Imamović prijavio Ajanovića zbog diskriminacije

09.06.2011 12:12
 

Zbog sumnje da je vijećnik Mirnes Ajanović (BOSS) na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla kršio odredbe Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović uputio je pismo OSCE-u, Agenciji za ravnopravnost spolova BIH, Gender centru Federacije BIH, Komisiji za jednakopravnost polova Skupštine Tuzlanskog kantona i Komisiji za ravnopravnost polova Općinskog vijeća Tuzla.
Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Izražavamo sumnju, da je na tridesetprvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla održanoj dana 31.05.2011. godine, u okviru rasprave pod tačkom 3. IZBORI I IMENOVANJA PREDSJEDNIKA I ČLANOVA KOMISIJA OV Tuzla, došlo do narušavanja principa i kršenja odredbi člana 17. stav 1, a u vezi sa članom 4. Zakona o ravnopravnosti polova u BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, broj 16/03) od strane Mirnesa Ajanovića, predsjednika Kluba vijećnika BOSS-a – Bosanska stranka- Mirnes Ajanović, vijećnika u OV Tuzla i predsjednika Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla.

Naime, diskutujući o predloženom sastavu Komisije za procjenu prometne vrijednosti nepokretnosti i prava, Komisije za provođenje konkursa za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i Komisije za odabir korisnika, rekonstrukciju stambenih objekata, Mirnes Ajanović je insinuirao da bi motivi za predlaganje kandidata u ove značajne i stručne komisije, mogli biti citiramo/„zadovoljavanje pohote” ili „pokušaj, da se nekome plati za odrađivanje radnji” završen citat//. Nakon, ovakve diskusije i upozorenja vijećnice Azre Gazibegović da će napustiti sjednicu ukoliko Ajanović nastavi sa vrijeđanjem žena, Ajanović je vijećnicu Azru Gazibegović, nazvao citiramo „političkim gušterom”.

Na opisani način po našem mišljenju, preduzete su radnje nasilja zabranjene članom 17. stav 1., a u vezi sa članom 4. citiranog Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, kojom je predloženim kandidatkinjama nanesena mentalna šteta ili patnja, insinuacijom da su bile objektom „nečije pohote”, odnosno da su „pokušale da nekome plate odrađivanjem radnji”, a sve sa ciljem da budu izabrane ili imenovane u neku Komisiju. Sumnjamo, da je na opisani način nanesena mentalna šteta i patnja u odnosu na osamnaest žena, koliko ih je predloženo u navedene radne komisije i jedne vijećnice.

Diskusija Mirnesa Ajanovića je, po našem mišljenju, teško povrijedila prava žena, iz razloga što on ovim svakoj ženi zanemaruje visoko obrazovanje, stručnost, profesionalnost i moralnost te svaku ženu sumnjiči za „zadovoljavanje pohote” i „odrađivanje radnji”. Dakle, žena koliko god bila stručna i profesionalna po njemu je uvijek samo ono naprijed navedeno.

Mi se pribojavamo da će u strahu od ovakvih kvalifikacija, žene zaposlene u općinskoj administraciji izbjegavati prihvatanje odgovornih dužnosti što će ih dovesti u neravnopravan položaj u odnosu na pripadnike muškog spola i nanijeti im mentalnu štetu i patnju.

Napominjemo, da se prijedlog za sastav komisija vrši na osnovu Zakona o principima lokalne samouprave („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine broj 49/06), Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava („Službene novine Tuzlanskog kantona” broj: 11/01.,13/01. i 13/03) Odluke o davanju u zakup općinskih poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža („Službeni glasnik Općine Tuzla”, broj: 6/04., 5/05., 9/05., 4/06. i 11/06), Statuta Općine Tuzla („Službeni glasnik Općine Tuzla”, broj:2/99. i 9/00), Odluke o davanju saglasnosti da se pristupi izradi i donošenju propisa o pretpostavkama, načelima i načinu izrade programa kapitalnih investicija Općine Tuzla („Službeni glasnik Općine Tuzla”, broj 4/05), Odluke o uslovima i načinu dodjele građevinskog zemljišta („Službeni glasnik Općine Tuzla”, broj: 6/03., 7/03., 10/05., 6/06., 7/06., 11/06. i 5/07) i Uputstva o načinu i procedurama odabira korsnika projekata povratka i rekonstrukcije stambenih jedinica („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj 48/06). Navedeni propisi, između ostalog, određuju kvalifikacionu strukturu predloženih komisija u kojima su imenovani članovi oba spola s tim što moramo napomenuti da je u Općini Tuzla uposleno više žena sa visokom stručnom spremom nego muškaraca sa visokom stručnom spremom.

Članice u komisijama su fakultetski obrazovane, sa odgovarajućim radnim stažom i profesionalnim iskustvom, što je cijenila i Komisija za izbor i imenovanja, nadležna da predlaže kandidate u Komisije za čiji izbor i imenovanje je nadležno Općinsko vijeće Tuzla. Pri izboru kandidata vodilo se računa prvenstveno o profesionalnim kvalifikacijama svakog kandidata bez obzira na spol.

Ističemo da od ukupnog broja uposlenika njih 256 ili 51, 93% su žene, a od ukupnog broja predloženih kandidata (45) njih 18 su žene ili 40 %. Svi nadležni prilikom predlaganja članova komisija imali su u vidu stručnost, poštenje i efikasnost predloženih.

Na kraju, ukazujemo, na postojanje sumnje da su na opisani način prekršene odredbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (član 1.) i Evropske konvencije za zaštitu prava i osnovnih sloboda, koje tretiraju zabranu diskriminacije (član 14.).  Molimo Vas da razmotrite mogućnosti preduzimanja na zakonu zasnovanih mjera po službenoj dužnosti iz vaše nadležnosti, uključujući i pokretanje postupaka u smislu člana 27. i 28. Zakona o ravnopravnosti polova u BiH.

(TIP)

Vezani članak: Politički cirkus na sjednici OV Tuzla

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.