Da li smo na putu stabilizacije i povjerenja?

26.11.2010 16:26
 

U organizaciji Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje danas je u Tuzli organizovan okrugli sto o temi:˝Da li smo na putu stabilizacije i povjerenja?˝. Između ostalog, rečeno je da je će odluka Apelacionog suda u Beogradu u predmetu Ilija Jurišić i izvinjenje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za zločine koje je napravila Armija BiH, vjerovatno imati pozitivan odraz na odnose Sarajeva i Beograda.

Predsjednik FIPP Sinan Alić kazao je da je okrugli sto organizovan s ciljem poticaja organima vlasti Republike Srbije i Bosne i Hercegovine da učine napor više kako bi se izbjegli nesporazumi na relaciji ove dvije države. ˝Smatramo neophodnim čvrstu potvrdu obostrane riješenosti da se procesuiraju svi oni koji su počinili ratne zločine bez obzira na njihovo državljanstvo ili nacionalnu pripadnost. Dijalog se mora otvoriti i mišljenja smo da angažovanjem nevladine, ali i vladine organizacije, mogu natjerati Beograd i Sarajevo da uspostave stalnu komunikaciju˝, kazao je Alić i dodao: ˝Situacija je nepodnošljiva zato što na stotine ljudi ne smije krenuti put Srbije zbog zloupotreba različitog tumačenja međunarodnih konvencija kada je u pitanju potraga i procesuiranje ratnih zločina i zločinaca˝.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je naglasio da je ekonomska kriza odigrala bitnu ulogu kada su u pitanju destruktivni odnosi Srbije i BiH, te da je siromaštvo glavni zajednički neprijatelj ove dvije zemlje. ˝U svim zemljama imamo narasle destrukcije i imamo pravnu nesigurnost gdje su pravno nesigurni oni koji su nedužni, a pravno su sigurni oni drugi koji se puno brže i bolje povezuju˝, kazao je Imamović koji rješenje vidi u zajedničkoj borbi protiv siromaštva, borbi koja bi dovela i do procesuiranja krivaca za narušen odnos na relaciji Sarajevo – Beograd.

Mnogi su usponi i padovi u zadnjih 16 godina između Srbije i BiH, ali sa velikim pomakom zadnjih godina i uz puno riješenih pitanja, mišljenja je potpredsjednik Igmanske inicijative Vehid Šehić. ˝Istina je da ne postoji uvijek politička volja aktera života u našim državama, posebno u BiH, jer mi nemamo još uvijek spoljnu jasno definisanu politiku. Kao takva predstavlja i opterećenje za odnose sa Srbijom˝, kazao je Šehić koji smatra da se Međunarodna zajednica ne treba miješati u probleme i rješavanje problema ove dvije države.

Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut smatra da je greška bazirati se samo na odnos Srbije i BiH, jer, kako kaže, problem je mnogo širi i obuhvaća cijeli region. ˝Rješavanje problema u regionu je jedini put da sve zemlje zajedno krenu u Europsku uniju. Trenutna dešavanja i povezanost Srbije i Hrvatske i njihovi susreti predsjednika i ostalih vladinih ljudi, uskoro bi trebala da se dešavaju i između ostalih zemalja u regiji˝, kazao je Arnaut.

Ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasović nada se, ali i sumnja u napredovanje odnosa dvije zemlje u skorije vrijeme, te i on problem vidi u BiH. ˝Čovek ne može biti zadovoljan trenutnim stanjem u državama. Mnogo je lakše bilo na relaciji Srbija-Hrvatska ili Srbija-Crna Gora, jer dok god BiH ne govori jednim glasom o problemima pravosuđa i pripremama za bilateralni sporazum, nažalost bit će dupliranja istraga, nesporazuma i svega što se i dosad događalo˝, kazao je Spasović.

Krivca za stradanje Bosne i Hercegovine u ratu 1992. godine poslanik u Skupštini RS-a u ime LDP-a Zoran Ostojić, vidi u odnosu Srbije i Hrvatske kakav je tada bio, dok sadašnje slaganje Tadića i Josipovića vidi kao preduslov za popravljanje odnosa između Sarajeva i Beograda i Sarajeva i Zagreba. ˝Kako je počelo zlo, tako isto mora da počne i dobro. Ovo što gledamo Tadića i Josipovića da se još malo pa ljube u usta, ne može biti loše za BiH, a kada se setimo Miloševića i Tuđmana, koji su se isto tako ljubili, setimo se i da su oni imali druge planove˝, kazao je Ostojić i dodao: ˝Članstvo u NATO paktu je jako bitno za stabilizaciju odnosa u regionu, pa samim tim i za BiH i Srbiju.˝

Učesnici okruglog stola su se složili da je dijalog jedini način koji dvije države može izvesti iz ćorsokaka u kome se trenutno nalaze, te da bi članovi Predsjedništva BiH trebali kao obavezu prihvatiti da kroz svoje mandate što češće posjećuju Beograd. Učesnici su se složili da bi ministarstva pravde, u skladu sa pozitivnom europskom praksom i konvencijama, trebala otkloniti dileme oko procesuiranja ratnih zločina, te da bi Skupština Srbije i Parlamentarna Skupština BiH trebale imati permanentni dijalog kao najviši organi Zakonodavne vlasti, jer da je takvog angažmana bilo u proteklom periodu ne bi bilo slučajeva poput Jurišićevog ili Rendićevog.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.