Zajednički rad i sinergijsko djelovanje za bolji život građana

14.03.2011 17:03
 

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović sa saradnicima primio je u radnu posjetu premijera Seada Čauševića i članove Vlade Tuzlanskog kantona, tokom koje je razgovarano o mogućnostima zajedničkog rada i sinergijskog djelovanja, s ciljem da se život građana Tuzle i Tuzlanskog kantona učini kvalitetnijim i boljim.

Načelnik Imaović je istakao da od Vlade TK očekuje podršku  u zajedničkom nastupu u incijativi za izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda, kako bi, prema njegovim riječima,  i građani Tuzle imali isti povrat sredstava kao i gradovi u drugim kantonima u FBiH. Također, on smatra da bi Tuzla, poput nekih gradova u Republici Srpskoj i Hercegovini, trebala ubirati naknade za elektroenergetske objekte.  Očekuje da Vlada TK predvidi sredstava za gradnju fiskulturne sale u OŠ ˝Sjenjak”, nastavak rekonstrukcije stadiona ˝Tušanj˝, rad Muzeja Istočne Bosne i Međunarodne galerije portreta, kao i novčana sredstva za trenažne procese tuzalnskih klubova na stadionu ˝Tušanj˝ i u SKPC Mejdan. Iz Općine Tuzla je članovima Vlade TK, pored ostalog, predloženo da zajednički iz budžeta izdvoje po 100.000 KM, po principu marka na marku, kako bi se u ovoj godini obezbijedili uslovi za volontiranje mladih ljudi koji su završili fakultet.

˝Umrežiti energije˝

˝Očekujem ravnopravnost građana Tuzle sa drugim općinama Tuzlaskog kantona. Mi nećemo strogo ekonomski zahtjevati koliko Tuzla puni budžet, da joj se toliko i vrati, ali očekujemo da će to biti daleko više nego što je bilo proteklih osam godina. Ja sam predložio sinergiju općine Tuzla i Tuzlanskog kantona, da umrežimo naše energije. Predložio sam da idemo u izmjene nekih propisa zajedno sa poslanicima iz TK koji participiraju u Federalnom parlamentu, pa i Zakona o raspodjeli javnog prihoda. Također, idemo prema Zavodu za statistiku da nam napravi pravilniju procjenu stanovnika, jer nas oštećuju za oko 40.000 stanovnika, a to je osnova za raspodjelu PDV-a˝, rekao je načelnik Immaović i dodao:˝ Sada ćemo imati sinergiju i zajednički ići prema federalnim i državnim organima, pokušati obezbijediti pare, pa će biti lakše i kantonu i općini. Ja mislim da mi sa novom Vladom TK možemo biti samo na dobitku, a nikako na gubitku˝.

˝U skladu sa mogućnostima˝

Prema riječima premijera TK Čauševića samo zajedničkim djelovanjem lokalnih i kantonalnih struktura vlasti putem razvojnih projekata i konstruktivnih prijedloga i sugestija može se doprinijeti povećanju kvaliteta života građana Tuzlanskog kantona. ˝Razgovor je bio na fonu zajedničkog djelovanja kada su u pitanju prioriteti, kako kantona, tako i općine. Razgovarali smo o konkretnim projektima i zadaćama, s ciljem da se poveća ukupan prihod u budžetu kantona i općina, na način da se obezbijede dodatna sredstva, redovnijim ubiranjem koncesija, da zagađivači plaćaju ekološke naknade, stvaranjem uslova za nova zapošljavanja koje bi punilo fondove. Mi smo danas kazali i dobili razumijevanja da je budžet TK u teškoj situaciji obzirom da imamo akumuliran deficit, ali ćemo u okviru onoga što je moguće imati kao prioritet ono o čemu je danas govoreno, jer se radi o općini koja je najveća i sa stanovišta razvoja najznačajnija za TK˝, istakao je Čaušević.

Slični sastanci u planu su i sa predstavnicima drugih općina sa područja Tuzlanskog kantona, kako bi se resorni ministri u Vladi upoznali i sa njihovim aktivnostima i potrebama prije usvajanja budžeta Vlade Tuzlanskog kantona.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.