Foto: Počeo XIV Balkanski kongres o pripremi mineralnih sirovina

14.06.2011 12:56
 

U organizaciji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta UNTZ-a i Rudarskog fakulteta u Prijedoru u Tuzli se od 14. do 16. juna 2011. godine održava XIV Balkanski kongres o pripremi mineralnih sirovina, jedan od najznačajnijih naučnih skupova u BiH iz oblasti rudarstva.

˝Značajno je to što se Kongres održava u Tuzli koja je inače rudarski grad i koja eksploatiše različite vrste mineralne sirovine, na ovaj način dajemo svoj doprinos privrednom razvoju ovoga grada i Bosne i Hercegovine. Važno je i to što svi učesnici i poslovni partneri koji dolaze na Kongres traže mogućnosti investiranja u ovo područje kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu˝, kazao je dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli prof.dr. Kamal Gutić i dodao:˝Naše područje je vrlo interesantno, Tuzla i ovaj kraj obiluje različitim resursima i nama je bio cilj da postavimo tu priču u Tuzli. Kada su u pitanju mineralne sirovine to je strateško pitanje Bosne i Hercegovine. Na berzi su sada vrlo aktuelne metalične i nemetalične sirovine, a naša država je bogata zemlja puna minerala˝.

Teme predavanja na Kongresu obuhvatit će probleme pripreme mineralnih sirovina kao jezgra cijelog opšteg održivog razvoja, vodeći računa o zaštiti okoline. Predavači na Kongresu su vodeći stručnjaci iz oblasti pripreme mineralnih sirovina i to prof. dr. Cyril O'Connor iz Južne Afrike, predsjednik IMPC vijeća, zatim prof. dr. James Hendrix iz Amerike, specijalista za iskop zlata i srebra i prof.dr. Halit Liya Kuyumcu iz Njemačke, šef odjeljenja za procesiranje mineralnih sirovina u TU Berlin.

˝Balkanski kongres o pripremi mineralnih sirovina održava se svake dvije godine u nekom drugom gradu. Ovo je prvi put da organizujemo Kongres u Bosni i Hercegovini i nadam se da će biti veoma uspješan˝, kazao je predsjednik Balkanskog naučnog i organizacionog komiteta prof. Güven Onal iz Turske.

˝Što se tiče pripreme mineralnih sirovina na Balkanu, mislim da je ona u maloj stagnaciji. Resursi BIH obećavaju, posebno u sektoru nemetaličnih mineralnih sirovina i tu treba staviti težište u daljnjem radu. Na prostoru BiH postoji jako veliki broj nalazišta kalcijum karbonata, veoma ste bogati zeolitima koji su minerali budućnosti. Perspektiva mladih ljudi treba da bude u malim proizvodnjama, a upravo nemetalične mineralne sirovine to obezbjeđuju˝, kazao je direktor Instituta za tehnologije nuklearnih i drugih mineralnih sirovina iz Srbije LJubiša Andrić.

˝Teme koje će se obraditi su veoma važne i omogućit će učesnicima i partnerima Kongresa da razmijene svoja iskustava i uspostave kontakte te pokrenu inicijative za nova ulaganja˝, kazao je ministra za energiju, industriju i rudarstvo Tuzlanskog kantona Željko Knežiček.

˝Tri su osnovna faktora razvoja jednog grada, a to je prirodno i kulturno naslijeđe i ljudi. Ovaj Kongres zadovoljava sva tri faktora. Obogatit ćete znanje o našem prirodnom naslijeđu, o mineralnim sirovinama i kulturno industrijskom naslijeđu, a ljude kao faktor razvoja vi ćete obogatiti sa preko 160 prijavljenih radova na temu mineralnih sirovina. Zahvaljujem što ste ukazali povjerenje Banja Luci, Tuzli, Bosni i Hercegovini i odazvali se iz različitih država svijeta˝ , rekao je načelnik Opoćine Tuzla Jasmin Imamović.

U okviru XIV Balkanskog kongresa o pripremi mineralnih sirovina bit će održan i V Regionalni kongres studenata geotehnoloških fakulteta „Georeks”. Na Kongresu će učestvovati 44 studenta pod vodstvom 22 profesora i bit će izlagano ukupno 18 studentskih naučno – istraživačkih radova.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.