Dug Televizije Tuzla d.o.o. iznosi oko 800.000 maraka, direktor Salihović tvrdi potpuno suprotno

30.03.2011 00:30
 

Podaci Kantonalnog poreznog ureda Tuzla ukazuju da Televizija Tuzla d.o.o. duguje 635.000 maraka, te da uz ostatak dugova, cifra doseže iznos od oko 800.000 maraka. Ukupni iznos odnosi se na neizmirene porezne obaveze, plaće uposlenicima, kao i neizmirene obaveze penzijskog i zdravstvenog osiguranja radnicima.

S druge strane, aktuelni direktor Semir Salihović tvrdi da je taj iznos mnogo manji. ˝Od osnivanja TVT do danas za zdravstveno osiguranje radnika TVT duguje 14.886 maraka na plaćanje u ratama od 24 mjeseca. Za PIO po sporazumu koji smo potpisali sa Federalnim zavodom PIO na period od 36 mjeseci duguje 44.000 maraka i već plaćamo te obaveze. Po plaćanju duga dospjelih, a neuplaćenih doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti tuzlanska televizija duguje 10.900 KM, a priča da je TVT do guše kreditno zadužena nije istinita jer je mojim dolaskom naslijedila 150.000 maraka duga i sada ga servisiramo kako znamo i umijemo˝, tvrdio je Salihović na sjednici Općinskog vijeća Tuzla održanoj u utorak.

OV Tuzla 23. novembra 2010. godine formiralo je Radnu grupu za analizu stanja i predlaganje mjera za poboljšanje stanja u TVT d.o.o. Tuzla. Član Radne grupe Aid Berbić napomenuo je da Općina Tuzla u ukupnom kapitalu preduzeća učestvuje sa 41,63 posto udjela, a da je preostali kapital u vlasništvu više subjekata. Berbić je na sjednici OV Tuzla kazao da i pored upućenih dopisa za dostavu potrebnih podataka i informacija o finansijskom stanju u ovom privrednom društvu, nisu dobili adekvatne i validne podatke. U izvješću koje je Radna grupa predstavila bilo je riječi i o blokadi računa TVT do.o.o. Tuzla od strane Porezne uprave FBiH – Kantonalni ured Tuzla. Iako je Salihović tvrdio da je Radna grupa imala sve potrebne podatke na raspolaganju, Berbić je kazao da od menadžmenta preduzeća nisu uspjeli dobiti tačne i pouzdane podatke o iznosu obaveza.

Još prije su radnici Tuzlanske televizije slali anonimna pisma kolegama iz drugih medijskih kuća u kojima su direktora Salihovića optuživali za finansijske malverzacije i mobing, no Salihović tvrdi da nikada ni jednu tužbu nije primio. Kao odgovornog za kompletnu situaciju u TVT vijećnik Mirnes Ajanović vidi u načelniku Općine Tuzla Jasminu Imamoviću i spreman je da ga tuži.

Promjene u JP Radio Tuzla d.o.o.o

Osim za TVT d.o.o. Tuzla, Radna grupa je formirana i za JP Radio Tuzla d.o.o. čiji je stopostotni vlasnik Općina Tuzla. ˝Nakon promjena koje su se desile u ovom preduzeću očekujemo da se počnu ostvarivati određene stvari na polju informisanja. To je javni servis koji nije na tržišnoj utakmici i osnivač mora djelimično finansirati njegov program iz razloga što je minutaža uslovljena od RAK-a. Za nesmetan rad Radio Tuzle potrebno je neophodno ostvariti oko 20.000 KM za plaće, doprinose, komunalne usluge i ostalo. Do podataka o dugovima nismo mogli doći˝, kazao je Berbić.

U sklopu izrade programa sanacije i stabilizacije stanja nedavno je odlukom Upravnog odbora došlo do kadrovskih promjena u ovoj medijskoj kući. Dotadašnji direktor Radija Tuzla Muradif Kalesić je razriješen dužnosti, a na njegovo mjesto kao v.d. direktora imenovana je novinarka ovog medija Aleksandra Andrić. Također, smijenjena je i dotadašnja glavna i odgovorna urednica Indira Mehić, a na njeno mjesto postavljena je novinarka Renata Katić. I Andrić i Katić u najstarijem tuzlanskom mediju rade od 2004 godine.

Osuda izjava i postupaka zvaničnika RS-a u vezi najave podjele BiH

OV Tuzla razmotrilo je i usvojilo tekst osude izjava i postupaka zvaničnika RS-a u vezi sa najavom podjele BiH. Vijećnici su se podsjetili na dio Ustava BiH u kojem se navodi da ˝BiH nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država sa unutrašnjom strukturom, modificiranom Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica UN-a i može kao BiH zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema UN-a, kao i u drugim međunarodnim organizacijama˝.

Poručeno je da je BiH kao zemlja višestoljetnog historijskog kontinuiteta pluralistička zajednica i država svih naroda i građana koji u njoj žive, da svako vještačko podgrijavanje i raspirivanje nacionalnih strasti i pozivanje na podjelu može imati nesagledive štetne posljedice po teško ostvaren mir i zajednički život naroda i građana, ali isto tako i na stabilnost Balkanskog regiona u cjelini. OV Tuzla preporučilo je Visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku da iskoristi Bonske ovlasti protiv svih onih koji svojim izjavama ili radnjama ugrožavaju teritorijalni integritet i stabilnost BiH. Sredstvima javnog informisanja je upućen apel da se maksimalno uključe i svojim radom doprinesu stabilnosti BiH uz poštivanje slobode izražavanja shodno Zakonu o komunikacijama BiH.

