Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju UKC-a Tuzla proglašeno Referalnim centrom

03.02.2011 13:12
 

Rješenjem Ministarstva zdravstva FBiH Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju UKC-a Tuzla proglašeno je Referalnim centrom za gastrointestinalnu endeskopiju  intervencijske procedure u pankreatično-bilijarnim bolestima pod kontrolom ultrazvuka. Status Referalnog centra je kruna jednog dugogodišnjeg rada i uspjeha doktora u oblasti gatroenterologije i hepatologije, istaknuto je na današnjoj press konferenciji u UKC-u Tuzli.

Dobijanjem rješenja o određivanju Referalnog centra, Klinika za interne bolesti Odjeljenje  za gastroenterologiju i hepatologiju UKC-a Tuzla stekla je pravo upotrebe i isticanja znaka i naziva Referalnog centra. Potpisano rješenje je veliko priznanje vodećim ljudima  menadžmenta UKC-a Tuzla i Klinike za interne bolesti, kao i svim doktorima i  uposlenicima ove klinike.

”UKC Tuzla, Klinika za interne bolesti i Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju postalo je Referalni centar. Zasluga je to menadžmenta Kliničkog centra na čelu sa prof. dr. Elmirom Čiškušićem, direktora Klinike za interne bolesti doc. dr. Midhata Tabakovića, a mi ljekari sa gastroenterologije i hepatologije dugujemo zahvalnost i našim učiteljima od kojih neki i nisu među živim, ali koji su entabilirali gastroenterologiju i hepatologiju kao jednu prepoznatiljivu medicinsku disciplinu u širem regionu”, kazao je Šef Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju u UKC-u Tuzla Ervin Alibegović.

”Nama nije dovoljno da smo dobri, nama treba da smo najbolji u državi. Tako da je Referalni centar potvrda od Federalnog ministarstva zdravstva da smo mi najbolji u državi za jednu određenu oblast, a u ovom slučaju je to gastroenterologija  intervencijske procedure u pankreatično-bilijarnim bolestima pod kontrolom ultrazvuka. Drago nam je da je status Referalnog centra kruna jednog dugogodišnjeg uspjeha”, istakao je doc. dr. Nermin Salkić.

Prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Referalni centar može biti zdravstvena ustanova ili njen dio koji ispunjava kriterije za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite. Referalni centar se naročito bavi poslovima praćenja, proučavanja i unapređivanja oblasti za koju je osnovan, pružanjem stručno-metodološke pomoći, utvrđivanjem doktrinarnih kriterija za dijagnostiku i liječenje pojedinih bolesti, davanjem ocjena i mišljenja za metode, postupke i programe rada iz dijela zdravstvene zaštite za koju je osnovan i prati stručno usavršavanje zdravstvenih radnika.

Druga škola proksimalne dijagnostičke endoskopije

Univerzitetski klinički centar Tuzla organizator je “Druge edukativne škole proksimalne dijagnostičke endoskopije”. Škola će početi u subotu, 5. februara i trajat će do 4. marta, a organizirana je u saradnji s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli i Lječničkom komorom TK. Voditelji škole su dr. Ervin Alibegović i dr. Midhat Smajić, s Odjela za gastroenterologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

”Ove godine imamo jako puno zainteresovanih za školu, ali smo ograničeni pa ćemo morati napraviti selekciju. Škola nije samo za ljekare, nego i za medicinske tehničare. Polaznici škole pored teoretskih predavanja, rade i praktične vježbe. Nakon predavanja polaznici polažu praktični i teoretski test i dobijaju certifikat”, kazao je voditelj škole dr. Midhat Smajić.

Cilj škole je osposobiti ljekare i medicinske tehničare u izvođenju proksimalne dijagnostičke endoskopije, u periodu od mjesec dana, u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji. Gastrointestinalna endoskopija predstavlja neraskidivi dio moderne gastroenterologije i hepatologije. S obzirom da u našoj državi postoji mali broj medicinskih centara u kojima se izvodi gastrointestinalna endoskopija, ova škola predstavlja doprinos u unapređenju u dijagnostici i liječenju pacijenta u BiH.

Osim domaćih predavača, putem video konferencijskog linka u teoretskom dijelu, predavanja će održati uvaženi stručnjak iz Moskve profesor Pjotr Šerbakov kao i predavači iz Osijeka i Novog Sada. Predavanja će se održavati u Kabinetu za endoskopiju, Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

(TIP/A.S.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

4 komentara na Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju UKC-a Tuzla proglašeno Referalnim centrom

 1. UKC Tuzla je najbolji u samohvalisanju, Interna klinika posebno!

 2. IV

  03. 02. 2011. - 19:36

  Kada ih vidim da gostuju na TV-u ospem se jer znam da me čeka koji sat silovanja zdrave pameti i tog samohvalisanja. Banda bahata!

 3. dr_twin

  03. 02. 2011. - 23:12

  @IV naravno, potpuno si kvalifikovan da ocjenjujes ko je bahat i ko se samohvalise….

 4. IV

  04. 02. 2011. - 07:29

  Otkud znaš, možda i jesam?

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.