Sanirati klizišta i što prije obezbijediti smještaj evakuisanim porodicama

10.12.2010 20:24
 

U tuzlanskom naselju Crvene Njive zbog klizišta koja su se desila prethodnih dana, gdje su tri lica izgubila i živote, sada je već ugroženo 14 kuća. U vezi s tim Općinsko vijeće Tuzla danas je na vanrednoj sjednici, između ostalog, zaključilo da se u skladu sa Zakonom pripremi i usvoji program prioritetnih mjera na sanaciji najrizičnijih klizišta, a potom pristupi njegovoj sanaciji.

OV Tuzla danas je zatražilo da se nastavi sa mjerama pomoći građanima čija je imovina oštećena zbog posljedica koje su nastupile prirodnom nesrećom. Dalo je ovlaštenje Općinskom načelniku Jasminu Imamoviću da u skladu sa Zakonom i materijalnim mogućnostima Općine Tuzla pristupi rješavanju pitanja adekvatnog smještaja za ugrožene porodice uz sagledavanje zakonskih i materijalnih mogućnosti za dugoročno rješavanje ovog pitanja.

˝Poduzimamo mjere u skladu sa Zakonom, evakuisali smo ljude i obezbijedili im nužni smještaj. Situacija se svakoga dana mijenja i svaki dan se nadopunjavaju činjenice. Općina je u neprekidnom kontaktu sa Štabom civilne zaštite na svim nivoima kako bi se što skorije riješio problem˝, kazao je Imamović i napomenuo da se u četvrtak navečer u naselju Crvene Njive pokrenulo još jedno klizište. Uzroke za ovu pojavu vidi u geološkom karakteru tla, padavinama, nezakonitim zahvatima na tlu i bespravnoj gradnji objekata.

OV Tuzla od Općinskog štaba civilne zaštite i Općinskog načelnika zatražilo je da se formiraju stručne ekipe sa zadatkom da izvrše analizu površina ugroženih klizanjem tla na području općine Tuzla, a potom da u saradnji sa nadležnim općinskim službama i relevantnim institucijama obezbijede da se na vidljiv način obilježe svi objekti na terenu koji predstavljaju potencijalnu opasnost za život, zdravlje i imovinu građana. U naselju Mihatovići postoji 15 renoviranih alternativnih apartmana, gdje se trenutno nalazi pet porodica iz naselja Crvene Njive. Deset objekata je još uvijek prazno jer su osobe koje su evakuisane smještaj potražile kod rodbine ili prijatelja.

˝Stanje elementarne nepogode i dalje traje i nećemo ga ukidati dok se ne steknu potrebni uslovi za njegovo ukidanje. Činjenica je da je područje Crvenih Njiva jako opasno˝, kazao je komandir Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla Jozo Nišandžić. Napomenuo je da Štab CZ Općine Tuzla radi 24 sata dnevno, ali i da je osam posto područja u MZ Mosnik pod klizištem, dok su 3,3 posto lokaliteta potencijalna klizišta.

Geolog Miralem Mulać još jednom je podsjetio da je na tom području nemoguća gradnja i da nije slučajno da je ta zona izdvojena kao potencijalna zona za klizišta. ˝Sa stručnog aspekta, to je jedno veoma složeno i specifično klizište jer se radi o blokovskom otkidanju kompletnog dijela terena˝, kazao je Mulać.

Općinsko vijeće sugeriše da se ubrzaju aktivnosti na provođenju postupaka legalizacije bespravno izgrađenih objekata, te je uputilo poziv građanima, koji su u postupku legalizacije objekata, da o svemu izvedu radove u skladu sa izdatim odobrenjem kako bi mogli dobiti upotrebu dozvolu za svoje objekte.

Vijeće urgira da se realizira ranije usvojena inicijativa upućena Parlamentu FBiH za izmjenu Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća FBiH i Odluke o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebnog poreza za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u smislu da se do sada predviđenih 20 posto sredstava za namjenu preventive poveća na 40 posto sredstava od ukupnih sredstava namijenjenih za zaštitu i spašavanje. Od Vlade FBiH i Vlade TK zatražilo je da se u skladu sa Zakonom izdvoje sredstva na ime pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće koja se desila 5. decembra.

(TIP/A.U.)

Prethodni članci:

U tuzlanskom naselju Crvene Njive ugroženo 14 kuća

Tihić i Galešić posjetili naselje Crvene Njive

Većina kuća u Crvenim Njivama izgrađena nelegalno

Evakuisano 14 porodica iz Crvenih Njiva

Proglašeno stanje prirodne nepogode od klizanja tla

VIDEO/FOTO: Klizište ˝progutalo˝ kuću, majka, sin i nana smrtno stradali

Video: Stanovnici Crvenih njiva u strahu od obrušavanja zemlje

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.