Zgrade potroše 75 posto ukupne potrošne energije u BiH

22.06.2011 12:09
 

Iznos koji se potroši na potrošnju energije u BiH je gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda BiH, dok je u SAD-u oko 6,1, a u zemljama Europske unije samo 4,75. U BiH najviše energije koriste zgrade, čak 75 posto potrošne energije otpada na njih, dok je taj procenat u EU 40 posto. Ove činjenice iznesene su na danas otvorenom Stručnom skupu ˝Energa˝ koji se održava u okviru Sajma ˝Energija, industrija i rudarstvo˝ u Tuzli.

˝Ovo je razlog zašto je USAID-ov projekat 3E fokusiran na zgrade. Naši ciljevi jesu da implementiramo 10 pilot projekata diljem BiH, da ojačamo kapacitet malih i srednjih preduzeća u cilju njihovog dovođenja na tržište energetske efikasnosti, te da damo podršku vlasnicima zgrada kako bi dobili kredite za energetsku efikasnost ukoliko su potrebni. Naravno kroz sve to, aktivno ćemo raditi na podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti˝, kazala je direktorica Programskog i projektnog odjela USAID BiH Aler Grubbs.

Ona je naglasila da je USAID od 2001. godine veoma uključen u energetsku reformu u BiH, te da će i dalje energetska reforma biti važan ekonomskog razvojnog programa kojeg USAID sprovodi u BiH. Također je kazala da projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) ima izuzetno partnerstvo sa Općinom Tuzla, te da započet pilot projekat na adaptaciji škole ˝Pazar˝ u Tuzli.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je iznio podatak da 38 posto svjetske električne energije nastane iz uglja. Naglasio je da je to alarmantan postotak: ˝Moramo se brzo prebacivati na obnovljive izvore energije i svako od nas, svaki gradonačelnik, direktor ili predsjednik, kriv je što ne vodimo računa o budućnosti. Prepreku u borbi protiv globalnog otopljavanja predstavlja sporo dogovaranje država. Kada postignemo dovoljan nivo svijesti o energetskoj efikasnosti, onda smo riješili problem, a ovaj Stručni skup je u toj funkciji˝, kazao je Imamović. Dodao je da je nužno podizanje svijesti građana o hitnoj potrebi stvaranja pametnih gradova.

˝Poboljšanje energetske efikasnosti na prostoru TK se može realizovati kroz energetski sektor privrede, industrijski, sektor transporta i sektor građevinarstva ili zgradarstva. Zbog nedostatka vlastitih sredstava, ključnu ulogu u realizaciji mjera za energetsku efikasnost u TK mogu imati međunarodni projekti na kojima će intenzivno raditi Vlada TK i njena ministarstva˝, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Željko Knežiček.

Također je rekao da je želja za napretkom i korištenjem novih vidova energije stalni izazov za sve naučne radnike i istraživače, te da je energetska efikasnost u svijetu prepoznata kao najefikasniji i najisplativiji način postizanja ciljeva održivog razvoja. ˝EU je usvojila niz dokumenata i regulativa u cilju poboljšanja energetske efikasnosti u BiH, a BiH se obavezala da preuzme obaveze vezane za politike i reforme u oblasti energetskog sektora, a koje sa sobom povlače i aspekte energetske efikasnosti i zaštite okoliša˝, dodao je Knežiček.

Najveća potrošnja električne energije u domaćinstvima odlazi na grijanje, druga po redu je rasvjeta. ˝Ako želite postići efekat, treba povećati efikasnost grijanja, što podrazumijeva bolju izolaciju stambenog prostora, bolje prozore, novi sistem grijanja. Ukoliko posjedujete individualno grijanje, uveliko vam mogu pomoći moderniji kotlovi na bio-masu. Kada je u pitanju rasvjeta, sa štednim žaruljama praktično možete prepoloviti potrošnju energije za rasvjetu. To su glavna mjesta gdje se vrlo lako može postići smanjenje računa za električnu energiju˝, savjetovao je Zoran Morvaj, voditelj Projekta uvođenja energetske efikasnosti koji je u Hrvatskoj pokrenut 2005. godine. Stručni skup ˝Energa˝ okupio je stručnjake iz europskih zemalja, koji su ujedno i učesnici Sajma. Tokom tri dana bit će prezentirano pedesetak stručnih radova.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.