Foto: Potrebna veća ulaganja u nauku na svim nivoima vlasti

19.09.2011 19:01
 

Rektor Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Enver Halilović, redovni profesor, sa prorektorima i generalnim sekretarom upriličio je radni sastanak sa ministrom obrazovanja i nauke FBIH, gospodinom Damirom Mašićem i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Nađom Avdibašić -Vukadinović.

Tokom sastanka razgovarano je o strateškim pitanjima koja se odnose na razvoj Univerziteta u Tuzli, poput rekonstrukcije, adaptacije i sanacije postojećih objekata unutar Kampusa Univerziteta u Tuzli, mogućnostima zapošljavanja novog akademskog kadra, postupku akreditacije Univerziteta i mogućnostima finansiranja II i III ciklusa studija, ali i otvorenim pitanjima oko usaglašavanja zakona o visokom obrazovanju na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

„Danas je Univerzitet u Tuzli primio još oko 3.000 brucoša u akademsku zajednicu, pored 18.000 studenata koliko trenutno pohađa studij. Prepuna Univerzitetska sportska dvorana brucoša je jedna lijepa poruka koja je danas otišla u svijet”, na samom početku sastanka kazao je rektor Halilović ukazujući dobrodošlicu ministru obrazovanja i nauke FBIH Damiru Mašiću, kao i ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Nađi Avdibašić -Vukadinović.

Rektor Univerziteta u Tuzli, upoznao je prisutne da je u okviru obilježavanja 35 godina rada i postojanja Univerziteta u Tuzli, ministru vanjskih poslova Republike Turske prof.dr. Ahmetu Davutogluu uručena diploma ˝počasnog doktora nauka˝. Najavio je učešće na Rektorskoj konferenciji koja će ove godine biti održana u Turskoj, na kojoj će prisustvovati i ministar prof.dr. Ahmet Davutogluu, i da će svakako iznijeti situaciju koja aktuelna u visokom obrazovanju u FBiH.

Što se tiče aktivnosti vezanih za Kampus Univerziteta, rektor je iznio činjenice da je trenutno izrađena tehnička dokumentacija za adaptaciju druge zgrade Kampusa, koje bi koristili oko 6.000 studenata Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Sredstva koja je potrebno izdvojiti u tu svrhu iznose oko 2.400.000 KM. Priključenje Kampusa na toplotni sistem i izgradnja toplovoda su također radovi koji se trenutno izvode. Dio potrebnih sredstava za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju postojećih objekata unutar Kampusa će osigurati Vlada i Ministarstvo TK, a za ostatak sredstava koja su potrebna, Univerzitet u Tuzli je spreman ući u kredit. Rektor je istakao, pored Vlade TK i Ministarstva TK veliku i potpunu podršku Univerzitet u Tuzli u ovom projektu ima od načelnika Općine Tuzla Jasmin Imamovića.

Prema riječima rektora Halilovića, Univerzitet u Tuzli je podnio zahtjev za akreditaciju univerziteta, odnosno zahtjev za eksternu evaluaciju koja će, dobivenim pozitivnim ocjenama, rezultirati prisustvom Univerziteta u Tuzli na listi akreditiranih univerziteta, što će akademsku zajednicu Tuzlanskog kantona izjednačiti sa europskom akademskom zajednicom. Svakako, postupak akreditacije podrazumijeva upošljavanje novog akademskog kadra, profesora i asistenata, kao i aktivnosti na otvaranju II i III ciklusa studija. Tokom sastanka, posebna pažnja je posvećena raspravi o donošenju jedinstvenog Zakona o visokom obrazovanju, kao i o normama i standardima o kojima se treba dogovoriti kako bi se osigurala mobilnost studenata i nastavnog osoblja, jer trenutno vladaju različiti zakoni po kanotnima, unutar FBiH.

„Drago mi ja da je Univerzitet u Tuzli uručio diplomu „počasnog doktora nauka” ministru vanjskih poslova Republike Turske prof.dr. Ahmetu Davutogluu i prepoznao njegovu ulogu i važnost za ovaj Univerzitet i kanton i državu. On je jedan od rijetkih prijatelja ove zemlje. Zahvaljujem se u svoje ime što ste prepoznali njegovu ulogu, kao i ulogu bivšeg predsjednika Republik Hrvatske Mesića.”, kazao je ministrar Mašić.

