

U sklopu obilježavanja Dječije nedjelje u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla danas je održan okrugli sto o temi ˝Unapređenje položaja djece bez roditeljskog staranja˝. Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Doma, ustanova za socijalni rad, te nevladinih organizacija razgovarali su o položaju djece u današnje vrijeme, te o unapređenju njihovog životnog standarda.

˝Ovo je prilika da govorimo o položaju djece, pravilnom odrastanju, brizi društvene zajednice za djecu, jer nažalost u našem okruženju od jeci se priča samo kad imamo povod. Međutim, mi u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK pokušavamo sa našim partnerima, prije svega sa centrima za socijalni rad i nevladinim organizacijama, da napravimo jednu strategiju pravilnog odnosa prema djeci svih uzrasta, ali s posebnim osvrtom na djecu koja su bez roditeljskog staranja˝, kazao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Sead Hasić i dodao da u ime svog Ministarstva obećava da će u ovom mandatu učiniti velike pomake kada je briga o djeci u pitanju.

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Ibro Đozić je naglasio da se sva djeca nalaze u nezavidnom položaju, pogotovo djeca tranzicijskih društava. ˝Mi se svakako trudimo da djeci koja se ovdje nalaze pružimo najbolji mogući standard u uslovima u kojima se nalazi naš kanton, ali i država. Pored toga uključujemo i nevladin sektor, humanitarne organizacije i humane ljude. Mogu reći da sam prezadovoljan načinom rada i učešćem u poboljšanju životnog standarda ove djece˝, istakao je Đozić. Prema njegovim riječima, zadnjih godina se smanjuje broj djece koja trebaju smještaj u Domu.

Zakoni ne štite djecu poslije 18 godina

Predsjednica tuzlanske ˝Amice˝ Irfanka Pašagić ističe da veliki problem nastaje kada djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja napune 18 godina i smatra da je nad tom djecom napravljen veliki zločin. ˝Treba mijenjati puno stvari u sistemu jer nakon što oni napune 18 godina, država praktično nema nikakve obaveze prema njima. Mi prihvatamo da su oni punoljetni i odgovorni, ali djeca koja nemaju nikoga, trebaju podršku. Činjenica je da zakoni ne štite djecu poslije 18 godina i mislim da je zločin urađen jer jako puno te djece završi na ulici˝, kazala je Pašagić.

Amica već šest godina ima Kuću na pola puta. ˝Mislim da smo riješili jedan veliki problem, ne u potpunosti, ali svakako je bolja situacija. Imamo krasnu saradnju sa Tuzlanskim kantonom i Općinom Tuzla, zadnje dvije godine Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak pomaže našu Kuću koja funkcioniše, a trenutno imamo devetero mladih kod nas˝, kazala je Pašagić.

Ministar Hasić je kazao da je u proceduri Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Rekao je da su predložene izmjene u pravcu da djeca sa posebnim potrebama, djeca korisnika stalne novčane pomoći, djeca koja izađu iz ustanova gdje su smještena djeca bez roditeljskog staranja, imaju prioritet pod jednakim uslovima kod zapošljavanja i kod upisa u visokoškolske ustanove.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.