Video/Foto: Otvoren Međunarodni sajam ˝Energija, industrija i rudarstvo˝

21.06.2011 14:16
 

Na pomoćnom stadionu Tušanj svečano je otvoren Međunarodni sajam ˝Energija, industrija i rudarstvo˝ koji se u Tuzli održava od 21. do 25. juna. Na sajmu će učešće uzeti oko 80 izlagača iz sedam zemalja, kako u okviru pojedinačnih, tako i kolektivnih nastupa. Vlada TK i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK partnerski potpisuju ovaj sajam.

Prvi specijalizirani privredni sajam u Tuzli organizovala je kompanija ˝Tuzlanski sajam˝. ˝Koncept organiziranja sajma podrazumijeva početak realizacije dugoročnog projekta organiziranja ovog specijaliziranog sajma sa pratećim stručnim skupom ˝Energa˝ čiji su programski sadržaji posvećeni energiji i rudarstvu. Ako je igdje potreba i opravdanost situiranja sajma posvećenog energetici, to je ovdje u Tuzli i to je činjenica koju su potvrdili poznavaoci sajamskog poslovanja i privrednici iz oblasti energetike˝, kazao je direktor kompanije ˝Tuzlanski sajam˝ Radmir Žilić.

Zemlja partner u organizaciji sajma jeste Kraljevina Danska, a u njeno ime posjetiocima se obratila NJ.E. Kirsten Gilan, ambasadorica Kraljevine Danske u BiH. ˝Želim da se zahvalim organizatorima što su prepoznali relevantnost sektora energije i industrije u Danskoj, što je rezultiralo partnerskom saradnjom. Kao rezultat saradnje tu su i neke od najznamenitijih institucija i kompanija u Kraljevini Danskoj koje djeluju na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te održivog razvoja i kosaltinga. Ovdje će predstaviti svoje iskustvo, proizvode i znanja tokom izlagačkog dijela sajma˝, kazala je Gilan i dodala: ˝Nadam se da će svi učesnici ovog bitnog događaja biti od koristi i važnosti za sektor energije, industrije i rudarstva kada je u pitanju opskrba visoko efikasnim proizvodima kao i razmjena iskustava˝.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović istakao je da je Tuzla grad čiji građani znaju proizvesti električnu energiju iz uglja, grad koji je regionalni lider proizvodnje energije, te grad ljudi koji znaju sanjati, ali i ostvariti svoje snove. ˝U zadnje tri godine sve je više pametnih i racionalnih podstanica vezanih za grijanje, sve je više sunčevih kolektora, te sve više štedljivih LED sijalica. Ko zna proizvesti energiju, on je zna i štedjeti i racionalno koristiti˝, naglasio je načelnik Imamović.

˝Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti ovako impozantan broj izlagača i institucija iz cijele Europe. Tuzlanski kanton poznat je u BiH i regiji kao centar energetskog razvoja, najveća koncentracija energetskih kapaciteta smještena je upravo ovdje. Industrija i energetski sektor bitan su segment cjelokupne državne privrede i stub za daljnji razvoj našeg društva. Naš je cilj da povećamo konkurentnost i postanemo pouzdan i aktivan partner energetskog sektora, ne samo naše regije, već i šire. Razvoj energetskog sektora i industrije pokrenut će i privredni oporavak jer se otvaraju nova radna mjesta, omogućuje rast i razvoj novoj industriji, novoj praksi i novom znanju˝, kazao je premijer TK Sead Čaušević i dodao da sajam predstavlja jedinstvenu priliku institucijama u BiH da pokažu svoj kapacitet i potencijale, te da ostvare privrednu saradnju sa partnerima iz Europe.

˝Nama je jasno da se preko noći ne može doći do potpune zamjene fosilnih goriva obnovljivim i čistim izvorima energije. Stoga su planovi za izradu novog zamjenskog bloka u TE Tuzla i izgradnja TE Banovići došli u pravo vrijeme kako se sutra Federacija i BiH ne bi dovele u situaciju da budu ovisne o uvoznoj električnoj energiji˝, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Željko Knežiček te dodao da upravo ovakav vid sajma može pomoći da se nauče nova znanja i steknu nova isustva koja će pomoći, Tuzli, TK, Federaciji BiH i samoj BiH da se ne dovede u takvu situaciju.

U sklopu sajma bit će održan i naučni skup Energa koji je posvećen aktuelnim temama s područja energetike, a kojeg organizatorski potpisuju Općina Tuzla i Vlada TK. Za Energu je prijavljeno oko 50 prezentacija koje ćeodržati eksperti iz zemalja učesnica. Tokom trajanja Sajam će biti otvoren od 9 do 18 sati, a ulaznice će koštati 5 KM za poslovne ponuđače i 3 KM za sve ostale posjetioce.

YouTube Preview Image

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.