Planirani budžet Općine Tuzla za 2011. iznosi 42.644.893 KM

15.02.2011 20:10
 

Planirani budžet Općine Tuzla za 2011. godinu iznosi 42.644.893 KM, usvojeno je na sjednici Općinskog vijeća Tuzla. Ukupno planirani prihodi iznose 41.197.940 KM, dok su rashodi planirani u visini od 41.964.893,62 KM. U Prijedlogu budžeta najviše sredstava izdvojeno je za oblast komunalne infrastrukture i društvenih djelatnosti, odnosno 50,18 posto ukupnih rashoda.

˝Budžet smatram realnim i neplaniramo nikakav deficit, a višku se nadamo. Planiramo pronaći investitore koji bi gradili u Tuzli kako bismo povećali budžet. Uvijek kažem da je on inicijalni, jer na bazi ovih sredstava treba da ostvarimo dosta sredstava oko pristupnih fondova kod budžeta sa viših nivoa vlasti i kod stranih vlada, kao što smo to uradili i prošle godine. Najveća ušteda je u neprekidnom radu i u ideji, a naša politika je obezbijediti sredstva za nove ideje, jer ljudi, kulturno i prirodno nasljeđe, najbitniji su faktori razvoja i to troje uvijek treba pratiti paralelno˝, prokomentarisao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

U 2011. godini u sklopu Projekta prijateljskog okruženja povećan je iznos budžeta za 3,2 miliona KM kao dio koji će finansirati JP Elektroprivreda BiH za izgradnju toplovodne i kanalizacione mreže u MZ Husino, Šićki Brod i Bukinje. Iz budžeta Općine Tuzla najviše će u 2011. godini biti izdvojeno za finansiranje tekućeg održavanja, rekonstrukcije i nove izgradnje komunalne infrastrukture i to u ukupnom iznosu od 21.057.103 KM ili 50,18 posto posto ukupnih rashoda.

Na sjednici je predloženo i nekoliko amandmana na Prijedlog budžeta, ali nisu prihvaćeni. Između ostalog odbijen je amandman da se dio grantova za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa utroši na rekonstrukciju Službe hitne medicinske pomoći i izgradnju hitne pedijatrijske i stomatološke službe, umjesto na rekonstrukciju gradskog parka i izgradnju još jednog spomenika. Također je odbačen amandman da se sredstva namijenjena sa manifestaciju Cum grano salis smanje za 15 posto i usmjere za pomoć Narodnoj kuhinji.

Pristupanje izradi asanacionog – regulacionog plana šljačišta TE Tuzla

Razmatrana je i usvojena Odluka o pristupanju izradi asanacionog – regulacionog plana odlagališta šljake i pepela “Plane Divkovići I i Divkovići II” Termoelektrane Tuzla sa tehničkom i biološkom rekultivacijom. Planirano je da se izgradi saobraćajna, komunalna i energetska infrastruktura na pomenutom području, gdje se posebna pažnja posvećuje zaštiti životne sredine. Sredstva za izradu plana obezbijedit će Općina Tuzla u budžetu za 2011. godinu.

˝Radi se o površini od 161 hektar zemljišta koje je dugi niz godina korišteno za odlaganje šljake i pepela. Taj prostor je već odavno trebao da se prevede krajnjoj namjeni u smislu asanacije i rekultivacije kako bi bio namijenjen za neke druge svrhe˝, kazao je pomoćnik Općinskog načelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slavko Stijepić. Predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina kao zaključak donijela je da se na sličan način tretiraju i drugi prostori gdje je potrebno izvršiti rekultivaciju zemljišta degradiranog šljakom.

Služba za inspekcijske poslove – kontinuiran i stalan nadzor nad subjektima

Na sjednici je razmatrana i primljena k znanju Informacija o provedenim inspekcijskim nadzorima u 2010. godini. Prema izvještaju Službe za inspekcijske poslove Općine Tuzla, po pitanju represivnih mjera prema subjektima nadzora u 2010. godini izrečeno je ukupno 1.092 prekršajna naloga ukupne vrijednosti 104.870 KM. Provodeći inspekcijske nadzore nad propisima BiH ukupno je izrečeno 13 prekršajnih naloga u vrijednosti od 10.250 KM, propisima FBiH 235 prekršajnih naloga u vrijednosti od 36.050 KM, propisima TK-a izrečeno 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 9.450 KM, dok je u okviru nadzora nad Općinskim propisima izrečeno ukupno 818 prekršajnih naloga u vrijednosti od 49.120 KM.

