Na području TK zdravstveno osiguranje imaju 444.004 osobe

29.09.2011 18:08
 

U prvom dijelu današnje, 20. Redovne sjednice Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period januar-juni 2011. godine. Kako se navodi u Izvještaju broj osiguranih lica prijavljenih 30. juna tekuće godine je 444.004, što za 1,31% odnosno 5.756 osiguranih lica više u odnosu na broj prijavljenim 31. decembra 2010 godine. Obuhvat stanovništva obaveznim zdravstvenim osiguranjem na području Tuzlanskog kantona je 88,97%, dok obuhvat na području Federacije BiH iznosi 84,55%.

Ukupna sredstva za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona u periodu januar-juni 2011. godine iznose 92.945.759 KM što je 97,89% od planiranih, a za 5,76% više od ostvarenih u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupni rashodi i kapitalni izdaci za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona ostvareni su u iznosu od 92.945.759 KM što je 97,89% od planiranih, a za 5,76% više od ostvarenih u odnosu na isti period prethodne godine. U izvještajnom periodu realizovana su veća sredstva za finansiranje programa izdataka po osnovu ostvarivanja prava osiguranih lica za ortopedska i druga medicinska pomagala. U skladu sa strateškim opredjeljenjima potrebno je nastaviti jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz implementaciju i razvoj porodične medicine, čime bi se osigurala dostupna, kvalitetna, efikasna i kontinuirana zdravstvena zaštita. Također, Zavod uspješno vodi aktivnosti na registraciji osiguranih lica u timove porodične/obiteljske medicine za 2012. godinu, a sve kako bi se građanima omogućio slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite.

Vlada je donijela i Zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona da u skladu sa obavezama ministarstava za rad i poduzetništvo, rad, socijalnu politiku i povratak i boračka pitanja izvrši uplatu dospjelih, a neizvršenih obaveza za zdravstveno osiguranje i izvrši uplatu premije osiguranja za 2011. godinu.

Usvojen Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za period 01.01.2011. – 30.06.2011. godine. Kako se navodi u Izvještaju, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK je obradom ukupno 30.997 akata i u prvoj polovini 2011. godine definitivno potvrdila da je uspješno implementirala projekt „e-Inspekcije” a što je u skladu sa planiranom dinamikom i Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK za 2011. godinu. Od ukupnog broja izvršenih kontrola, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su izvršili 4.055 redovnih kontrola, 799 kontrola po zahtjevima stranaka, 1.689 kontrolna pregleda i 750 pregleda po predstavkama. Od ukupnog broja kontrola koje su izvršili inspektori ove Uprave, 4.055 je redovnih kontrola pri čemu se 2.177 kontrola odnosi na pravna, a 1.878 kontrola se odnosi na fizička lica. Od ukupno 750 kontrola izvršenih po predstavkama, u 447 kontrola kontrolisana su fizička, a u 303 slučaja pravna lica. Kada su u pitanju kontrole po zahtjevima stranaka, 361 puta su kontrolisana fizička, a 438 puta pravna lica. Na prostoru Tuzlanskog kantona je izvršeno i 1.689 kontrolnih pregleda.

U izvještajnom periodu od ukupnog broja subjekata nadzora kontrolisanih od strane inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, 4.645 ili 63,70% je imalo uredne nalaze i protiv istih nisu preduzimane nikakve mjere, dok je 2.310 ili 31,70%, bilo u prekršaju. U 338 slučajeva nije izvršen inspekcijski nadzor iz objektivnih okolnosti, kao što su neprisustvo subjekta nadzora, prestanak rada subjekta nadzora ili iz razloga što rješenja o naloženim upravnim mjerama nisu bila izvršna. Kao jedan od najvećih kvaliteta inspekcijskog nadzora Uprave jeste uspostavljanje inspekcijskog nadzora u mješovitim timovima, koji već duži period funkcionišu u punom kapacitetu. Također, putem web stranice uspostavljen je interaktivan odnos Uprave sa okruženjem, te je omogućeno da građani mogu da postavljaju pitanja vezana za rad Uprave, kao i da prijavljuju sve radnje i postupke koje su u nadležnosti inspekcija ove Uprave.

Uopšte, rad Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove može se ocijeniti vrlo uspješnim, pogotovo ako se napravi komparacija sa rezultatima rada ostalih uprava u FBiH. Kada su u pitanju prepreke u radu Uprave, u Izvještaju se navodi da je Zakonska regulativa vrlo stimulativna za prekršioce u većini upravnih oblasti i trenutni zakoni su najveći kamen spoticanja u radu ove uprave i svih drugih uprava u Federaciji BiH. Iz tog razloga bilo bi neophodno uključiti kompletan kapacitet domaćih stručnjaka koji bi ili donijeli novu zakonsku regulativu ili izvršili izmjene i dopune, kao i harmonizaciju postojeće zakonske regulative.

U izvještajnom periodu Uprava je uglavnom radila edukativno i preventivno što govori i broj izrečenih upravnih mjera, ali u djelu nadzora rada bez odobrenja, odnosno rada na crno izricale su se isključivo represivne mjere, tako da je u ovom periodu izrečeno 720 prekršajnih naloga u iznosu od cca 404.733 KM i 432 zabrane rada. Samo 4,86 % ili u 35 slučajeva subjekti nadzora su tražili sudsko oslučivanje po osnovu izrečene novčane kazne putem prekršajnog naloga, što također govori o kvaliteti rada inspektora i objektivnost izrečenih novčanih kazni. Ovakvim radom inspektori ove uprave su u 95,14% slučajeva rasteritili rad sudova.

U izvještaju je apostrofirana nasušna potreba o osposobljavanju Direkcije za robne rezerve za preuzimanje, manipulisanje i svako drugo postupanje sa privremeno oduzetom robom, a po presudi ili rješenju nadležnih sudova. Nakon opsežne analize i diskusije Vlada je donijela zaključke prema kojima će interresorno u sradnji sa Upravom za inspekcijske poslove raditi na izmjenama i dopunama kantonalnih zakona, kao i pripremi inicijativa za promjene federalnih propisa koji predstavljaju probleme u vršenju inspekcijskog nadzora, te sagledati mogućnosti obezbjeđivanja uslova za adekvatnu popunu neophodnih službi u skladu sa potrebama i zahtjevom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Ostale odluke

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnosti Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona za zaključenje ugovora o koncesiji sa privrednim društvima „Kamenolom Kotornica” d.o.o. Đurđevik, općina Živinice, za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka na lokalitetu „Kotornica” Bučje – Đurđevik u općini Živinice i „Jablan” d.o.o. Srebrenik za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena-krečnjaka na ležištu Gradina – Potpeć u općini Srebrenik.

S obzirom da je 20. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona prekinuta, njen nastavak će uslijediti u petak sa početkom u 12 sati.

(TIP/Foto:arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.