Tuzla od Federacije traži ekološku naknadu

15.03.2011 14:25
 

Na prijedlog načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića formirana je radna grupa koja će raditi na pripremi inicijative prema Vladi FBiH kada je riječ o plaćanju ekološke naknade. Prema riječima načelnika Imamovića Tuzla bi poput nekih gradova u RS-u i Hercegovini trebala ubirati ekološke naknade za elektroenergetske objekte, rečeno je između ostalog na sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzla.

˝Idemo sa inicijativom za uspostavljanje ravnopravnosti građana Tuzle sa drugim građanima u sredinama u kojima postoje elektroenergetska postrojenja i rudnici. Polazište je zakon Republike Srpske po kojem Ugljevik dobiva naknadu oko 5,5 miliona maraka godišnje, obračunatu prema količini proizvedene energije, ili u FBiH gdje se obračunava naknada za hidroelektrane u Hercegovini, pretpostavljamo u iznosu od oko 20 miliona KM˝, kazao je načelnik Imamović i dodao: ˝Tuzla, koja je najveći proizvođač električne energije, ne dobije ništa. Ovo se ne tiče Elektrodistribucije nego politike Vlade FBiH. Nadam se da će i postojeća Vlada u tehničkom mandatu prihvatiti našu inicijativu, ako ne, siguran sam da nova Vlada hoće, te da će biti u stanju da uspostavi jednakost građana BiH. Neka Vlada uvede plaćanja ekoloških naknada jer je nejednakost građana uzrok destabilizacije˝, rekao je načelnik Imamović.

Za poljoprivredu 130 hiljada, za poduzetništvo 140 hiljada maraka

Na sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzla Jasmina Imamovića, između ostalog, razmatrane su informacije o realizaciji projekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i razvoja poduzetništva. Rečeno je da su u okviru budžetskih mogućnosti u 2010. godini za poljoprivredu izdvojena sredstva u iznosu od 130.000 maraka, dok je za razvoj poduzetništva utrošeno 140.000 maraka.

˝U 2010. godini nastavljen je pozitivan trend u širenju i održavanju poljoprivrednih resursa u stočarstvu, voćarstvu, plasteničkoj proizvodnji povrća, pčelarstvu, kao i u povećanju proizvodnje i kvaliteta mlijeka, primarne proizvodnje mesa, a sa ciljem kreiranja stabilnih poljoprivrednih jedinica u obimu koji zadovoljava kriterije za ostvarivanje podsticaja na višim nivoima˝, kazao je pomoćnik Općinskog načelnika u ime Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti općine Tuzla Safet Husanović. Naglašeno je da je i prošle godine izostala adekvatna institucionalna podrška na nivou kanotna i FBiH, posebno u dijelu mjera za pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

Načelnik Imamović je kazao da je implementacijom programa za podršku razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tuzla u 2010. godini direktnim oblikom podrške bilo obuhvaćeno 476 poljoprivrednih proizvođača, dok je indirektnom podrškom, kroz edukaciju i podizanje nivoa znanja o proizvodnji, očuvanju i podizanju kvaliteta uspostavljanja proizvodnje, te kroz promociju domaće poljoprivredne proizvodnje i obezbjeđenja prostora za plasman proizvoda bilo obuhvaćeno oko 100 korisnika.

Pomoć za 279 korisnika iz oblasti poduzetništva

Programom korištenja sredstava za podršku projekata iz oblasti poduzetništva u 2010. godini, od ukupno 140.000 maraka, na programske aktivnosti i podrške utrošena su sredstva od 135.700 maraka, što predstavlja izvršenje od 97 posto planiranih sredstava, rečeno je na Kolegiju. ˝Za očuvanje postojećih radnih mjesta, te za samozapošljavanje osoba, odnosno za njihovo radno angažovanje kojim ostvaruju dodatne prihode, obuhvaćeno je ukupno 279 korisnika. Pored toga obezbjeđena je indirektna podrška za 256 korisnika˝, kazao je Husanović.

Na Kolegiju je rečeno da je težište programa bilo bazirano na podršci poslovnih subjekata u implementaciji njihovih projekata koji su omogućili otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojeće uposlenosti, na podršci projekata organizacija i udruženja iz poslovnog sektora, razvijanja energetske efikasnosti, te kao podrška više različitih projekata u segmentu socijalnog poduzetništva koji su usmjereni na zapošljavanje, radno angažovanje invalida, nezaposlenih žena u stanju socijalne potrebe, nezaposlenih žena u stanju socijalne potrebe, nezaposlenih mladih osoba bez roditelja, mladih obrazovanih osoba, kao krajnjih korisnika programa.

Urbanistički plan ˝Tabašnica – Atik mahala˝

Na Kolegiju je razmatrana i usvojena Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta prostorne cjeline ˝Tabašnice – Atik mahala˝ u obuhvatu cjeline Staro gradsko područje u Tuzli. Urbanistički projekat obuhvata površinu od 4,29 ha i definisan je lokalitetom ˝Skver˝ i ulicom Kulina Bana na sjeveru, ulicom Stari Grad i Tabašnice na istoku, ulicom Franjevačka na jugu i ulicom Hendek na zapadu. Kako je rečeno, projekat se radi u cilju donošenja provedbene planske dokumentacije za izgradnju objekata stambene, stambeno-poslovne i poslovne namjene sa integracijom zatečenog stanja, a onda i izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture, kao i opremanje društvenom infrastrukturom. Ukoliko Općinsko vijeće prihvati Odluku, rok za izradu Urbanističkog projekta je osam mjeseci, a sredstva za izradu obezbijedit će Općina Tuzla u budžetu za 2011. godinu, rečeno je na sjednici.

Regulacioni plan poslovno – proizvodne zone ˝Mlake – Šićki Brod˝

Na sjednici je razmatrana i usvojena Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana poslovno – proizvodne zone ˝Mlake – Šićki Brod˝ u Tuzli na površini o pet hektara. Za izradu regulacionog plana također je predviđen rok o osam mjeseci, a sredstva će obezbijediti Općina Tuzla. Lokacija za izradu ovog plana definisana je magistralnom cestom M 1.8 Sarajevo – Orašje sa jugozapada, petljom ˝Šićki Brod˝ i magistralnom cestom M-4 Doboj tuzla sa sjeverozapada, kolosijekom željezničke pruge Brčko – Banovići sa sjeveroistoka i regulisanim koritom rijeke Jale sa jugoistoka. Na Kolegiju je naglašeno da je lokacija saobraćajno dobro povezana sa svim putnim pravcima i pruža sa prostornog aspekta povoljne uslove za izgradnju objekata poslovno – proizvodne namjene.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.