On je istakao da FBiH nema nikakvih ovlasti po pitanju visokog obrazovanja, da je sva nadležnost Vašingtonskim sporazumom predata kantonima, što je greška i da je koordinacija ključno pitanje. „Tamo gdje ima dobre volje i želje može se puno uraditi”, istakao je Mašić. Ministar je upoznao prisutne sa zadacima koje trenutno provodi Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH: uvođenje u sistem udžbeničke politike, uvođenje eksterne mature osnovcima i srednjoškolcima (što dovodi do implementacije Bolonje, što je svrha mobilnosti studenata na prostorima BH), klasifikacija zanimanja, usvajanje Zakona o visokom obrazovanju – izmjenama i dopunama postojećih zakona, ujednačavanjem zakona i dogovorom o normama i standardima na nivou Federacije. Diskutovano je i o javnim i privatnim univerzitetima i usaglašavanju kriterija i normi na nivou Federacije i kantona. Mašić je rekao da se na nivou FBiH izdvaja 3 miliona KM za nauku i obećao je podršku pri izradi magistarskih radova i doktorskih disertacija, naučnoistraživačkom radu, kao i pri organizovanju manifestacije „Ljetni univerzitet”, te pozvao Univerzitet u Tuzli da konkuriše za sredstva koja se izdvajaju za opremanje laboratorija i instituta, kako bi dobili dio sredstava potrebih za izgradnju Kampusa.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Nađom Avdibašić -Vukadinović je pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo što je upriličen ovaj sastanak. Upoznala je prisutne sa problemima koji vladaju zbog neusaglašenih zvanja za završeni I ciklusa studija u trogodišnjem trajanju. Univerzitet u Tuzli u budućnosti treba da licima koja završe I ciklus studija u trogodišnjem trajanju izdati diplome u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i dodatak diplomi (saplement). Kada je riječ o temama koje se odnose na rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju postojećih objekata Kampusa Univerziteta u Tuzli, prema riječima ministrice Avdibašić-Vukadinović, resorno ministarstvo je poslalo zahtjeve prema kreditnim sredstvima OPEK-a fonda i fonda Saudijske Arabije kako bi se obezbjedila sredstva, čija rekonstrukcija započinje ove godine. „Saradnja Ministarstva TK i Univerziteta u Tuzli nikada neće biti upitna, spremni smo na saradnju na svim nivoima kao i izgradnju nekog zajedničkog sistema na nivou FBiH.”, istakla je Avdibašić-Vukadinović.

Na kraju sastanka kratko su se obratili i prorektori Univerziteta u Tuzli i iznijeli svoje stavove o pitanjima koja su usko vezana za njihov domen nadležnosti. Zaključeno je da je potrebno izvršiti veća ulaganja u nauku na svim nivoima vlasti. Univerzitet u Tuzli ima podršku i Ministarstva TK i Ministarstva FBIH za naučnoistraživačke projekte, izradu magistarskih i doktorskih disertacija, kao i za razvojne planove i programe. Univerzitet u Tuzli prati Evropske tokove, primjenjuje Bolonjski princip studiranja, što je potvrđeno i donošenjem niza pravilnika i procedura, te da se potpuno može računati na Univerzitet u Tuzli. Sastanak je završen sa riječima prorektorice za nastavu i studentska pitanja, Rejhane Dervišević: „U izvještaju Evropske komisije stoji da se ima šta vidjeti i naučiti na Univerzitetu u Tuzli”.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

3 komentara na Foto: Potrebna veća ulaganja u nauku na svim nivoima vlasti

 1. spam

  20. 09. 2011. - 04:41

  “koje bi koristili oko 6.000 studenata Ekonomskog i Pravnog fakulteta” 
  😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯

 2. spam

  20. 09. 2011. - 04:42

  “Univerzitet u Tuzli prati Evropske tokove, primjenjuje Bolonjski princip studiranja, što je potvrđeno i donošenjem niza pravilnika i procedura, te da se potpuno može računati na Univerzitet u Tuzli. ”

  :smajlikojipovraca:

 3. vanredna

  20. 09. 2011. - 09:50

  Gledaj trojke. Univerzitet u Tuzli otvorio ogranke po svim manjim mjestima u FBiH, pa studenti koji ne mogu da ovdje zavrse razne fakultetice, odu u Travnik i tamo s lakocom, diplomiraju.

  Rektoru, ministrice (koja pojma nemas), sram da vas bude!!!!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.