Foto/Tuzla: Od energetske učinkovitosti do ekonomske dobiti

22.06.2011 14:29
 

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i koordinator UNDP programa energija okoliš Igor Palandžić potpisali su danas u Tuzli Memorandum o razumijevanju između Općine Tuzla i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija o korištenju EMIS aplikacije za praćenje energetske učinkovitosti.

Nadzor i analiza potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora

Energy Management Information System – EMIS je internet aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, te predstavlja neizbježan alat za sistematsko upravljanje energijom. Sam program je razvio ured Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Hrvatskoj, dok je u razvoj aplikacije uloženo preko 500.000 USD u vremenskom periodu od četiri godine.

Podaci uneseni u EMIS koriste se za niz proračuna, analiza i kontrola koje omogućavaju razumijevanje potrošnje energije i vode u zgradama, upoređivanje pojedinih zgrada sa sebi sličnim zgradama, kao i identificiranje neželjene, prekomjerne i neracionalne potrošnje. Na temelju informacija dobijenih kroz provedene analize, stručnjaci odgovorni za upravljanje energijom iznalaze potrebna rješenja povećavajući energetsku učinkovitost, omogućavajući finansijske uštede u budžetima lokalnih zajednica, koje u nekim slučajevima mogu dostići i 10 posto godišnjeg budžeta.

Povećanje energetske učinkovitosti

˝Mjesečno se dobijaju računi za vodu. Ako instalirate sistem na dnevno očitanje potrošnje, vi ćete u trenutku kada vam se desi kvar odmah dobiti informaciju, a ne na kraju mjeseca. Pojednostavljeno to znači da ako ste recimo prvog u mjesecu imali kvar koji donosi ogromne gubitke u sistemu, vama će na kraju mjeseca doći račun, a trideset dana ste imali kvar. Ako ga imate odmah prepoznatog, nadležni će moći odmah da reaguju i saniraju kvar. Ako govorimo o grijanju, sam softver automatski šalje onom ko je nadležan u općini da analiziraju na dnevnoj ili sedmičnoj bazi svoju potrošnju. Tako mogu zimi kada su niske temperature da kada uoče da je grijanje preko vikenda ostalo upaljeno a nije trebalo, istog momenta da ga isključe˝, kazao je koordinator UNDP programa energija okoliš Igor Palandžić i dodao: ˝Tuzla je prva općina s kojom krećemo u ove aktivnosti. Općina će biti u mogućnosti za strateški planira i da godišnje ostavlja budžete na osnovu stvarnih podataka o potrošnji, a ne na osnovu procjena koje su bile do sada˝.

Pretvaranje zgrada u ˝pametne˝ i energetski efikasne zgrade

Sistematsko upravljanje energijom podrazumijeva strateško planiranje energetike i održivo upravljanje energetskim resursima. Jedan od načina da se uveća energetska učinkovitosti je korištenje EMIS aplikacije, koju je UNDP kancelarija u Bosni i Hercegovini ustupila na korištenje Općini Tuzla, kao prvoj općini koja će pratiti potrošnju energije.

˝Trebao nam je alat za koji nismo imali para i sada smo ga dobili na poklon vrijedan preko 500.000 dolara kako bismo mogli pratiti stanje i da bismo imali dobru podlogu za projektovanje i pretvaranje zgrada u ˝pametne˝ i energetski efikasne zgrade. Ponosan sam na to što je UNDP nas prepoznao kao ozbiljnog partnera˝, istakao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Važnost uštede i racionalizacije potrošnje energije u BiH

Prema nalazima koji su urađeni u okviru Sporazuma o energetici Energetske zajednice Evropske unije, čija je članica i BiH, primarni energetski intezitet u BiH (ukupna primarna potrošnja energije po jedinici bruto nacionalnog dohotka) je 2,5 puta viši od zemalja Evropske unije i najviši u regionu. Ovakva statistika ukazuje na važnost uštede i racionalizacije potrošnje energije u BiH.

Značajne uštede u potrošnji energije u BiH se mogu ostvariti kod izgradnje i korištenja objekata. U periodu od 2000. do 2005. godine u domaćinstvima u BiH je zabilježen godišnji rast potrošnje energije od 3,4 posto, što je povećalo i troškove života građana. Rast potrošnje nije pratio i njenu racionalizaciju, te se sada računa da bi se primjenom energetske učinkovitosti mogle ostvariti uštede i do 60 posto.

Prekomjerna potrošnja energije je naročito prisutna u zgradama koje se nalaze u javnom vlasništvu, te je potrebno obratiti posebnu pažnju na učinkovitije korištenje energije. Podaci iz studije koju je UNDP pripremio krajem 2010. godine, pokazuje da se u školskim zgradama i zdravstvenim ustanovama u BiH mogu ostvariti uštede i do 56 posto u potrošnji energije i smanjenju emisija CO2. Uzmemo li u obzir da u BiH postoji oko 1.100 školskih i zdravstvenih ustanova, ukupni potencijal za uštedu u ovoj vrsti javnih zgrada iznosi do 406 MWh/godišnje, što je skoro 25 miliona KM.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.