Održana javna tribina o Nacrtu Zakona o cestovnom prijevozu na području TK

03.10.2011 16:27
 

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK-a je pripremilo Nacrt Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlaskog kantona koji je Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila na sjednici od 20. juna i uputila Skupštini TK-a na razmatranje.

Skupština TK-a je na sjednici od 14. jula Zaključkom prihvatila Nacrt Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona konstatujući da isti može poslužiti kao osnova za izradu Prijedloga Zakona, te da se nacrt Zakona stavlja na javnu raspravu koju treba da sprovede Ministarstvo, u roku od 70 dana.

U prvoj fazi javne rasprave o Nacrtu Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlaskog kantona, učestvovali su: Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK-a, Općinska vijeća i općinski načelnici na području TK-a, Kantonalna privredna komora – Sekcija prijevoznika za unutrašnji transport, Kantonalna i opštinska udruženja taksi prijevoznika, Obrtnička komora TK-a, Kantonalni odbor sindikata drumskog saobraćaja, zainteresirana pravna i fizička lica koje tretira navedeni Zakon i dr.

U cilju provođenja što kvalitetnije rasprave, Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja je, u skladu sa Zaključkom Skupštine TK, kao predlagač nacrta Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona nakon roka od 70 dana, održalo završnu javnu tribinu o nacrtu Zakona 30. septembra u prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla.

Na javnoj tribini prisutno je bila 33 predstavnika pravnih i fizičkih lica, državnih organa i institucija koje su zainteresovane za materiju koju obrađuje ovaj Zakon: Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a, Ministrstva pravosuđa i uprave TK-a, Ministarstva razvoja i poduzetništva TK-a, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a, predstavnici općine Gračanice, predstavnici općine Kalesija, Kantonalne privredne komore Tuzla – Udruženje za promet i komunikacije, predstavnici Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, Udruženja „Tuzlataksi” Tuzla, Udrženja taksita općine Kalesija i Sapne, predstavnici DD „Litvatrans” Banovići, DD „GIPS” Tuzla, , DOO „Bjeljevac„ Kalesija, DOO „Road” Tuzla, DOO „Avis” Gračanica, DOO „Hazard” Tuzla, i dr.
Na javnoj tribini predlagač je upoznao zainteresovane sa svim pristiglim pismenim primjedbama, prijedlozima i sugestijama učesnika javne rasprave, koje su prihvaćene ili koje će biti prihvaćene u konačnom tekstu Zakona. Dogovoreno je i da će sve primjedbe iznesene na samoj javnoj tribini biti ponovo razmotrene od strane predlagača i eventualno ugrađene u tekst Zakona.

Posebno su iznesene pristigle sugestije i primjedbe sledećih učesnika javne rasprave i to: Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, Ministarstva zdravstva TK-a, Općinskog vijeća Teočak, Općinskog vijeća Doboj Istok, Kantonalne privredne komora Tuzla – Udruženje za promet i komunikacije, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona – Uprava policije, Stručne službe Skupštine TK i Zakonodavno pravne komisije Skupštine TK-a, DD “Litvatrans” Banovići, Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti opštine Tuzla, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Obrtničkom komorom TK, Kantonalne uprava za inspekcijske poslove TK-a, Udruženja taksista „Taxisti” Tuzla, Udruženje „Tuzla taxi” Tuzla, DOO “Auto-Balans” Tuzla, DOO “Sandroa” Tuzla, DOO “Maximo” Tuzla, DOO “Metalelektro company” Tuzla, DOO “Reinženjering” Tuzla, Udruženja taksi prijevoznika opštine Kalesija i Sapna, DOO “Avis”Gračnica, DOO „Nafaka” Tuzla, Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija Mostar.

U toku iznošenja pismenih primjedbi, svi učesnici su mogli ponovo obrazlagati svoje stavove, kako bi se i drugi učesnici javne rasprave upoznali sa razlozima dostavljanja primjedbi. Udruženja i prijevoznici u linijskom i vanlinijskom prijevozu putnika, taksi prijevoznici, kao i prevoznici koji se bave prijevozom tereta su uglavnom prihvatili i podržali predložena zakonska rješenja i izrazili su zahvalnost predlagaču jer je većina njihovih primjedbi usvojena i biti će ugrađena u Zakon.

(TIP/Foto:TIP-arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.