Utvrđen prijedlog Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih isprava

27.06.2011 19:05
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih isprava. Osnovni razlog za donošenje Zakona o priznavanju i vrednovanju obrazovnih isprava je pojednostavljenje postupka i usaglašavanje prakse priznavanja inozemnih obrazovnih isprava sa Konvencijom o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u evropskoj regiji kroz ujednačene, pravične, transparentne i pouzdane kriterije i procedure.

Ovim Zakonom se utvrđuju osnove na kojima se zasniva priznavanje i vrednovanje inozemnih obrazovnih isprava u Tuzlanskom kantonu i po kojem će postupati organi nadležni za priznavanje i vrednovanje inozemnih obrazovnih isprava. Prijedlog Zakona će se uputiti Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje i donošenje.

Podržan Projekat otvaranja međunarodne avio linije Dubai – Tuzla – Dubai

Donesena je Odluka o podržavanju Projekta otvaranja međunarodne avio linije Dubai – Tuzla – Dubai sa ”Međunarodnog aerodroma Tuzla”. Navedeni Projekat realizovat će ”Međunarodni aerodrom Tuzla” Tuzla sa kompanijom MEPS group Dubai UAE.

Izgradnja i investiranje u objekat “Plava bolnica”

Vlada TK upoznata je sa Informacijom o tokovima izgradnje i investiranja u objekat “Plava bolnica” dostavljenu od strane JZU UKC Tuzla. U Informaciji je hronološki opisan slijed događanja, počev od 1986. godine kada je započeta izgradnja objekta, preko 1992. godine kada je u potpunosti obustavljena, te nastavljena 2002. godine kada je Skupština Tuzlanskog kantona donijela Zaključak o davanju saglasnosti Upravnom odboru za aktivnosti vezane za realizaciju kapitalnih projekata ”Plava bolnica” i ”Radioterapija”.

Informacija o tokovima izgradnje i investiranja u objekat “Plava bolnica” bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje uz Izvještaj o radu i poslovanju JZU UKC Tuzla za period I – XII 2010. godine.

Utvrđen Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksi

Utvrđen je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksi. Zbog izmijenjene nadležnosti pojedinih kantonalnih organa ukazala se potreba za izmjenama i dopunama navedenog Zakona i to u Tarifi kantonalnih administrativnih taksi, koja čini njegov sastavni dio. Također, potreba za izmjenama ovog Zakona javila se i zbog značajnih promjena koje su se desile na normativnom planu. Nacrt Zakona će biti upućen Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

Za sufinansiranje troškova električne energije raseljenim licima, izbjeglicama i povratnicima 250.000 KM

Vlada TK je dala saglasnost na Odluku o sufinansiranju troškova električne energije u 2011. godini raseljenim licima, izbjeglicama i povratnicima smještenim u izbjegličkim naseljima. Prema ovoj Odluci sufinansirat će se troškovi električne energije u mjesečnom iznosu od 20 KM sa uračunatim PDV-om po domaćinstvu u ljetnoj sezoni i 25 KM u mjesečnom iznosu sa uračunatim PDV-om po domaćinstvu u zimskoj sezoni, a planirano je sufinansiranje u ukupnom iznosu do 250.000 KM.

Utvrđeni Nacrt Zakona o rudarstvu i Nacrt Zakona o geološkim istraživanjima

Vlada TK utvrdila je Nacrt Zakona o rudarstvu i Nacrt Zakona o geološkim istraživanjima. Nakon što su utvrđeni od strane Vlade, Nacrti će biti upućeni Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

Ostale odluke

Prihvaćen je Izvještaj i Dopunu Izvještaja o radu Kantonalne direkcije robnih rezervi Tuzla za 2010. godinu.

Vlada TK je prihvatila Izvještaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01. – 30.04.2011. godine. Budžet Tuzlanskog kantona realizirao je prihode u ovom periodu u visini od 91.308.136,76 KM, što u odnosu na operativni plan prihoda i primitaka za isti period procentualno iznosi 76,96 posto. Rashodi u ovom periodu ostvareni su u visini od 90.011.662,73 KM.

Na sjednici je donesena Odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija za JU Osnovna škola ”Slavinovići” Tuzla (dvije odluke), JU Gimnazija ”Ismet Mujezinović” Tuzla, kao i JU Univerzitet u Tuzli.

Vlada je donijela Odluku o dopuni odluke o ovlašćenju za potpisivanje naloga za plaćanje, kojom se Merima Hajdarević, sekretar ministarstva finansija i Edina Kurević, pomoćnik ministra finansija za budžet, ovlašćuju za potpisivanje naloga za plaćanje za period od 01.07 – 31.8. 2011. godine.

Donesena je Odluka o dodjeli koncesije za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka Privrednom društvu ”Jablan” doo Srebrenik. Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona podnesen je zahtjev od strane Privrednog društva ”Jablan” doo Srebrenik za dodjelu koncesije putem samoinicijativne ponude za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka na ležištu Gradina – Potpeć (ispod Kuga) u općini Srebrenik. Nakon što je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona poduzelo sve aktivnosti koje u postupku dodjele koncesije propisuje Zakon o koncesijama, Vlada Kantona je donijela Odluku o dodjeli koncesije.

Vlada je donijela Odluku o pristupanju dodjeli koncesije i određivanju koncesora u povodu samoinicijativne ponude JP ”Elektroprivreda BiH” DD Sarajevo ZD Rudnici ”Kreka” doo Tuzla, Pogon ”Rekultivacija” Šićki Brod, za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu PK ”Šićki Brod” u općini Lukavac. Kao koncesor određeno je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, koje će u skladu s ovom odlukom poduzeti sve aktivnosti koje u postupku dodjele koncesije propisuje Zakon o koncesijama i Dokument o politici dodjele koncesija na području Tuzlanskog kantona.

Data je saglasnost na tri Odluke o odobravanju sredstava kao učešće Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak u rješavanju projekta održivog povratka i to: općini Tuzla u iznosu 9.000 KM za izgradnja mosta u Đokićima, MZ Požarnica, 8.500 KM općini Bijeljina za uređenje i ograđivanje dvorišnog prostora Doma kulture u Mjesnoj zajednici Janja, te 6.500 KM općini Doboj za sanaciju puta u Mjesnoj zajednici Pridjel Gornji.

Na sjednici je data saglasnost na Odluku o utvrđivanju Plana novčanih tokova za period juli – septembar 2011. godine. Planom je utvrđen iznos od 94.205.478,17 KM ukupnih sredstava. Gornja granica za odobravanje Operativnog plana iz budžetskih sredstava za period juli – septembar 2011. godine iznosi 74.740.736,93 KM. Gornja granica za odobravanje Operativnog plana za vlastite prihode, grantove, donacije i prihode po posebnim propisima za period juli – septembar 2011. godine iznosi 19.464.741,24 KM. Vlada je dala saglasnost i na Odluku o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period juli – septembar 2011. godine u iznosu od 94.205.478,17 KM.

Vlada je dala saglasnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Radi se o potrebi zamjene namještenika zbog odlaska u penziju.

Prihvaćeno je izjašnjenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice u vezi sa uloženim amandmanima Ive Divkovića, poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.

Data je saglasnost JU Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona za prijem tri pripravnika, po Programu sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva prijavljenih na evidenciji nezaposlenih.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.