O stanju sigurnosti na području općine Tuzla

Prema izvještaju Policijske uprave Tuzla u periodu januar-decembar 2010. godine, nadležnim tužilaštvima dostavljeno je 1.304 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je za 0,8 posto više nego u istom periodu 2009. godine. Izvještajima je obuhvaćeno 1.927 krivičnih djela – 6,2 posto više, ali je u isto vrijeme za 10,9 posto povećan broj rasvijetljenih krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih počinioca.

Načelnik PU Tuzla Ljubomir Divković je kazao da se najznačajniji porast krivičnih djela odnosi na imovinske delikte, te da je broj krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnika smanjen za 29,62 posto. U 2010. godini desila su se četiri ubistva, sedam krivičnih djela pokušaja ubistva, te tri silovanja. Prema riječima Divkovića, pokazatelji su nešto povoljniji u odnosu na 2009. godinu.

˝Uočeno je smanjenje broja kod krivičnih djela razbojništva, iznude, utaje, nasilničkog ponašanja, izazivanja opće opasnosti, te kod zloupotrebe znaka za pomoć i opasnost. Porastao je broj otuđenja motornih vozila, ali ipak stanje kriminaliteta na području općine Tuzla možemo smatrati zadovoljavajućim˝, kazao je Divković i trenutno sigurnosno stanje u općini Tuzla ocijenio sa ˝dva plus˝, jer kako kaže, uvijek može bolje. Ukazao je na nedostatak broja motornih vozila opremljenih uređajima za davanje zvučnih i svjetlosnih signala, vozila za prijevoz osoba lišenih slobode, specijalnih vozila za prijevoz, vozila koja su zatečena u prekršaju ili krivičnom djelu, ali i na nedostatak radnog prostora koji je razlog zašto veliki broj policijskih stanica radi u neuslovnim i neadekvatnim radnim prostorima.

Značajni rezultati u oblasti podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji i poduzetništvu

OV Tuzla konstatovalo je da je u prošloj 2010. godini Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti na čelu sa Safetom Husanovićem postigla značajne rezultate u oblasti podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji i poduzetništvu. Pokrenuta je inicijativa kod Skupštine TK, Vlade TK i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK da se sredstva namijenjena za poticaj poljoprivrede usmjere ka općinama u cilju realizacije projekata iz oblasti poticaja poljoprivredne proizvodnje jer je proizvodnja hrane prioritet u budućim privrednim aktivnostima Općine Tuzla. Također je pokrenuta inicijativa da se na nivou TK formira Agencija za podršku poduzetnicima.

Naime, u okviru budžetskih mogućnosti Općine Tuzla u 2010. godini za poljoprivredu su izdvojena sredstva u iznosu od 130.000 maraka, dok je za razvoj poduzetništva utrošeno 140.000 maraka. Programom korištenja sredstava za podršku projekata iz oblasti poduzetništva u 2010. godini, od ukupno 140.000 maraka, na programske aktivnosti i podrške utrošena su sredstva od 135.700 maraka, što predstavlja izvršenje od 97 posto planiranih sredstava. ˝Za očuvanje postojećih radnih mjesta, te za samozapošljavanje osoba, odnosno za njihovo radno angažovanje kojim ostvaruju dodatne prihode, obuhvaćeno je ukupno 279 korisnika. Pored toga obezbjeđena je indirektna podrška za 256 korisnika˝, kazao je Husanović.

Regulisati oblast individualnih mjerila za potrošnju vode i energije u domaćinstvima

OV Tuzla pokrenulo je inicijativu i zatražilo od nadležnih organa i tijela iz Zakona o zaštiti potrošača BiH i zakonodavnih tijela da donesu zakone i podzakonske akte kojim će se detaljnije regulisati oblast individualnih mjerila za potrošnju vode i energije u domaćinstvima. Također je zadužena Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica da do naredne sjednice dostavi općinskim vijećnicima pregled javnih dobara sa ukupnom cifrom izvršenih ulaganja u javna dobra od 2003. godine do danas.

Ostale odluke

OV Tuzla razmatralo je i usvojilo Odluku o pristupanju izradi urbanističkog plana poslovno-proizvodne cjeline Tabašnice – Atik mahala u obuhvatu prostorne cjeline Staro gradsko područje u Tuzli i Odluku o pristupanju izradi regulacionog plana poslovne-proizvodne zone Mlake u Tuzli. Razmatrana je i usvojena Odluka o izmjeni odluke o načinu ostvarivanja ušteda u Općini Tuzla, kao i Informacija o socijalnom statusu branilačke populacije i realizacije dopunskih prava korisnika boračko-invalidske zaštite. Polaganjem svečane izjave na sjednici Općinskoj vijeća mandat je preuzeo novi vijećnik zlatni ljiljan Ramiz Ramadanović iz reda SDP-a.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.