Kako je rečeno, do određenog povećana broja izrečenih prekršajnih naloga došlo i iz razloga provođenja odredbi Odluke o javnim parkiralištima na području Općine Tuzla, a u kojem dijelu je ova Služba pružila značajnu podršku JKP Saobraćaj i komunikacije prilikom provođenja odredbi navedene Odluke

˝U oblasti komunalne inspekcije kontinuiran je i stalan nadzor nad subjektima, ponašanjima fizičkih radnih lica kao i građana, dok se u sanitarnom nadzoru ostvaruje potpuni nadzor nad radom subjekata po pitanju zaštite i zdravlja stanovništva od zaraznih i drugih bolesti. Permanentno sa drugim organima na nivou kantona, a u saradnji sa određenim laboratorijama, vršimo kontinuirano i stalno praćenje situacije u pogledu sigurnosti i zaštite ispravnosti životnih namirnica koje građani svakodnevno konzumiraju˝, kazao je šef Službe za inspekcijske poslove općine Tuzla Ćazim Serhatlić.

Po pitanju Informacije o provedenim inspekcijskim nadzorima u 2010. godini Općinsko vijeće Tuzla pokrenulo je inicijativu za mijenjanje zakona o inspekcijskom nadzoru, kako bi inspekcijski organi bili vertikalno subordinirajući i koji bi omogućio organiziranje komunalne policije.

Nema potrebe za izgradnjom novih benzinskih pumpnih – plinskih stanica

Razmatrana je i usvojena Analiza postojećih lokacija benzinskih pumpnih – plinskih stanica na području općine Tuzla, te se došlo do zaključka da ne postoji potreba za izgradnjom novih stanica s obzirom na numeričke pokazatelje o međusobnoj udaljenosti stanica, broju gravitirajućih vozila i broju stanovnika. Također je rečeno da u narednom periodu treba u skladu sa postavljenim kriterijima dozvoliti dogradnju točećih mjesta za plin u okviru postojećih benzinskih pumpnih stanica.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

2 komentara na Planirani budžet Općine Tuzla za 2011. iznosi 42.644.893 KM

  1. Cuj ti OV, u stvari nije OV nego JI! Kako se samo neko “usudio” upetljati u snove Jasmina Imamovica? Naravno da su njegovi poslusnici GLAT ODBILI takve “drske” predloge…
    Kad ce ovaj nacelnik konacno spustiti na zemlju? Ocito da su u njegovim snovima gradjani zadnja rupa na svirali (usput : sluzba Hitne pomoci je KATASTROFA – nista nemaju!!).
    Vazniji su spomenici i knjizevni susreti – ne dirajte mu u snove!
    “…odbijen je amandman da se dio grantova za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa utroši na rekonstrukciju Službe hitne medicinske pomoći i izgradnju hitne pedijatrijske i stomatološke službe, umjesto na rekonstrukciju gradskog parka i izgradnju još jednog spomenika. Također je odbačen amandman da se sredstva namijenjena sa manifestaciju Cum grano salis smanje za 15 posto i usmjere za pomoć Narodnoj kuhinji.”

  2. Moje jadno misljenje je da ulazemo sve u spomenike, kome treba u ovome gradu sport. Daj da napravimo jos par fontana i kojekakvih knjizevnih susreta i eto nas u vrhu Evrope. Tuzla je ionako poznata po Mesi i Ismetu i Jasminu. Ko je bila Svetlana Kitic, Mirza Delibasic, Zlatan Saracevic. Za vasu bolju obavjestenost Kiticka je najbolja rukometasica svijeta do dana danasnjeg, Kindje je najbolji sportas ove nase umjetnicke drzave, a Zlaja je bio jedan od najvecih atleticara iz ove drzave (i one prijasnje).

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.