Prekogranična saradnja i razvoj poduzetništva

10.06.2011 13:19
 

U okviru aktivnosti InECo projekta Općina Tuzla, u partnerstvu sa Oxfam Italija (programom SeeNet „3B – Jačanje sistema MSP-a”, finansiranom od strane Vlade Republike Italije), organizovala je u Tuzli konferenciju prekogranične saradnje pod nazivom „Prekogranična saradnja i razvoj poduzetništva – značaj, stanje, perspektive”.

Na konferenciji je predstavljeno šest projekata prekogranične saradnje koje implementiraju Općina Tuzla, program SeeNet, NERDA, NBR Modriča, BIT Centar Tuzla i Centar za razvoj poduzetništva Tuzla. Ove organizacije su pored predstavljanja svojih projekata predstavili i zajednički akcioni plan čiji je cilj ostvarivanja maksimalnih sinergetskih efekata implementacije i zajedničkog rada na poboljšanju okruženja za poslovanje malih i srednjih preduzeća i razvoja poduzetništva.

˝Pokušavamo da napravimo sinergiju šest projekata iz različitih donatorskih fondova Europske unije. Ja bi se zahvalio Općini Tuzla jer smo došli u priliku da sve te projekte sastavimo na jedno mjesto i da aktivnosti podijelimo na način da budemo efikasniji i da ne dupliramo aktivnosti˝, kazao je direktor Udruženja za razvoj NERDA Enes Drljević.

U okviru prvog poziva IPA prekogranični program Hrvatska – Bosna i Hercegovina, Općina Tuzla je potpisala Ugovor o grantu sa Evropskom Unijom za implementaciju projekta ”Inovativno umrežavanje i ekonomska saradnja Tuzle i Vukovara” (InECo). Projekat je finansijski podržan od strane EU uz sufinansiranje Općine Tuzla. Osnovni cilj ovog projekta je jačanje institucionalne i ekonomske saradnje gradova Tuzla i Vukovar, sa fokusom na razvoj ekonomskih sistema i uspostavljanje mreže za saradnju malih i srednjih preduzeća u oba područja. Ukupna vrijednost projekta je 317.151,99 EUR u trajanju od 2 godine. Funkcionalni vodeći partner Projekta InECo je Općina Tuzla u partnerstvu sa Udruženjem samostalnih privrednika općine Tuzla, a vodeći partner iz Hrvatske je Grad Vukovar u partnerstvu sa Agencijom za razvoj Vukovara VURA.

˝Imamo šest projekata koje želimo umrežiti. Općina Tuzla je prva uspjela sa prekograničnom saradnjom, to je projekat Vukovara i Općina Tuzla. Hoćemo svih šest projekata prezentirati, da svi učesnici znaju sve o projektima i imati zajednički nastup. Mi u prekograničnoj saradnji nudimo ono po čemu smo bolji od drugih. Nudimo najveći inkubator malih i srednjih preduzeća u BiH koji se nalazi u Lipnici, najbolji tehnološki park na području bivše Jugoslavije Biznis inovativni centar..˝, kazao je načelnik Općina Tuzla Jasmin Imamović i dodao:˝I ovaj projekat je dobro realiziran sa Vukovarom, jedna dobra provjera, nakon koje su nam sa ponudom za prekograničnu saradnju došli i Šibenik i Daruvar. Imamo dobre partnere u biznis sektoru i nevladinom sektoru. Svi ovi projekti su vezani za nova radna mjesta˝.

Jačanje institucionalne i ekonomske saradnje Tuzle i Vukovara ostvarit će se preko jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u prekograničnom području, a posebno u oblastima novih informaciono-komunikacionih tehnologija, izvoznih i inovativnih sektora u oba područja, te umrežavanjem malih i srednjih preduzeća i institucija koje pružaju podršku razvoju ovih sektora. Posebna pažnja biće usmjerena na jačanje institucionalnih kapaciteta za pružanje podrške novim i razvoju postojećih malih i srednjih preduzeća.

˝Konkretno ovaj projekat koji zajednički radimo sa gradom Tuzlom, odnosno preko IPA programa doprinosi jednoj gospodarskoj suradnji. Mi očekujemo da će se gospodarstvenici Tuzle, Vukovara i regije na neki način zbližiti, razmijeniti iskustva i informacije, te na koncu početi surađivati u industriji i razvoju i jednog i drugog kraja .Grad Vukovar nema poduzetnički inkubator i mi ćemo iz ovog projekta ići na pokretanje tog inkubatora ta temelju pozitivnih iskustava Tuzle, koja je tu dosta ispred nas˝, istakao je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Željko Pinjuh.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.