Foto: Politički cirkus na sjednici OV Tuzla

01.06.2011 09:10
 

Sjednica Općinskog vijeća Tuzla, koja je održana u utorak, prošla je uz niz svađa, prepirki i uvreda. Najviše je pažnje privlačila prepirka između Općinskog načelnika Jasmina Imamovića i vijećnika Mirnesa Ajanovića (BOSS).

Rasprava zbog snimanja sjednice OV Tuzla

Na samom početku rada sjednice došlo je do burne rasprave vezane za kameru postavljenu od strane jednog portala koja je trebala snimati cijelu sjednicu kako bi, prema riječima Ajanovića, javnosti bilo prezentovano šta i kako rade vijećnici i kako funkcioniše OV Tuzla. Rasprava se vodila između pomenutog vijećnika i Imamovića koji je kazao da portal, nema dopuštenje za snimanje jer nije regulisan određenim ugovorom o prijenosu sjednice. Predstavnici portala kazali su da su poslali obavijest nadležnima da će snimati sjednicu.

Načelnik Imamović smatra da je to ˝djelo˝ vijećnika Ajanovića: ˝Za to će slijediti određena prijava jer se radi o neovlaštenom snimanju. Mi na narednoj sjednici moramo imati poslovnik, jer on stalno tu dovodi neke ljude, evo sad su postavili stalak sa kamerom. Ako nisu njegovi ljudi, kroz krivično gonjenje ćemo saznati čiji su, isto kao što je rekao da Danijel Senkić nije njegov čovjek i da on nema ništa s njim, međutim ima raspravu 6. juna i on ih zastupa. Teška je tužba, puno je nas tužilo njega i ponovo se radilo o nizu kleveta i uvreda˝, kazao je Imamović.

S druge strane, Ajanović kaže da je SDP na čelu sa Imamovićem pokušao onemogućiti jedan internet portal koji se bavi javnim informisanjem da snimi sjednicu OV Tuzla. ˝Zakonom je definisana obaveza Vijeća da prenosi sjednice u cjelosti i da se informiše javnost o njegovom radu. Niko više ne prenosi sjednice, niko od građana ne zna šta se događa na sjednicama i koliko oni koji primaju dobre novce uopšte odrađuju i djeluju u interesu građana. Ja sam, kada su pokušali zabraniti snimanje, istakao da je njihovo pravo da snimaju i da im niko ne može uskratiti to pravo, pogotovo osvrčući se na apsurdne izjave da postoji mogućnost da se radi o bombi, da je medij koji je došao snimati sjednicu praktično jedna teroristička organizacija˝, kazao je Ajanović. Ipak sjednica je snimana do kraja.

Vrijeđanje i diskriminacija

Sjednica koja počinje usvajanjem dnevnog reda, znatno je kasnila sa radom, a onda novi incident. Vijećnice iz kluba SDP-a, a onda i ostali članovi, podržani nekolicinom vijećnika drugih klubova, nakratko su napustili sjednicu. Naime, prema riječima vijećnice Azre Gazibegović (SDP), Ajanović je kroz tačku o općinskim komisijama i imenovanju njenih članova, uvrijedio i diskriminirao ˝ženski rod˝ komisije. Na ovo je reagovao načelnik Imamović: ˝Skoro 10 godina trpimo teške povrede ljudskih prava moje kolegice, kolege i ja od strane vijećnika Ajanovića. Dok sam bio odsutan sa sjednice, saznao sam da u komisije kao načelnik predlažem žene radi zadovoljavanja pohote. To su toliko strašne riječi da ne mogu biti strašnije. On se inače okomljuje na žene. Na prošloj sjednici se okomio na Suvadu Isaković, ranije na sekretara vijeća, na jednu ranjivu kategoriju. Odmah ću krenuti u ispitivanje elemenata odgovornosti i obraćanja nadležnim državnim organima za zaštitu prava žena od brutalnih napada Mirnesa Ajanovića. Mi očevi, muževi, braća i sinovi Tuzle nećemo dopustiti Ajanoviću da tako grubo vrijeđa prava žena˝, istakao je načelnik Imamović i dodao da oko 70 posto uposlenih u Općini Tuzla čine žene.

Ajanović kaže da je na sjednici tražio osnov po kojem je došlo do imenovanja članova za pomenute komisije. ˝Zašto nemamo biografiju, zašto se ne poštuje Zakon koji je definisao da sastav komisija mora biti po nacionalnoj strukturi, a u jednoj od komisija je potpuni debalans? Ukazao sam da mi ne znamo po kojem osnovu je ko biran i zašto određeni općinski službenici mogu biti birani u više komisija, a neki nikako. U svemu tome sam tražio da se vijećnici informišu kratkom biografijom ko je iz kojih razloga postavljen, dal je dovoljno stručan, jer je jedno od lica podnijelo ostavku zato što je smatralo da su određene odluke nezakonite. U okviru toga normalno je da ću pitati po kakvoj se liniji postavlja član, da li poslušničkoj, rođačkoj, pa čak jedno vrijeme je bilo rasprave o tome da po određenim pitanjima i po ljubavnoj liniji se određeni ljudi imenuju u općinske strukture˝, kazao je Ajanović koji je jednog od vijećnika nazvao i političkim gušterom.

Potrebno je napomenuti da je vijećnik Nikola Slavuljica u jednom momentu upozorio Ajanovića da se kontroliše po pitanju svojih izjava i prati sjednicu i njen dnevni red kako bi zaslužio veće uvažavanje od ostalih vijećnika OV Tuzla.

TVT d.o.o. Tuzla ide u privatizaciju

Na sjednici OV Tuzla razmatrana je Informacija Radne grupe za analizu stanja i predlaganje mjera za poboljšanje stanja u TVT d.o.o. Tuzla. Odlučeno je da se preduzeće privatizira, te da Općina Tuzla nema više udjela u vlasništvu, te da se sačinjava nova vlasnička struktura. U vezi sa realizacijom ove varijante, predstavnik Općine Tuzla u Skupštini Društva je obavezan da, imajući u vidu stav i mišljenje OV Tuzla, prethodno pribavi pravno mišljenje Općinskog pravobranilaštva.

Privatizacija neprivatizovanog dijela državnog kapitala u vlasništvu Općine Tuzla iznosi 99.730,53 KM ili 41,63 posto ukupnog osnovnog kapitala Društva. Po upisu u sudski registar ˝Rudnika uglja Tuzla˝ Tuzla d.o.o. iznosi 14.247,22 KM ili 5,94 posto, koliko je udio i Fabrike obuće ˝Aida˝ d.d. Tuzla. Način privatizacije bit će utvrđen nakon izrade Programa privatuzacije Društva i početne bilanse Društva uz saglasnost sa Općinom Tuzla, Rudnikom uglja Tuzla i Fabrikom obuće Aida, te uz saglasnost Agencije za privatuzaciju TK. Na sjednici je ponovo iznesena suma od preko 800.000 KM duga TVT d.o.o. Tuzla.

Radio televizija Tuzla

Predstavljen je i Elaborat o daljnjem razvoju i proširenju djelatnosti u JP radio Tuzla prema kojem će biti oformljena Radio televizija Tuzla koja će imati koncepciju urbane radio televizije. ˝Kreiranje programa, izgled studij, kadrovska i tehnička opremljenost trebaju i moraju imati imidž preporođenog i novog medija. RTV Tuzla će biti podrška zacrtanom razvoju grada koji dinamično raste. Stavljanje u fokus građanina da bi se prema njemu dizajnirao sistem, osnovni je cilj buduće RTV˝, rečeno je na sjednici. Predloženo je da se uz pomoć osnivača obezbijede investiciona sredstva u visini do 400.000 KM. Sredstva bi se obezbijedila na taj način što bi RTV Tuzla obezbijedila kredit kod poslovne banke za koji garanciju daje osnivač.

Regulacioni plan područja slijeganja tla u Tuzli – ˝Hendek – Pazar˝

Područje planiranja obuhvata površinu od 10,20 ha i definisan je lokalitetom Skver, ulicom Hendek na istoku, ulicom Franjevačka, regulisanom koritom rijeke Jale na jugu i zapadu te ulicom Džafer Mahala na sjeveru. Zavod za urbanizam Tuzla kao nosilac izrade regulacionog plana će analizirati već urađene zahvate na objektima vezano za izmjenu arhitekture, odnosno oblikovnog rješenja fasada objekta, te predložiti moguće mjere i intervencije. S obzirom da se regulacioni plan radi za obuhvat u kojem su locirani i školski objekti, posebno će biti preispitani postojeći kapaciteti društvene infrastrukture u kontaktnim prostornim cjelinama koji nemaju adekvatno riješenu prateću saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu sa posebnim osvrtom na urbani mobilijar, kao i planirane kapacitete koji nisu realizovani, te će na osnovu toga biti određen prema novim sadržajima.

Regulacioni plan izgleda ovako:

Sva javna komunalna preduzeća poslovala pozitivno

U nastavku donosimo pregled zaključaka vezanih za rad i poslovanje javnih i drugih preduzeća u 2010. godini, a čiji je osnivač ili suosnivač Općina Tuzla. OV Tuzla je u cilju obezbjeđenja potencijalnih površina za gradnju novih proizvodnih zona predložilo da se pokrene inicijativa za izmjenu zakonskih propisa iz oblasti raspolaganja građevinskim zemljištem, u smislu da se isto može davati pod zakup radi gradnje proizvodnih objekata, te da se radi obezbjeđenja uslova za štednju i racionalizaciju, izvrši analita naknada predsjednicima i članovima nadzornih objekata.

JKP Komunalac Tuzla

OV Tuzla je konstatovalo da je ovo preduzeće ispoštovalo preporuke da putem sudske ili vansudske nagodbe pokuša naplatiti potraživanja od građana. Od menadžmenta je zatraženo da sagleda mogućnosti da se intenziviraju aktivnosti na realizaciji Programa komunalne higijene grada.

JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla

OV Tuzla je u vezi sa problematikom parking prostora sugerisalo Općinskom načelniku, Službi za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ i direktoru preduzeća, da u skladu sa zakonom i mogućnostima krenu u aktivnosti vezane za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa JZU UKC Tuzla radi formiranja parkinga oko UKC-a Tuzla.

JKP Pannonica d.o.o. Tuzla

Zatraženo je da se ubuduće uz Izvještaje o radu i poslovanju dostavi izvještaj nadležne institucije o kvalitetu vode za kupanje, te da budući izvještaji sadrže podatke o načinu angažovanja uposlenika, uključujući i sezonsku radnu snagu.

JP RPC Tuzla Inkubator Lipnica d.o.o. Tuzla

Konstatovano je da su kapaciteti iskorišteni u procentu između 95 i 100 posto, te e zatraženo da se dostave informacije o firmama koje koriste i koje su koristile prostore Inkubatora uz razmatranje mogućnosti iznalaženja drugih prostora za otvaranje inkubatora po istom modelu.

OV Tuzla razmatralo je i usvojilo Rezoluciju u vezi sa okolnostima oko hapšenja osumnjičenog za ratne zločine Ratka Mladića, zahtjev za hapšenje i procesuiranje drugih osumnjičenih za ratne zločine i osudu podrške osumnjičenima za ratne zločine.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

10 komentara na Foto: Politički cirkus na sjednici OV Tuzla

 1. schweppes

  01. 06. 2011. - 10:59

  klasika….

 2. lance83

  01. 06. 2011. - 11:24

  Goli otok ponovo pustit u rad pa ih sve odvest.

  Tito vas je ubijao ali vas nije dovoljno pobio.
  Sram da vas bude bagro jedna

 3. zgrada_bez_parkinga8

  01. 06. 2011. - 11:28

  treba samo vidjeti kako Srbi u KK Slobodi DIte slave cetnike Ratka Mladica…… Sjajno. Tuzla grad srpskih cetnika.

 4. Front_TZ

  01. 06. 2011. - 17:53

  Naprijed Mirnese…Napred Deni…Nikad lijevo nikad SDP 

 5. MARSAL TITO

  01. 06. 2011. - 18:16

  MA OVI IZ FRONTA DJABE PALE VATRU , SDP CE IH POJEST ZA DORUCAK…. ❗ ❗ ❗

 6. ovako

  01. 06. 2011. - 22:32

  svadjaju se dva jarana, opet…
  a TVT + RT … ko ce tu bit dobar …
  dragi mirnese, dobro odradjen poso, vise tebe volimo gledat kako $eres nego pratit gdje ide med iz budzeta
  *aplauz shoshonima*

 7. Front_TZ

  02. 06. 2011. - 12:14

  @ Marsale komunistima je odzvonilo 😉 … SDP isti kao i ostali, samo drugo pakovanje 😉

 8. ko sto bi edo maajka reko u svojoj pjesmi upucena takvim “govnima koji samo sjede za foteljama i nesto cupri lafo pametno a trpaju novcanice u padze i djeci kupuju motore, auta i placaju fakulktet ili ti ga ispite…” ; Mirnese sredi ih, …………………………………….

 9. spam

  27. 07. 2011. - 04:31

  “JKP Pannonica d.o.o. Tuzla
  Zatraženo je da se ubuduće uz Izvještaje o radu i poslovanju dostavi izvještaj nadležne institucije o kvalitetu vode za kupanje, te da budući izvještaji sadrže podatke o načinu angažovanja uposlenika, uključujući i sezonsku radnu snagu”

  A gdje ide finansijski izvjestaj???  :mrgreen:

 10. Pachanga

  27. 07. 2011. - 06:06

  Ma dajj Spamiccc i ti sad bulaznis …kakav izvjestaj baaaa :mrgreen: ‘bitno je da se radi’!!! :))

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.